「分享」自學左半年唱歌

210 回覆
4 Like 33 Dislike
完全唔明點解係難發聲同肚會攰
叫你番去1對1學係都要自己鳩練
有乜春作用乎?
大發現出黎又錯既 放低你tg

我tg有相

唔放就咪係度開心大發現
成個adam鄭咁 解埋哂d不解之迷咁

但比個意識個肚黎比氣 字同字之間 連貫左好多
https://kg3.qq.com/node/play?s=xKSVTXxom3_KSxKs&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1544078355__

用左個肚黎唱 成個感覺都唔同哂 但咬字成舊屎咁

閉合都做得唔太好 但整體聽落暢順
https://kg3.qq.com/node/play?s=xKSVTXxom3_KSxKs&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1544078355__

其實你係咪派緊膠?

其實你係咪派緊膠?

認真
呢啲嘢好講天份嘅。。。
自學咗半年係咁嘅話
趁你未玩爛聲帶之前
都係正正經經出去學啦

利申 行過好多冤枉路,依家都仲努力摸索緊

其實你係咪派緊膠?

認真

咁我都認真同你講,係幾難聽下。
其實真心算五音不全,你根本唔知自己唱唔岩音,我見上面都已經有巴打叫你咪撚自己再唱,你都仲係要唱
其實你係咪派緊膠?

認真

咁我都認真同你講,係幾難聽下。
其實真心算五音不全,你根本唔知自己唱唔岩音,我見上面都已經有巴打叫你咪撚自己再唱,你都仲係要唱

我知難聽啊
https://soundcloud.com/lonelylonely234/7lzf8gpnfwj2

呢個係我自彈自唱,俾樓主聽下

其實會唔會揀返d音域冇咁廣同埋低音少少既歌練下會好d? 練高音但用錯方法真係好傷喉嚨。。。

其實你係咪派緊膠?

認真

I know 認真地派膠
學左聲門閉合 同 氣息推動

而我到而家都唔知單田係邊

暫時自學學到邊part?
丹田呢樣網上純文字好難解釋得好清楚
建議你google下 diaphragmatic support
我勸你即刻收皮
係,即刻收皮

因為你完全無方法知道,你發聲方法是錯是對。只有老師可以即時糾正你。

我過來人身份同你講,唱歌自學 = 極 on 9 的事, 尤其你唱成咁 Q 樣你都唔知有幾大問題仲有膽post 上黎,即刻你連好聽的標準都未知係點。

唱歌唔係需要你「唱到高音」而係「唱啱個位而不傷聲」為先

如果你亂咁自學,等於東學一d西學一d , 唔同派的 理論可能大家有衝突
同埋你自己唱錯左唔知,將錯的方法入左肌肉記憶,你唱歌生涯可以玩撚完。

可能你亂學,開始時覺得自己唱得比一般五音不全的人好,但因為你方法全錯,你好快就到晒頂無得進步,把聲慢慢收皮 。

之後你可能日後大個有錢,請人教你唱歌,你要比人努力多一百倍,你大多數的時間唔係學習,而係將你壞習慣唱法戒掉,可能要花上成年時間去忘記,先至學到d 正確的基本發聲技巧,反為其他人一張白紙咁去學,已經上晒岸可以去比賽

我十級後悔當年亂鳩咁自學,而家要比人花上更多時間同金錢學d 好低B 的野,而係呢個學習過程你會好痛苦,因為你會由你自己的「天堂」跌落地獄,當你學番正確發音時又未熟,kick住係中間極難聽,呢個階段你會想放棄學習,懷疑老師,開始唔會再敢 同人唱 K ,但涯過左你會發現你唱歌輕鬆左好多,跟本唔會諗唱唔唱到高音呢d 低層次問題,而係你點樣可以唱好隻歌

雖然好仆街
但我睇到頭兩句真係笑咗出嚟

你唱個陣 腹部會用力 你feel到就等於你用緊丹田
唱歌個陣吸大啖啲 盡量一下就唱完一句長或者幾句短 唔好中途吸氣 好大影響 淺見唔好介意

唱歌個陣吸大啖啲 盡量一下就唱完一句長或者幾句短 唔好中途吸氣 好大影響 淺見唔好介意

我係岩岩 先學識用單田力支撐 好唔習慣 但喉嚨真係超舒服

你咁唱可以長氣啲同把聲實啲
網上有個叫嘎老師教得幾好 可以參考下

你講呢d無用架
問題在呢d片教得好佢睇完只會壞影響更大
佢家陣話乜用丹田 出聲方法一樣錯
只係不停用力谷出聲
而唔係由空氣吹過彈動既聲帶從而吹出黎既聲音
叫佢搵人學就係咁既原因

你講呢d無用架
問題在呢d片教得好佢睇完只會壞影響更大
佢家陣話乜用丹田 出聲方法一樣錯
只係不停用力谷出聲
而唔係由空氣吹過彈動既聲帶從而吹出黎既聲音
叫佢搵人學就係咁既原因

我係用汽泡音 搵個位置出聲啊 有歌唱老師幫我評
如果發聲位置既話

我自己覺得普遍香港人講廣東話都係偏低用喉嚨

試下學下d 外國人講英文 , 普遍都高過講廣東話

跟住試下學佢講野,拎感覺

再帶入唱歌度
其實你係咪派緊膠?

認真

I know 認真地派膠

Chok聲
好似柯唔出屎咁
練左成日用個肚推氣 開始送氣時間慢慢加長
其實係咪真係有人天生識用過肚黎唱歌

bb全部都識海豚音添
係你記唔記得點運用姐
仲有 唔係用肚呼吸
你呼吸一直都係用肺

bb全部都識海豚音添
係你記唔記得點運用姐
仲有 唔係用肚呼吸
你呼吸一直都係用肺

同埋控制呼吸同聲帶閉合係要互相配合
俾你氣流再順暢
閉合唔夠上到高音都係破
跟本好多野本身就係人既本能
只係成長環境影響下忘記咗呢d技能
或者本身你就有做開 自己唔為意而本能就係識

好似海豚音咁 bb時一定識
開心時突然一下突别尖既叫聲
上得仲好順暢添
不過大人係教時話嘈
慢慢你就放棄咗呢項技能

丹田
好似打喊路咁 本身每個人都識又唔洗好用力
打喊路你做既動作只係口有咁大開咁大
吸氣時肚同樣會發漲
打完時會呼番哂吸入既空氣出黎
連收係肚既空氣都放番出黎
成套動作只係發唔發聲only

叫你認真揾人學唔好盲練死都唔聽
仲要係咁質疑番轉頭 on79

bb全部都識海豚音添
係你記唔記得點運用姐
仲有 唔係用肚呼吸
你呼吸一直都係用肺

同埋控制呼吸同聲帶閉合係要互相配合
俾你氣流再順暢
閉合唔夠上到高音都係破

我知啊 閉合真係慢慢練 我而家都剩係用汽泡音慢慢練 汽流 同 閉合已經有意識分開黎做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞