到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
見抵就買當然無問題
人地話咗技術出錯仲要lur人要告人
呢啲咪劣根性囉

其實如果真係上庭o既話仲要睇下所謂出錯係d乜
班道德撚唔知有冇去屌啲綜援撚同丁屋撚話人攞著數?吖算啦,班傻閪撳下鍵盤就話夠彊姐,真係出去屌人邊度夠膽吖

唔見佢哋出去大聲屌啲鋪炒價,賺盡市民一分一毫
利申定 無買 覺得d 人十部十部咁樣掃黎轉手好撚肉酸
但如果依照部份連登仔既睇法
咁去豐澤買野買完野發現買貴左係咪可以去搵佢退返錢話搞錯左先?
寧願佢解釋做無貨cut 單 都好過咁樣解釋話搞錯所以唔賣喎
同埋咁係咪以後d 商家可以試水溫減價賣野 發現好多人買 之後就cut 單話都係搞錯先?

我見好多人用呢個例子做類比,但其實呢個類比好似有啲唔準確。

而家個問題焦點係出現咗technical error標錯價。

個例子應該係,你買完件野,發現豐澤電腦出問題標錯價,令你買貴咗 (例如件貨明明係298蚊,但而家因為technical error,標錯價賣到10000蚊,而你無留意俾咗錢),咁情況商家肯定讓步賠返俾你。

當然好多人都可以死口唔認,話鬼知佢標錯價咩、以為Christmas sale乜乜柒柒,最肉酸個位咪就係呢到囉。

我買果陣真心覺得Christmas sale wor
1蚊機票都有啦 298買幾千蚊野
真係無可能有?

成日話肉酸
如果佢係成個網都係298
咁我都可能會信佢真係出現問題
但問題係某一啲係298 某一啲係29800
咁唔可以當佢係營銷手法引我去睇29800既野?
貪心到呢
而家都賺咗300蚊 coupon 啦
仲想點?

利申:有份
正當呢兩個字我諗唔適合比你用作論點
襯火打劫 厚顏無恥 好似岩啲

都係果句,做生意係咁咖la
一定有風險咖wow,稍一不慎就會好似今次咁
但係中左招係咁一句對唔住就算,明明就係自己問題,咪食左佢lo,
我上面咪講過買50幾部iPhone 既人心態唔係無問題,但係佢地既行為係完全無問題
係唔係因為係李嘉誠,因為要賠好多錢
就可以唔洗承擔應該要承擔既商業後果?

點解你覺得人地承擔既後果你係得益果一方?
定係自己貪?

因為佢技術故障
我正當係佢個網站進行交易
系統接受左
佢有責任比貨
spin左咁耐,所謂苦主大聯盟都係講唔出所謂合約同損失係乜春,旨意你地上庭喎

唔好攪錯 而家係履行合約
唔係損失

如果我買左貨等緊你出貨
而我左同人傾好生意賣俾人呢
你就再仆街啲

所以合約係乜春姐?

Purchaser 俾錢
Vendor 俾貨

多口問句你係真心弱智定想用啲弱智reply黎spin走重點
唔好講咁多啦,告啦。支持$298買到series4。留名睇連登仔上頭版
咁去豐澤買野買完野發現買貴左係咪可以去搵佢退返錢話搞錯左先?
同埋咁係咪以後d 商家可以試水溫減價賣野 發現好多人買 之後就cut 單話都係搞錯先?

而家個問題焦點係出現咗technical error標錯價。

個例子應該係,你買完件野,發現豐澤電腦出問題標錯價,令你買貴咗 (例如件貨明明係298蚊,但而家因為technical error,標錯價賣到10000蚊,而你無留意俾咗錢),咁情況商家肯定讓步賠返俾你。

當然好多人都可以死口唔認,話鬼知佢標錯價咩、以為Christmas sale乜乜柒柒,最肉酸個位咪就係呢到囉。

真係無可能有?

成日話肉酸

講真巴打你咁樣死拗都柒啦
大家心知肚明如果真係 298 賣既話
十次都會有九次係大肆鋪張賣定廣告話定果日會有xmas sale make 定 noise 啦加埋數量一定有限架啦
會唔會係無預警咁無啦啦半夜比你任禁每人幾十部先

即係本身都覺得有d 人護住豐澤好撚奴性 但你仲講仲on9
咁講真有著數僕埋去搶有乜問題
我就唔信你唔會
唔通做偽君子口裡說不個d就叫高質?
我係唔多高質架啦係做偽君子個方面咁有咩問題呢

等睇d癲狗話咁同支那人有咩分別
你地覺得係咪係囉
所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

無錯啦
其實輿論真係好恐佈一件事
如果全香港人都覺得告豐澤係乞兒仔無文化
就唔會有人告豐澤
咁豐澤就可以解決今次既災難

輿論根本就可以改變一件事既對與錯
今次事件 買家根本無權利唔包容豐澤既錯失
每一個人指住隻鹿話係馬 咁果一隻就係馬

根本呢件事更加要花時間去討論嘅係消費者權益嘅問題

而唔係嗰班消費者佢哋貪唔貪心所謂嘅道德問題
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉
都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點

你夠厚面皮咁講呢句咪得囉
人無恥則無敵

點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

你連人哋個例子都未搞清,人哋係用消費者出錯嚟反映商家與消費者權力不平衡

即係消費者係兇澤買咗部原價iphone,點知轉頭發現出面有第二啲鋪頭做優惠平500,咁佢可唔可以因為自己嘅錯誤(冇格清楚價)而取消交易先?

而家兇澤就係可以因為自己出錯而取消交易
班道德撚唔知有冇去屌啲綜援撚同丁屋撚話人攞著數?吖算啦,班傻閪撳下鍵盤就話夠彊姐,真係出去屌人邊度夠膽吖

唔見佢哋出去大聲屌啲鋪炒價,賺盡市民一分一毫

你睇班撚屌成日用iphone做例子就知啦,肯撚定有份炒埋一份
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

豐澤洗唔洗承擔後果就睇法庭判(前題係有人告 )
不過唔該睇睇首發個post先講
大班人係豐澤未公告之前就講話成立乜野苦主聯盟 根本一早預左豐澤係標錯價 當中抱住「責任不在買家,自己有賺無蝕何樂而不為」而買既人有幾多個我真係唔知
係啊你有權益可以爭取(如你所講 買多10件要自己比晒佢)
但就算判贏左都改變唔到呢班人想攞人著數呢點
你問佢地有無錯? 法律上應該無錯
道德上就真係好唔知羞
所以回歸返個post既主題
「苦主」有既係道德底線既問題(單指買前已認為係標錯價既人)
豐澤退費唔賣有無錯係法律上既問題 我唔清楚法例
除非豐澤當初係故意呃人入貨
唔係wo
我一路都覺得係聖誕速銷

講真 一隻apple watch大家都知幾錢
如果佢個網頁本身寫住原價2998新價錢係298 咁就話聖誕速銷姐
咁樣出錯而又唔認數 我諗9成人都支持告鳩佢
但係直接標價298 我諗大家都會覺得係標錯啦掛

咁大間公司,點解我唔相信佢先?
我唔會諗佢賣呢件貨賺幾多㗎喎
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉

都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點?

留番同個官講
都係果句,做生意係咁咖la
一定有風險咖wow,稍一不慎就會好似今次咁
但係中左招係咁一句對唔住就算,明明就係自己問題,咪食左佢lo,
我上面咪講過買50幾部iPhone 既人心態唔係無問題,但係佢地既行為係完全無問題
係唔係因為係李嘉誠,因為要賠好多錢
就可以唔洗承擔應該要承擔既商業後果?

點解你覺得人地承擔既後果你係得益果一方?
定係自己貪?

因為佢技術故障
我正當係佢個網站進行交易
系統接受左
佢有責任比貨

佢而家有負責任 回番水+送coupon
你唔接受
咁你應該入稟引索賠償
咪撚喺度製造道德恐慌

淨係識用所謂嘅道德話人哋

根本就解決唔到來深層次嘅嘅問題

咁直講啦,傻撚認貪心咪得囉。同班支那人有咩分別啊

話人哋貪心咁又點啫

解決到消費者之間極不公平嘅問題咩

仲有台灣美國日本歐洲都發生過類似嘅嘢啦

咁人哋都係支那人

係啊係啊 有人做就代表啱㗎啦。我話個班人無資格笑支那人咋。無話有做就係支那人喎。我而家就係指住班買左超出自己需求既人額頭嚟笑。希望你唔係啦
爭咩呀 係告就快

真係無可能有?

成日話肉酸

講真巴打你咁樣死拗都柒啦
大家心知肚明如果真係 298 賣既話
十次都會有九次係大肆鋪張賣定廣告話定果日會有xmas sale make 定 noise 啦加埋數量一定有限架啦
會唔會係無預警咁無啦啦半夜比你任禁每人幾十部先

即係本身都覺得有d 人護住豐澤好撚奴性 但你仲講仲on9

當真係有聖誕特賣298

會唔會咁多新款無限量賣直至庫存賣完
然後成家公司可以蝕到執笠
豐澤聲稱過萬件貨標錯價
當每件蝕2000都蝕成2000萬

大佬唔好呃自己啦
真誠地信係標298

人地1蚊鮑魚1蚊機票都每人有限量,總數又限得幾件咁啦
到時上到庭盞俾個官撚到狗咁

認貪心咪算仲死撐
所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

無錯啦
其實輿論真係好恐佈一件事
如果全香港人都覺得告豐澤係乞兒仔無文化
就唔會有人告豐澤
咁豐澤就可以解決今次既災難

輿論根本就可以改變一件事既對與錯
今次事件 買家根本無權利唔包容豐澤既錯失
每一個人指住隻鹿話係馬 咁果一隻就係馬

你用豐澤角度諗
只要佢請班打手黎散播謠言
又話會留案底又話會出名通街知
班打手頂盡時薪咪一舊水
當請50個人做呢啲野
一日洗埋都係十幾萬
淨係賠啲
咩50部macbook同10部75寸電視都係翻到
話自己係苦主可能係誇張左
但作為消費者本來就同商家企喺一個對立面
樓主戇鳩到講道德

一個極度資本主義社會,仲要同商人講道德
你溫室長大架?
商家佬會同你講道德佢一早執左笠啦戇鳩鳩
笑左 如果係賣298一層樓 唔知話人r著數果班係咪都會堅持唔買咁有原則

又如果呀?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞