一家三口想換部Hatchback代步嘅話,買咩好?Golf vs BMW1 vs Clubman

136 回覆
2 Like 4 Dislike
有啲後悔點解唔出架S
但如果你話一家人出入就可能cooper都夠做
Mazda 3 下年有新版,又靚仔咗
golf同bww1後座麻麻地
F56
Jcw for sure
Volvo V40
其實太座同小朋友有咩意見,幾架車拍架揀佢地會prefer mini?

P.S. 咁現任太座係小甜故既邊位,會唔會整篇番外篇
A1 <-> VW polo
A3 <-> VW golf
Golf 同 A3 個籠根本就差唔多, 同 style
要好啲真係雙 B 先得
仲雙b
1系就番佢個rear drive, 後面內籠真係不了
benz其實係買佢個mon , style ok既
我指 interior 質素, 講舒服一定 Golf 個 D 舒服好多
audi個trim其實同雙b差唔多
係option閹割得多
我揸緊 VW, 呢幾日都睇緊 compact SAV, 車埋老婆睇 X1 X3 GLA GLC Q3
點知佢話 Q3 好似冇換車咁 不過佢都 11件款, 有啲唔 fair 嘅
其實sav唔3唔4
suv又唔係,hatchback都唔係
如果車位夠,寧願上tiguan
起碼大份d, 車頭線頭幾硬朗
個人覺得clubman空間係大
揸落去係仲有mini嘅感覺
睇你想要乜啦
但 X1 真係好那闊, 等埋 facelift 同新 Q3 先算
咁等埋先
肯定又加長/闊/高2cm
個人覺得買得依d車空間感好重要
就係 X1 空間完勝 Q3 GLA, GLA 窄過西
但 X3 頭燈又另我諗起 1系
GLA ,D內籠柱位厚過牛肺閪邊,窗又細
仲要黑色內籠我會以為自己坐緊監
唔覺 X1 新款D皮椅唔好坐
感覺同 A1 polo 差唔多大
係短左啲囉,但有好多優點補救到

出新車 option 櫈好似多七千
坐c class我以為坐緊golf
雖然內籠係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞