「分享」自學左半年唱歌

210 回覆
4 Like 33 Dislike
真心建議樓主唔好亂嚟
唔好諗咩丹田 咩用肚唱歌
你搞清楚人係點發聲先
唔係用丹田 唔係用肚谷
係用肺入面嘅空氣吹過聲帶發聲嘅
唔明? 你試下講一句"我係on9仔"就明
Feel下你講呢句嘢嘅時候
肚有無用力? 無
喉嚨有無用力? 都無
不論係講嘢定唱歌 人類都係用呢個方法發聲
所以呢 樓主你唔好搞咁多嘢啦
唔好理其他所謂"技巧"
由基本讀好歌詞做起啦
不過如果樓主你本身連講嘢都有問題嘅話......
建議你去睇一睇醫生先 唔好再練唱歌啦
真心建議樓主唔好亂嚟
你搞清楚人係點發聲先
唔係用丹田 唔係用肚谷
肚有無用力? 無
喉嚨有無用力? 都無
唔好理其他所謂"技巧"
由基本讀好歌詞做起啦

利申 都係自學 請教過子龍哥
呢個方法係喺子龍哥學返嚟
我都話我有歌唱老師教緊 我學sls
而家我練緊既野係si 音 無聲 或 有聲 意識送左係腹部到 而家我送氣 剩係hold 到10-12 秒 係無閉合 無聲 另外就係用汽泡音搵閉合既狀態 再腰複支撐力push佢 係有歌唱老師人幫我聽啊 同教啊 但我都係算自學
真心建議樓主唔好亂嚟
你搞清楚人係點發聲先
唔係用丹田 唔係用肚谷
肚有無用力? 無
喉嚨有無用力? 都無
唔好理其他所謂"技巧"
由基本讀好歌詞做起啦

利申 都係自學 請教過子龍哥
呢個方法係喺子龍哥學返嚟

我都係跟子龍
唱歌係好難架
所以如果你有心想唱好既話就要比心機
啱啱學唱歌 唱到你咁樣係好正常
但係只要你keep住練 一定有進步
我由上年開始唱 而家聽番啲錄音同上年分別都幾大
但當然仲係有好大進步空間啦

學唱歌急唔黎 因為你要慢慢摸索下發聲既感覺 點用氣 等等

加油啦 唔好比人睇死
唱歌係好難架

加油啦 唔好比人睇死

其實你唔識的,咪出少句聲

積下陰德,你咁樣叫人去死真係害死人
唱歌係好難架

加油啦 唔好比人睇死

請問我有邊句 你會覺得我害緊佢?
我叫佢比心機有問題?
你有啲字唱得唔啱音,可能係前面上得太高落唔切
好人好者點會用QQ?
新移民?
唱歌係好難架

加油啦 唔好比人睇死

我叫佢比心機有問題?

比心機係應該比心機on正確的方向

而唔係比心機自殘身體,你叫佢自學唱壞把聲 唱壞個習慣,咁你黎唱歌的路就係越走越遠。

不過wfc , 見佢上面d reply 我就知佢執迷不悔,好似我以前咁,以為真係可以越唱越好。

要唱得好,離唔開一個方程式

1. 足夠的錢
2. 找對的老師
3. 比錢 1 :1 上堂

好的老師,其實可以 1 -2 堂執到晒你的發聲問題, 然後由佢提供特定的練習你可以快速修正到你的問題,好有效。

尤其係唱 scale 時好快成功,但當然未代表識,只要你一用錯位老師就同你修正,不停的error 的 fix 下你就會慢慢記得果個位。

所以點解一定要有老師,因為佢會聽到出你錯係邊,而你自己係錯左都唔會知,最後唱極都唔好,d 聲完全跳來跳去,低音一把聲,高音另一把聲,無氣,成日有一兩字都總係唔啱音, 到左頂無得進步,因為你自學錯左方法,慢慢你會發現把聲開始退步,就係你傷緊把聲

所以唱歌係無得自學,更加無得紙上談兵,係浪費時間 + 令你更難成功。
補充多少少

所有網唱歌討論,教人唱歌的 video 都係多鳩餘

佢地唔係想你自學,而係教一d 方法令你感受到即時的改善

而呢種改善係假性,你可以理解為「無咁錯」,因為你永遠唔知有無唱啱。

佢地只係想你覺得個呀sir有料,令你有改變,你自己照佢咁做, 其實唔會唱得好,最後你會忍唔住就去搵佢教。

唱歌係非常非常非常抽象的野, 有好多人唱得勁但唔識教
補充多少少

所有網唱歌討論,教人唱歌的 video 都係多鳩餘

佢地唔係想你自學,而係教一d 方法令你感受到即時的改善

而呢種改善係假性,你可以理解為「無咁錯」,因為你永遠唔知有無唱啱。

佢地只係想你覺得個呀sir有料,令你有改變,你自己照佢咁做, 其實唔會唱得好,最後你會忍唔住就去搵佢教。

唱歌係非常非常非常抽象的野, 有好多人唱得勁但唔識教

非常同意,唱歌其實真係唔使教
表達情感嘅一種方式 每個人都唔同 有啲人會比較叻啲
要教嘅係發聲啱唔啱 發聲方法有效率唔一定唱歌好聽 。最重要嘅都係睇你點樣演繹
簡單啲來講 一個一個踢波基本功好叻嘅人 唔代表佢比賽會好好波 因為基本功只係用嚟輔助佢去比賽
巴打都有勇氣 咁樣擺上嚟 應該好多人恥笑緊你
巴打都有勇氣 咁樣擺上嚟 應該好多人恥笑緊 係咪借刀㗎你
又要唔想比錢學 又要唔練基本練習
淨係話唱歌練 又講到自己幾撚盡力又話點唔得

屌你老母唔付出點撚樣有收獲

人唔笑狗都吠真係

咁樣落去比100年樓豬都冇用
又走音又甩拍你好唔好意思話學唱歌

樓主不如試下轉戰其他嗜好?
樓主我覺得你把聲又唔係真係好差嘅,雖然途中笑咗幾輪

我覺得你把聲偏薄,有啲gay味

你可以去youtube搵 嘎老師 嗰度啲片應該幫到你,加油
不如搵岩個key先
唔怕得罪講唱歌呢啲野係天份主宰左8-9成
聲唔掂任你幾多技巧都冇用
唔講海豚音screaming 咁極端簡單如高音都未必人人音準
試下彈唇唱音階先啦
試下彈唇唱音階先啦

都練緊

我叫佢比心機有問題?

而唔係比心機自殘身體,你叫佢自學唱壞把聲 唱壞個習慣,咁你黎唱歌的路就係越走越遠。

不過wfc , 見佢上面d reply 我就知佢執迷不悔,好似我以前咁,以為真係可以越唱越好。

1. 足夠的錢
2. 找對的老師

好的老師,其實可以 1 -2 堂執到晒你的發聲問題, 然後由佢提供特定的練習你可以快速修正到你的問題,好有效。

尤其係唱 scale 時好快成功,但當然未代表識,只要你一用錯位老師就同你修正,不停的error 的 fix 下你就會慢慢記得果個位。

所以點解一定要有老師,因為佢會聽到出你錯係邊,而你自己係錯左都唔會知,最後唱極都唔好,d 聲完全跳來跳去,低音一把聲,高音另一把聲,無氣,成日有一兩字都總係唔啱音, 到左頂無得進步,因為你自學錯左方法,慢慢你會發現把聲開始退步,就係你傷緊把聲

所以唱歌係無得自學,更加無得紙上談兵,係浪費時間 + 令你更難成功。

呢個方程式無撚錢
我叫佢比心機有問題?

1. 足夠的錢
2. 找對的老師

呢個方程式無撚錢

無撚錯
學左聲門閉合 同 氣息推動

而我到而家都唔知單田係邊

屌咁撚多理論以為好勁點撚知一聽柒到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞