香港有無例限制路面車輛數目?

112 回覆
7 Like 22 Dislike
我想帶出既係你有張良歲我有過牆梯
同埋立既每一條法都要係有根據有原因 唔係一句車多 就立果堆法

雖然我覺香港真係太多車,屯門撚上午繁忙時間搭bus 快過揸車
on9 一架車個個都揸得先唔會多車喎
如果你呢條智障做咗高官一定會變獨裁暴政
你呢個所謂方法
咪個撚個買貨van囉
除非你夠薑喺香港呢個航運中心對貨車實施限制
否則根本乜柒都解決唔到
淨係識為咗你心中所想而擾民
香港係商家大
新加坡係政府大
咁你係咪限制埋香港人開運輸公司?
華人與狗不得開公司?
愈黎愈多限制喇你
出咗架車冇生意都唔得
而且咁做即係有錢人就可以買車, 窮人就麻煩你含撚
傻啦 依加大把後生成份糧拎去養車
Benz BMW 二手都係十皮八皮
你都on9,做生意淨準賺唔準蝕
咁你check咩利得稅總額?
咪撐啦,快啲做埋啲功課先啦,聽朝又要返學啦
得啦得啦,比埋個港督你做都得
你查乜都冇問題,問題係你個邏輯即係做生意一定要賺錢先可以再投資工具器材,你唔發市或者冇錢賺就淨係可以維持原狀,惡過共產黨
我已經廢事再覆佢, 交比你
我都費事睬佢架啦,但諗到佢讀緊小學,都叫係香港既未來,我地既下一代,點都有責任教好佢。唔係第日我退左休就比呢啲撚樣搞到臨老唔過得世
Grant loan夠要資產審查啦,公屋夠要資產審查啦
資虛審查既唯一作用,就係養住個班負責審查既煩鳩文員,順便刺激下市民既走法律罅思維
你以為,香港好多人幾萬銀買二手車玩。如果香港咁多有錢人俾得起錢的話就唔會有人介意一蚊幾毫電子道路收費同三隧分流

重點好似樓上講,新界人好多地方都只係得車出入
基於呢點,政府最需要做嘅係分唔同地區、唔同道路使用模式去收費

講到尾,必須要實施電子道路收費
你見主要隧道繁忙時間,有七成幾都係私家車
如果電子道路收費可以將其中幾成拎走,已經夠騰空多條巴士線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞