「分享」自學左半年唱歌

210 回覆
4 Like 33 Dislike
呢類型嘅自唱
我真係只可以咁俾評語

我說了所有的飯, 我真係笑左出聲

咁唔係母語嘅都冇得講嘅
但懶音真係要執
啱啱落街買老麥諗到個easy執音準方法
一邊戴住headphone 一邊掩實另一隻耳
就好易聽到自己同原唱嘅分別
但前題係要本身聽得出自己係唱得唔準先有用
即係五音不全用到
音痴用唔到

我應該唔係五音不全既
我說了所有的飯, 我真係笑左出聲

咁唔係母語嘅都冇得講嘅
但懶音真係要執
即係五音不全用到
音痴用唔到

我應該唔係五音不全既

你聽唔聽得出你唔啱音先
咁唔係母語嘅都冇得講嘅
但懶音真係要執
即係五音不全用到
音痴用唔到

我應該唔係五音不全既

你聽唔聽得出你唔啱音先

我聽得出我唔岩beat 同埋音準問題 因為我有彈琴啊
我應該唔係五音不全既

你聽唔聽得出你唔啱音先

有冇玩過mc c座𨋢口對出嗰座琴?
你聽唔聽得出你唔啱音先

有彈過吓

有彈過吓

入band房玩下嘛

有彈過吓

入band房玩下嘛

今日先玩完黎
唱得幾好聽 再過幾年一定成材
其實我係有跟人學過唱歌 果個就係子龍 不過佢番左台灣就無學啦
有彈過吓

入band房玩下嘛

今日先玩完黎

今日上堂聽到有人唱歌好撚大聲原來係你(利申:5樓上堂)
入band房玩下嘛

今日先玩完黎

今日上堂聽到有人唱歌好撚大聲原來係你(利申:5樓上堂)

唔好搞笑啦
俾心機讀書吧
如果真係真係好有興趣嘅
咁我寧願你俾錢搵人教
唱歌呢啲有時都幾講天份
當然唔係無天份就唔可以唱歌
同樣可以靠後天嘅
但係你.....真係要努力努力同埋好撚努力
https://kg3.qq.com/node/play?s=kYJny3kw8wvahkft&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1543849690__

我覺得呢首歌岩我多d
https://kg3.qq.com/node/play?s=kYJny3kw8wvahkft&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1543849690__

我覺得呢首歌岩我多d

你走音走到翻左上大陸咁 不如你練好啲音準先再黎獻醜

我覺得呢首歌岩我多d

好啦 我會練好d 音準 咬字 拍子 再上過黎

我覺得呢首歌岩我多d

好啦 我會練好d 音準 咬字 拍子 再上過黎

首先唔講唱歌要咩技巧,咩點震音點唱高音點運氣果啲,更加唔講你咬字幾唔掂。
最基本你聽熟首歌,跟住首歌唱一次,可以嘅其實你個k歌app有得開耳機反聽,聽住自己把聲唱,會易啲捉到個key,之後再聽翻自己錄嘅歌,边啲位唔準嘅,再練再唱。

其他技巧你咪理,你搞掂個音準先再理

(利申 :其實只係自己識少少想分享下,勿插
比起半年前係進步左嘅,音色同拍子好左啲,但依然都係唔合格
聽得出你啲氣嘅支撐點係喺喉嚨,但你喉嚨冇力去hold住個音,所以你一轉音/個音長啲就次次都走音
係常見嘅唱歌壞習慣
你有心唱、係你興趣嘅話真係要一直搵人教
你咁自學法唱到你把聲爛晒都唔會去到有人為你拍手果一日
聽得出你啲氣嘅支撐點係喺喉嚨,但你喉嚨冇力去hold住個音,所以你一轉音/個音長啲就次次都走音
係常見嘅唱歌壞習慣

氣既支撐係喉嚨 即係我岩定錯 你係指氣通過聲門 定
我都想搵人教我啊 但又唔想洗錢
係常見嘅唱歌壞習慣

講白啲就係你唱歌仍然好大部分用緊喉嚨嘅力去唱
相比起用橫隔胸/丹田,你唱歌可以稱得上係句句冇氣,冇support,所以你連一兩秒嘅音都hold唔住
其字裡行間其實真係好難講得清清楚楚
建議你做多d 腹式呼吸練習

因為氣流真係好唔穩定,令到你d 音準都唔準

呼吸係最基本要既野,冇呼吸有其他感情都冇用
首先你首童話
個口開翻大啲
你而家個情况就係
又細聲又緊
好似縮埋個人唱俾自己聽咁
你要放鬆翻膊頭同心口
唱翻大聲啲 喉嚨hea啲咁將啲字整哂做LaLaLa
驚嘈到人就搵條大毛巾捲一舊咁掩住嘴唱
首先你首童話
個口開翻大啲
你而家個情况就係
又細聲又緊
好似縮埋個人唱俾自己聽咁
你要放鬆翻膊頭同心口
唱翻大聲啲 喉嚨hea啲咁將啲字整哂做LaLaLa
驚嘈到人就搵條大毛巾捲一舊咁掩住嘴唱

我發我d氣既輸出真係僵硬 所以聽落去會緊 氣流唔暢銷
係常見嘅唱歌壞習慣

講白啲就係你唱歌仍然好大部分用緊喉嚨嘅力去唱
相比起用橫隔胸/丹田,你唱歌可以稱得上係句句冇氣,冇support,所以你連一兩秒嘅音都hold唔住
其字裡行間其實真係好難講得清清楚楚

https://kg3.qq.com/node/play?s=sejL8AsDyDb6xsLW&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1543877615__

呢個個口打開左好多 個通道闊左 有力量 左 應該
我終於解放左個喉嚨啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞