「分享」自學左半年唱歌

210 回覆
4 Like 33 Dislike
有時候真係唔係努力就可以得 都要講資質
樓主加油吧
唔好意思 聽到第一句D咬字完全唔準就收咗你皮 真係聽都唔想聽
不如你唱完自己聽番十次八次先啦.......

我聽左都唔只十次8次

聽完你都應該feel到自己有乜問題要去改善掛??
唔好講專業既野 至少你會知道自己咬字唔準掛...?

我咬字真係好大問題 我係知 但真係好難改
其實你聽唔聽到自己好多位走音/唔穩
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱
所謂丹田其實即係用腹式呼吸唱歌
科學d既鬼佬版本就係橫隔膜用力push你d氣
道理都一樣 你唱緊果陣抖氣係肚腩突出黎 唔係心口向上升就岩架喇

用腹式呼吸 放鬆喉嚨黎唱
初初你應該會發覺係好難放鬆喉嚨黎唱歌 好多高音唔拉緊喉嚨會唱唔到
其實即係代表你唱/上高音既法唔岩
試下搵首唔好咁高音既 平淡d冇太大起伏既歌 鬆喉嚨唱
之後既事就之後再算啦
我聽左都唔只十次8次

聽完你都應該feel到自己有乜問題要去改善掛??
唔好講專業既野 至少你會知道自己咬字唔準掛...?

我咬字真係好大問題 我係知 但真係好難改

唱好廣東歌先啦
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱
道理都一樣 你唱緊果陣抖氣係肚腩突出黎 唔係心口向上升就岩架喇

初初你應該會發覺係好難放鬆喉嚨黎唱歌 好多高音唔拉緊喉嚨會唱唔到
之後既事就之後再算啦

我每次換氣個肚都係有突啊 個胸無上升 其實我有跟人學過唱歌 1對1果d 就剩係複學式呼吸果d卜之後無學啦
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱

之後既事就之後再算啦

我每次換氣個肚都係有突啊 個胸無上升 其實我有跟人學過唱歌 1對1果d 就剩係複學式呼吸果d卜之後無學啦

巴打 容我講句
你beat 音 咬字都冇一樣係合格
只能講句加油啦
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱

之後既事就之後再算啦

https://kg3.qq.com/node/play?s=R1dtQURu7uqtYR1Q&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1543815782__

呢首應該會舒服d
Qq.com?
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱

之後既事就之後再算啦

https://kg3.qq.com/node/play?s=R1dtQURu7uqtYR1Q&shareuid=609f9f832528328e37&topsource=a0_pn201001006_z1_u222605553_l1_t1543815782__

呢首應該會舒服d

你不如一句一句咁重複練啦
第一句已經入錯左 第一個字已經走左音
你聽真d人地係咩音 自己又哼一次出黎 熟左先唱啦
唔係個音似係果個位咁上下就得架
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱

之後既事就之後再算啦

呢首應該會舒服d

第一句.......晚了有多久 定係 忘了有多久......
唱唔係自己母語既歌之前 無朋友或無老師教你既
網上有個叫google既小姐可以讀俾你聽
你自己錄一次再聽番做比較就知道自己岩唔岩架喇
算啦....其他唔講喇 你有跟人一對一學過用丹田
你都唔係首首歌都用得番 姐係唔熟啦 做多d基礎練習先再講啦......
聽到都容易改

同埋都係似捏實喉嚨黎唱

之後既事就之後再算啦

呢首應該會舒服d

第一句.......晚了有多久 定係 忘了有多久......
你都唔係首首歌都用得番 姐係唔熟啦 做多d基礎練習先再講啦......

其實會唔會同我練歌既習慣有關 我從來都係 跟半奏練🤔
算啦
都係正正經經比錢去學啦

呢首應該會舒服d

其實會唔會同我練歌既習慣有關 我從來都係 跟半奏練🤔

我練歌係聽熟咗之後用純音樂練
你話有無關係呀.......你做多d基礎練習先再諗練歌啦......
你連節奏入既點位係邊都唔清楚 咁你係練緊乜??
學唱歌除要練你用聲之外 仲要訓練你既聆聽能力
你都唔專心聽 聽隻歌既melody又好 聽自己把聲既音準咬字又好
都係要用心去聽 基本上你唱果陣已經要聽到你唱緊乜音
唔岩就練到岩 你聽都唔準 俾你學好用聲咪又係唱唔好
要練聲就學好用聲方法先 丹田都未用好 硬用喉嚨嗌 你練好時喉嚨都死咗啦 仲練乜在鳩
學好基本功先再諗唱啦
之前有位巴打 叫索螺絲(好似係)佢唱歌有d似你 後尾佢跟左龍子巴打學唱歌 進步左好多

佢好難聽,唔好提佢
唔好唱普通話啦,聽唔明
首化碟叫聽得落,但最後甩得好勁,加油啦
唔好唱普通話啦,聽唔明
首化碟叫聽得落,但最後甩得好勁,加油啦

多謝你啊 首化蝶 都錄左一段時間 氣息好唔隱
今日day off?咁得閒唱歌既
呢個代好多樂器入門野可以自學
但唱歌冇乜可能

因為學樂器係學新野
學唱歌係改你咁多年用聲帶既習慣

而且每個人既習慣都唔一樣,
d片講既野其實岩, 但係咪針對你個人同埋你知唔知自己有錯就係另一個問題

所以都係出去學啦
之前有位巴打 叫索螺絲(好似係)佢唱歌有d似你 後尾佢跟左龍子巴打學唱歌 進步左好多

佢好難聽,唔好提佢

呢家索螺絲唱得都算係咁啦 比以前好成倍
keith仔有睇到我comment既不妨搵龍子巴打執執啦
你繼續咁樣練法 唱十年都係咁既樣
練音準同拍子先 加油
我覺得可以為唔開心嘅人帶黎歡樂
幫過度興奮嘅人降溫
都未嘗唔係好事
音準有如eason係中國好聲音唱十年咁
咬字同你個人一樣好懶
氣息同節奏都同極光一樣 變化莫測
結論如下
保持現況做開心果 或
砍掉重練

利申:鳩噏
幫過度興奮嘅人降溫
都未嘗唔係好事
咬字同你個人一樣好懶
結論如下
保持現況做開心果 或
砍掉重練

笑死 落地獄
幫過度興奮嘅人降溫
都未嘗唔係好事
咬字同你個人一樣好懶
結論如下
保持現況做開心果 或
砍掉重練

笑死 落地獄

呢類型嘅自唱
我真係只可以咁俾評語
幫過度興奮嘅人降溫
都未嘗唔係好事
咬字同你個人一樣好懶
結論如下
保持現況做開心果 或
砍掉重練

笑死 落地獄

呢類型嘅自唱
我真係只可以咁俾評語

我說了所有的飯, 我真係笑左出聲
笑死 落地獄

呢類型嘅自唱
我真係只可以咁俾評語

我說了所有的飯, 我真係笑左出聲

咁唔係母語嘅都冇得講嘅
但懶音真係要執
啱啱落街買老麥諗到個easy執音準方法
一邊戴住headphone 一邊掩實另一隻耳
就好易聽到自己同原唱嘅分別
但前題係要本身聽得出自己係唱得唔準先有用
即係五音不全用到
音痴用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞