[求意見]買insta360 one x 定係dji osmo pocket 好

31 回覆
1 Like 4 Dislike
攝影lv0 平時用下iphone 或者普通數碼相機影下
嚟緊去旅行去雪地睇北極光想拍下片自娛/留念
見到 近排出嘅dji osmo pocket 好似幾易用又細細部易拎
去左dji store 試玩有啲想入手 不過我問左要訂貨15號先有而我嗰陣已經出左發, 睇過喺外地買貴香港五舊水 同番到嚟變左水貨冇保養

咁我再睇下其他action cam 另外見到insta 360 one x 都好似幾好,有隱影自拍棍 同埋360 度view 可以唔洗望住個cam fo 邊度, 係拍左嘅片唔知點剪/ 由360 變番普通片 ( 完全新手)

insta 360 one x 有現貨, 如果osmo pocket 值得都會到埗買, 但只會買其中一部 之後去旅行都想繼續用
第一次出po 求各位意見,謝謝
兩者會選擇DJI, 三軸>電子穩定

唔考慮GoPro?
gopro 有好多代 有啲眼花繚亂
要另買雲台 唔想裝拆
我想買一部機簡單易用啲
insta像素低啲 youtube啲片睇得岀無gopro同osmo咁好
買左insta360 one x
影哂全景真係好正,同埋感覺上仲穩陣過gp pro 7 hero black.
係後制會哂時間好多
其實比較嚟都無乜用?
你都趕唔切買osmo pocket
門市冇?
我可以到埗買 問左嗰邊dji store 有現貨, 係俾香港貴500 同埋番嚟冇保養, 冇咁理想但係如果好用都會考慮呀 所以問大家意見
另外insta 360要後製
如果只係想影下相 要考慮下自己會唔會懶得搞
但360 應該會成熟d
始終osmo pocket未有實物 最多得部demo機

btw gopro唔一定要駁雲台既
如果你唔係要求高 佢本身防震都夠用
買個三折腳架都夠玩

但夜景好似op好過gopro
insta 唔清楚
係我無睇清楚 自膠
有錢會剪片後制就one x
無budget 唔後制就dji

非打手可以參考下
https://youtu.be/JWDYR-lhDsc
睇完覺得幾正
其實2者唔同喎,osmo pocket畀唔到你360度,
但osmo pocket physical gimbal就一定好過insta360.

我都煩緊呢樣嘢 諗緊好唔好both...
影人哋多,買 Osmo。
影埋自己多,買 insta。
Osmo.你會成日掛住望個Mon,miss 咗個環境氣氛。
Insta. 影咗先,返去慢慢執。
畫質 (同一比例下), Osmo 靚啲,insta 其實唔差。
低光或室內, insta 嘅畫質係無咗好。

利申: 買咗insta360
我都怕 both 之後會用少咗某部機、、
我考慮緊買Osmo pocket好定係 go pro好
因為前者唔防水..
其實兩者真係唔同⋯
但如果你係成日水上運動咁一定係go pro
唔係成日玩水上運動 我主要行山多 但係都想要部防水嘅運動相機
定係OP嘅定位其實唔係運動相機?
OP我覺得唔係運動相機嚟
我反而係見上網d reviews人人都話Insta360 個app後期製作容易,所以決定到入手
本身都係睇緊360 雙11 ,blackfriday 仲差d 買左
但見osmo 一出即刻落訂

360 係好處係拍片唔駛睇方向, 影360相同 planet effect 片好過癮
但係d 片quality https://youtu.be/803gb91J0cg
郁得快既話 佢而加電話software 出片未夠好 會懞
同埋出黎quality 唔夠靚 唔執下唔得

osmo 就超輕 方便 出片靚 我想拍靚片所以揀佢
本身有osmo mobile 見到佢出pocket 果一下
就好似樓上巴打講, 你係想自己入埋鏡 定係純粹影人影vlog
用mobile去過兩次旅行都係影女友多, 自己都上唔到鏡
同埋好睇你果下取鏡, 無咩經驗的人拍出黎會幾平平無奇

最尾睇完個frd d片都係入左360月尾旅行用,
首先你要接受左佢無4k畫質先, 5.7k crop做16:9我懷疑連1080都係勉強清
試玩左幾日感覺就係就算9影完都要花好多時間去剪片取景
想畫質好少少, 記得拍log再執 ,
然後剪片時終於見到自己同女友同場
因為神隱左只自拍棍, 渣高少少會有幾意想不到的效果
(不過仲未掌握到個慨念, 都係返去睇片時見到)
同埋出街長渣只棍都幾怪, 留意返邊位接駁唔算完美

所以你問自己想要高清係必需就揀osmo
想有自己入鏡, 肯花時間接剪又唔介意無咁清 揀 360

同埋360仲有大懶招, 直接出360 video, 自己想點睇就點郁
我都煩緊呢樣嘢

有無用緊360講下後製難唔難
1)ios/andriod 方法
用佢個 app download 成條片落電話

1a)變普通片
play 到你想轉野 (view/effect 等等)果個位加一個 keyframe
即係一路 play 一路改

1b)變 360 片
直接 share export 攪掂

2)windows / mac
用佢個 desktop beta app 只可以出 360 片
遲d 出完整版就做到 mobile 一樣嘅野

3)專業級
放落 premiere/其他 NLE App 度加字,玩多d 野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞