點解兔友咁難搵?

420 回覆
58 Like 4 Dislike
近期佢鐘意用枕頭仔
不過換緊毛痴住一執執毛日日都要幫佢清潔
他幾多歲?如果成人要減少兔糧,讓他沒有選擇下吃更多乾草。當然也要給他吃蔬菜🥬
2.5歲
排食返多草啦 又多屎
近排
有無tg group
見到兔仔我會流口水
不可以吃兔兔
根據美國兔子協會(House Rabbit Society):

每天怎樣餵BB和青少年(7星期-7個月大):
- 24小時無限乾草: 1/3 Alfalfa Hay, 2/3 Timothy Hay, 可以加Orchard Hay, Oat Hay 或其他Hay令到更多元化和好味道,任你喜歡😊
- 2湯匙-無限兔糧:推介Burgess或Oxbow幼兔糧,其他牌子也可以
- 12個星期大或以上: 開始給吃1-3條手指長的蔬菜 (要徹底清洗)

注意24小時無限兔糧是沒問題,但如果牠只吃糧不吃乾草就要減少兔糧,因為消化系統還在生長中,乾草是最重要。喝煲過的冷水,不要給自來水和礦泉水。

怎樣餵年輕成人(7個月-1歲):
- 24小時無限乾草: 減少Alfalfa Hay, 增加Timothy Hay和其他Hay
- 減少到每6磅(兔子體重)半杯兔糧
- 漸漸地增加蔬菜🥬
- 極少水果: 每6磅(兔子體重)1-2安士

注意如果兔子有5磅,未夠6磅,可以盛載半杯兔糧後再倒走1/3或1/4糧,自己調校

餵成熟成人(1-5歲):
- 24小時無限乾草:移除Alfalfa Hay, 只供Timothy Hay, Orchard Hay, Oat Hay等等
- 每6磅1/4-1/2杯糧
- 每6磅最少2杯切好的蔬菜🥬
- 每6磅2安士或以下(2湯匙)水果

注意如果兔子有5磅,未夠6磅,可以盛載半杯兔糧後再倒走1/3或1/4糧,自己調校

老兔(6歲以上):
- 如果兔子能夠維持足夠體重,可以繼續供給以上的食法
- 年老和身體虛弱的需要增加兔糧,體重過輕的可以給吃Alfalfa Hay(前提是體內鈣質正常)。老兔最好定期去驗血。

如果我餵很少糧或不餵糧,怎樣補充營養?
- 需要增加蔬菜份量來補充營養,(而卡路里是不需要補充的)

更多資訊:https://rabbit.org/faq-diet
點養培養佢地肯出氈到玩?
好多時放佢出氈佢就跳番籠裡面
一開始係怕事唔敢出黎

我隻兔仔比較怕電視聲
通常一熄電視
得我同佢係廳 佢就會周圍走

你試下夜晚坐定家係氈
叫下佢搵零食引下佢
佢覺得安全就會出黎架啦
巴打有冇養?
其實又唔係好難養 又唔洗帶出街 又唔洗幫佢沖涼
岩呀 冇啦啦行埋黎
用個頭頂我隻腳
頂下頂下
跟住又作壯想咬落黎
有時幫佢掃背
明明上一秒仲爽緊 下一秒就頂走我
留名

好肥
好搞笑 啲毛色搞到好似賊仔
sor
失散兄弟
請問半杯即係幾多
你平時用你個杯飲水的半杯
好 唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞