【氣象】(2018年12月上旬)旬初海洋氣流為本港帶來較暖的天氣;強烈東北季風會於旬末抵達華南沿岸,天氣顯著轉涼

351 回覆
9 Like 4 Dislike
日間未跌落12唔好話冬天已到
咪係 以前我要著長袖
宜家長袖都未拎岀黎
除咗大帽山同昂坪之外,不如你話俾我聽邊個新界站低溫 12-
寒冷天氣,較過去幾年提早一星期到達
十八度都寒冷?
你住咁高梗係啦
著返件長袖輕鬆啦
平安夜最高27,8 度?
好溫暖既平安夜呀

唔洗去澳洲都可以過溫暖聖誕
真係著t-shirt過聖誕
早前預報講話南支槽將會喺週末影響廣東沿岸帶嚟唔少雨量幫助降溫
但直到而家雨量似乎都集中喺廣東西部同內陸一帶
即使昨晚雨區東移到達廣東沿岸附近都減弱消散
沿岸地區反而因為冇雨近幾日低溫都比預期高
其實有冇咩因素導致雨量比預期少咁多
例如係底層副高影響/切變線未南壓等等
大陸氣象台昨晚預測今日香港雨量仲喺10mm以下,今晚有冇機會落到13度呢
太大雨即係暖濕唔弱,望下徐聞係咁落反而全廣東最高
要冬天果隻陰雨先有助降溫
感謝櫻花巴
咁放落呢幾日香港情況係咪可以理解為暖濕勢力比預期弱所以導致雨量較少
咁對之後嘅氣溫回升會唔會都有影響
唉 熱死啦聖誕……
仲係17度...真係去到13?
大交合低溫仲有 16.4 度
除非午夜前跌穿 16 度,唔係嘅話又可以準備寫報告
越升越有,而家17.7
好唔科學咁講句:是咪附近有人燒嘢食?
得罪講句 個低溫預測星期五炒到而家
本身預星期六朝早就15 之後就改口話星期六晚先15
預星期日朝早13 就再改口話星期日晚先13
點知而家17 仲要無乜跌既趨勢
垃圾天文台
一兩日後都預測唔到就辭職算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞