香港有無例限制路面車輛數目?

112 回覆
7 Like 22 Dislike
又多車,又無位泊,大家又揸多忟忟憎憎咁
又多車,又無位泊,大家又揸到忟忟憎憎咁
應該要啦
新加坡,日本都有措施
香港太逼,應該好似新加坡咁要有錢先出得車
有錢先出得車又好似係香港唔太work ,因為大家都好俾得起錢,50%車價税都阻止唔到香港人,人人買車。可以要參考大陸咁單雙號,或者輪流十年內選只有某一年可以駕車。
錢係阻唔到香港人,幾十年先俾得起嘅樓價,都有一堆人衝住去俾。
老實講,論交通方便程度,車係香港唔算係必需品,搵食車另計。有無方法令到牌薄數目係限死,雖然我知一定會炒高價,但至少應該無無樓咁大剛需
限牌
剛需
返大陸啦你
每人只可養一架車,應該都會少好多
市區先塞車 新界d路闊到乜咁,根本唔會塞
限制車輛入市區仲好
are you sure 唔係BenzL 寶馬L TesLun?
香港大把鄉村要用車出入

所以政府先會收緊車位供應,扯高養車成本
同時又唔影響到鄉村居民
新界d路闊到乜咁?
你真係未撚入過新界
假日車堆人已經揸到舞龍咁 想像唔到十年先有得揸會點
新界啲路係闊過乜咁,但朝朝幾百萬人要湧入市區開工呢屌你老味,唔塞就有鬼
仲有
唔通每邊單線嗰啲XX公路可以叫做「闊到乜咁」
林錦定荃錦?

Btw屯門公路永遠封一條線
林錦 荃錦 錦田 粉錦 部份大埔、青山、西沙
仲有咩流浮山 稔灣嗰邊
窄得黎又有唔少大車
甚至行過有啲路係單線雙程要靠讓車處

仲有好多住宅區都係單線之餘堆滿死車
而家竟然有人話新界啲路闊到乜咁唔會塞
真係要請佢食一食屎
講新界+公路,市區人只會諗到屯門吐露港呢啲四線勁野,不過都係照塞
咁我屋企都可以養到5架
搭地鐵咪仲好 又快又方便
非登記人駕駛 你做運輸署長大家有救
btw 我唔結婚了,女友出多架。一單一雙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞