到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
奶粉都唔算必需品,人奶比奶粉更好。 你無時間喂?Sorry,係你既問題。咪去捱貴價囉。 再諗下黃牛,佢地又明碼實價,點解要屌?

人奶係比奶粉好
但係巴打知唔知有啲老母係冇人奶出?
咁呢個時候嘅奶粉對於呢啲BB仲係咪必需品?

可以。咁請解釋下黃牛個方面有無錯

係自由市場上冇錯
但係法律上係錯
你覺得呢個世界得連登仔?有上嗰個post所以先知係落錯價?
收皮喇豐澤打手 我實告到你間公司執笠

利申: 冇買到平價貨
股市閃崩都無得話唔計啦

不過呢到係香港 商家做莊

入錯市有無得取消交易
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

睇黎你到而家都唔明問題喺邊
法律上的確豐澤係有責任
唔想做道德撚 但你呢啲人副品好極有限 明知個個都係因為貪所以入貨 就死雞撐飯蓋話個個見抵就鳩衝
但你呢啲蝗蟲貪小便宜性格點都改唔到
如果今次出事嗰間唔係誠哥 係一間小本經營既小店 你會唔會咁講?咁樣趁火打劫仲講唔講得通?唔好搬龍門搬到社會不公啦
完全睇唔透點解一班貪小便宜不成既"苦主"可以咬返人轉頭

明知個個都係因為貪所以入貨 就死雞撐飯蓋話個個見抵就鳩衝

見抵就買都係貪嘅一種

見抵就買當然無問題
人地話咗技術出錯仲要lur人要告人
呢啲咪劣根性囉
利申先 無買到
我其實唔覺得有咩問題
佢本身都有責任去入個正確的價錢,再自己check返

咁個網寫住劈價,先不論你覺得個商家有無可能將啲商品價錢set 做298
但身為一個消費者,我無可能幫你諗埋你有無錢賺掛?見到你個網寫住咩價錢就買㗎啦,又唔係偷,有咩問題先?

你話佢都道咗歉、又話賠啦,收手啦等等
但問題係今次真係佢哋自己嘅人為疏忽
如果某啲消費者因為咁次事件而不滿,咁唔接受呢個方案,都可以掛?

之不過,不滿還不滿,連登仔真係去打官司、商家佬肯賠先算啦

貪小便宜人之常情啫,在情其實人係唔應該咁大貪,例如買50部個啲
但在理,佢係真金白銀比錢買,無問題喎
純粹睇你有無咁厚臉皮做唔做得出啫

再講,平時個啲商家咪一樣提高價錢,逼香港人食炒價,何謂唔係貪婪嘅表現?而點解個個都理所當然咁接受,無人去追擊佢哋?反而買咗平貨嘅消費者會比人追住嚟鬧?

俾錢打手抹黑消費者 又可以過一關架啦
而家香港社會就係咁
唔洗證明自己岩
證明到對方唔岩 自己唔岩都唔會有事上身

呢個approach work, 即係代表呢度既人唔夠能力去判斷事非對錯

講道理=打手👏👏👏

單方面毁約都算
唔接受賠償就係乞兒新香港人地底
講到底邊邊輿論邊邊就係贏家
買家係呢個年代呢個連登永遠唔夠五毛大聲
咁其實香港買家仲有無得揀?
成班垃圾個重點仲係d人貪心,屌你地醒啦係人都貪心,炒樓d人已經夠住,買十間你地又覺佢地叻?

重點係單嘢帶岀同metoo事件一樣嘅情況,metoo係女人講乜就乜,依家係商家講乜就乜,我一句岀錯就完事,買家空歡喜一場

上面都講咗,係人都貪心,平到唔合理都唔貪等幾時?只係事件過後大家發現原來商家權利遠遠大於消費者權益,你試下依家去買100部dyson吸塵機,收到人地岀貨email然後屌返人轉頭,屌你咩,我正常人一個,點會用到100部,係人都知我打多2個0,然後叫人退錢!人地睬你都傻,中間已經蝕咗交易費,工人岀貨薪金等等。

同埋,豐澤退錢但買家已經蝕咗時間,得唔到預期商品所導致嘅損失,但佢地完全冇任何處分,商家可以岀錯,但唔該公平d,係咪應該有d後果要承擔返?例如向公眾發佈錯誤訊息,罰一筆?

賣家、買家權力失衡先係最應該討論嘅事!而唔係原來好多人好貪心 敢問樓主,你有幾高尚,有冇買過六合彩?夠唔夠膽話自己唔貪?
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉

但我身為消費者,係無義務幫佢諗埋佢有無出現疏忽㗎喎,消費者只係選擇一個最符合自己心水嘅價錢去比錢。
至於你個拾遺不報嘅例子比喻唔係太恰當,跌野係自己唔小心,但你執到嘢唔比返人係等同偷竊,法例當然唔比
但而家係商店自己人為錯失,但佢哋係有付出金錢,唔係hack人哋網偷,交易又成功嘅,兩者點可以相提並論?
消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。

廢話,追討權不嬲有架,點判係另一回事
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

法律上的確豐澤係有責任
唔想做道德撚 但你呢啲人副品好極有限 明知個個都係因為貪所以入貨 就死雞撐飯蓋話個個見抵就鳩衝
如果今次出事嗰間唔係誠哥 係一間小本經營既小店 你會唔會咁講?咁樣趁火打劫仲講唔講得通?唔好搬龍門搬到社會不公啦

我諗小本經營無可能營運到咁大既網頁
我明你講既心態問題
我再重申我冇否認過D人心態有問題
但我係真係見扺先買,買左2件貨
根本所有商業者都要為決策作出負責
你可以話呢個行為係趁火打劫,
但呢個唔係本身企業就要承擔既風險咩
無係企業既大細都係一樣,做錯就要承擔後果
如果唔係點解年中有咁多公司執
咁點解李嘉誠今次唔洗?
全地球都知蘋果野唔會劈價到咁
series4唔使3舊,大特賣?

弱智先講得出口

全地球都知鮑魚唔止值一蚊

你個野壞左呀

一言驚醒龍蝦人
根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。

唔好下下搬條例出黎 凶宅都話技術錯誤 上到庭證明到係技術錯誤班乞衣都大機會輸

都係嗰句 合法唔代表合理
就算豐澤有法律責任,都掩飾唔到班蝗蟲本性

屌你咩叫合理姐
平100係咪合理?
平1000係咪合理?
如果法庭下下要裁決所有交易合唔合理
咁就唔撚洗講合約精神啦
總之任何人買完野覺得買貴左/ 賣平左
就可以搵法官大人申請隻揪取消
我唔係無試過,我試過安份守己,日搏夜搏,賺咗嗰一萬幾千。我試過,但係出面嗰班人...出面嗰班人呀,佢哋識建築、識起樓咩?佢只係攞少少錢出嚟,攞少少時間,炒起個樓市就不停喺度賺大錢,咁叫做公平咩?你出去問下人,是但問一個人,問下佢哋需要啲乜嘢,佢嘅答案好簡單,只係想要一間好普通、好普通嘅樓!點解佢哋要用成世人嘅時間去供一層樓呀?因為啲有錢佬喺度玩嘢呀!越有錢就越有得玩呀!呢個世界公平咩?呢個世界公平咩?!
法律上的確豐澤係有責任

明知個個都係因為貪所以入貨 就死雞撐飯蓋話個個見抵就鳩衝

見抵就買都係貪嘅一種

見抵就買當然無問題
人地話咗技術出錯仲要lur人要告人
呢啲咪劣根性囉

點解一定要接受賠償啊
依家係你做錯野唔係我做錯野喎
消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。

追!一定要追討呀
千祈唔好放過豐澤呀
豐澤咁撚賤Mark 錯價丫那

雖遠必誅!

隔住個mon都聞到陣蝗味
其實最貼近既例子就係大陸人嚟搶奶粉,佢地都明碼實價,如果照今次啲連登「苦主」邏輯,香港人無資格話大陸人嚟香港買晒啲日常用品搞到無晒貨,人地有比錢㗎喎。搞到啲野貴晒?你窮咋!

認自己貪心真係咁難咩?

一個係日常生活必需品
一個係非必需品甚至係奢侈品
咁都可以比較?

垃圾例子 個邏輯唔係有比錢就大晒,係交易完我比左錢你就要負責,唔到你一句話出錯就算,我出錯低價放左股票又可唔可以要求退番?宜家佢offer賠優惠卷,買方可以唔接受同要求更多賠償,咁又有咩問題?同你講咩買奶粉又有咩關係?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做

都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點?
成班垃圾個重點仲係d人貪心,屌你地醒啦係人都貪心,炒樓d人已經夠住,買十間你地又覺佢地叻?

重點係單嘢帶岀同metoo事件一樣嘅情況,metoo係女人講乜就乜,依家係商家講乜就乜,我一句岀錯就完事,買家空歡喜一場

上面都講咗,係人都貪心,平到唔合理都唔貪等幾時?只係事件過後大家發現原來商家權利遠遠大於消費者權益,你試下依家去買100部dyson吸塵機,收到人地岀貨email然後屌返人轉頭,屌你咩,我正常人一個,點會用到100部,係人都知我打多2個0,然後叫人退錢!人地睬你都傻,中間已經蝕咗交易費,工人岀貨薪金等等。

同埋,豐澤退錢但買家已經蝕咗時間,得唔到預期商品所導致嘅損失,但佢地完全冇任何處分,商家可以岀錯,但唔該公平d,係咪應該有d後果要承擔返?例如向公眾發佈錯誤訊息,罰一筆?

賣家、買家權力失衡先係最應該討論嘅事!而唔係原來好多人好貪心 敢問樓主,你有幾高尚,有冇買過六合彩?夠唔夠膽話自己唔貪?

所有商家都係
最終決定權在於商家

所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維
一個係日常生活必需品
一個係非必需品甚至係奢侈品
咁都可以比較?

奶粉都唔算必需品,人奶比奶粉更好。 你無時間喂?Sorry,係你既問題。咪去捱貴價囉。 再諗下黃牛,佢地又明碼實價,點解要屌?

人奶係比奶粉好

繼續spin
都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點

你夠厚面皮咁講呢句咪得囉
人無恥則無敵
消費者做錯野買貴左比商家賺左冇得退冇得告=消費者on9抵死。
商家做錯野賣平左比消費者賺左冇得退告人=消費者貪小便宜,唔用腦諗下,低道德水平肉鳩酸。
先唔好講告唔告得入,邏輯上已經唔make sense.仲有香港人奴性重就知開,但係道德水平幾時提升到咁高?

好多豐澤打手用緊道德價值黎bin緊買左既人
另外一班就係琴晚早訓 今朝起身先知既

所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題
人奶係比奶粉好

可以。咁請解釋下黃牛個方面有無錯

係自由市場上冇錯
但係法律上係錯

歸根究底,三者都係貪。搶奶粉,趁火打劫,黃牛。三者都係因為貪而出現,如果其他兩者係呢方面而被嘲笑,部分連登仔都係只係五十步笑百步
無需用其他看似維權既理由掩飾
利申定 無買 覺得d 人十部十部咁樣掃黎轉手好撚肉酸
但如果依照部份連登仔既睇法
咁去豐澤買野買完野發現買貴左係咪可以去搵佢退返錢話搞錯左先?
寧願佢解釋做無貨cut 單 都好過咁樣解釋話搞錯所以唔賣喎
同埋咁係咪以後d 商家可以試水溫減價賣野 發現好多人買 之後就cut 單話都係搞錯先?

我見好多人用呢個例子做類比,但其實呢個類比好似有啲唔準確。

而家個問題焦點係出現咗technical error標錯價。

個例子應該係,你買完件野,發現豐澤電腦出問題標錯價,令你買貴咗 (例如件貨明明係298蚊,但而家因為technical error,標錯價賣到10000蚊,而你無留意俾咗錢),咁情況商家肯定讓步賠返俾你。

當然好多人都可以死口唔認,話鬼知佢標錯價咩、以為Christmas sale乜乜柒柒,最肉酸個位咪就係呢到囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞