US msc admission 問題

13 回覆
0 Like 0 Dislike
想請問美國讀taught master 係咪多數有錢就讀得?如果係Columbia University, New York University, Stony Brook University 呢三間分別易唔易入?有咩科會易入?

利申:ust sci second low(預計)、錢唔係問題

Thanks
唔係
唔係

唔係x2
Second Low 應該難少少
試下UK Master
試下UK Master

Thx mate
UK 都唔錯 ,其實我唔太著重大學排名,大學環境、學術氣氛唔差就得
Second low連UST MSc入唔入到都成問題

所以無諗過升local u

所以無諗過升local u

美國果三間唔洗諗 英國中游果D有機會得既
試下UK Master

Thx mate
UK 都唔錯 ,其實我唔太著重大學排名,大學環境、學術氣氛唔差就得

Columbia New York呢啲係US都算唔錯,不過睇你讀咩科。

英國都唔係話一定入到,不過睇你想一年定2年grad...UK一年都幾辛苦,US就可以做嗰長啲既thesis project...

不過你講下想讀咩科先啦
試下UK Master

Thx mate

Columbia New York呢啲係US都算唔錯,不過睇你讀咩科。

英國都唔係話一定入到,不過睇你想一年定2年grad...UK一年都幾辛苦,US就可以做嗰長啲既thesis project...

不過你講下想讀咩科先啦

想讀social science/philosophy/psychology 嗰類,唔太想讀翻pure science。我都預左兩年grad

Thx mate

不過你講下想讀咩科先啦

想讀social science/philosophy/psychology 嗰類,唔太想讀翻pure science。我都預左兩年grad

轉field都幾難,除非你有特別原因。點解唔讀番science,就算science, 好既學校MS second up 都難。

不過如果你prof識你想報嗰間U 啲人又另計,US競爭都幾大,雖然MS,但你要轉field。

你諗住係學術界打滾定打工先?US報多幾間可能有既,不過就唔會係New York呢啲學校。UK可能轉field易少少

不過你講下想讀咩科先啦

轉field都幾難,除非你有特別原因。點解唔讀番science,就算science, 好既學校MS second up 都難。

不過如果你prof識你想報嗰間U 啲人又另計,US競爭都幾大,雖然MS,但你要轉field。

你諗住係學術界打滾定打工先?US報多幾間可能有既,不過就唔會係New York呢啲學校。UK可能轉field易少少

其實我想發自己適合讀社科多過理科。我social science,humanity course 嘅成績大部分都好過自己major。而且讀得有動力啲,起碼會花時間研究課外有關嗰類科目嘅野。

其實當初jupas 我係想讀psychology, mental medi,不過入唔到 所以依定想讀翻啲類似嘅野。

話時話,有冇一條path係有可能可以轉翻去讀psychology,雖然係好難。我唔介意由底讀起,不過最好可以5年內完成。

我仲有一個不切實際夢想就係做有關psychology 嘅工。因為我真係好鐘意研究、讀psycho嘅野。我唔想grad左就考公務員,唔想打死一世政府工。

如果出外國有冇可能讀翻psycho?唔一定US UK, Germany, Canada 嗰啲國家都得

Btw thx ar 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞