一家三口想換部Hatchback代步嘅話,買咩好?Golf vs BMW1 vs Clubman

136 回覆
2 Like 4 Dislike
屌你咪又暗地sell
我最近望緊部golf sportsvan,貪有大天窗
其實golf gt 定價同a3差不多
Golf gt 25萬 有virtual cockpits
A3 28 有前後sensor
內巃design正過歐洲車咁緊要?
揸過cube覺得造工好膠
攪到之後一路都唔多想再買日本車
但魔鬼在option同trim
a3 28萬咩都無
無remote steering wheel同padel shift, d option逐樣加錢
我quote過連audi virtual cockpit都要$10k

Golf GT 既option 得轉皮(最盡nappa leather)
同$16k R line trim, upgrade 哂rim, sport tyres, 走馬燈indicating light同virtual cockpit
其他已經係standard

咁a3 28萬起跳但得個殼,想齊option應該接近40萬
定係golf GT25萬起跳,我俾你加埋16K R line先得26.5萬

利申揸緊Golf R, RS3
咁驚驚,渣返 Toyota 啦
雖然連登仔吹捧到mazda天上有
但唔知咩事2010年打後mazda好似食左仙丹咁好落力做好車,出埋魂動系列仲癲,成個超西咁

淨係講依排既mazda 6出saloon同touring
32萬齊option,seat已經係nappa皮,內籠有少少gen皮
A3做緊promote,唔計virtual cockpits,a3有既野同golf gt一樣
咁就睇樓主荷包喇
想問golf r同rs3比有咩comments?
除左5汽缸真心jizz 之外
其餘既,rs3=快d既golf r
A3 building quality 真係麻麻,大力少少禁都「e~e~」咁聲,完坐講唔上係luxury,係 turbo 同波箱勁咁,地板油幾推背
唔考慮countryman ?
純粹代步,所以有得揀我寧願要部細D慳油D嘅

師兄覺得countryman好D?
countryman = bmw x1
坐過朋友架countryman
係正常golf/ a3 sedan size, 但中間條axle無golf/a3 咁頂

可以格下價trim d價既
不過應該唔平
要部細D既話不如三/五門重好
不過 family car 都係想放多d野
clubman橫掂都長左不如直接轉countryman
講真預大好過預細
費時第二時有人會比說話你聽點解買架細車唔買大d
Countryman重心好高㗎
當年美國版CarAndDriver曾經有篇CLA test article講過CLA內籠不及Mazda3
外觀冇人贏得過levorg
唔係喎好似都係Golf最高分喎
https://www.carbuyer.co.uk/reviews/recommended/uks-safest-new-cars

https://www.kbb.com/best-safety-rated-cars/hatchback/2018/

VW golf歐美影都唔見(唔好揾polo, aerton拉埋黎講 )
mazda 3 美國起碼排第六
快d諗好邊架就買喇
仲等緊你d文
追文追到嚟汽車台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞