【氣象】(2018年12月上旬)旬初海洋氣流為本港帶來較暖的天氣;強烈東北季風會於旬末抵達華南沿岸,天氣顯著轉涼

351 回覆
9 Like 4 Dislike

南韓幅警告圖,就算知每隻色代表咩,佢咁樣炒埋一碟都有夠難睇
助理台長鄭楚明出席天文台記者會時說,華中、華北過去幾日氣壓一直上升,相關的冷鋒今早到達香港,下午香港的溫度普遍比昨日下降幾度,市區平均低4、5度,新界平均低7、8度。

鄭楚明解釋,由於預計東北季候風往後會不斷補充到達華南沿岸,因此未來幾日氣溫會下降。

由於周日和周二將有北風補充到達華南沿岸,下星期一早上和星期三早上的氣溫出現低谷,預計大約12、13度,而下星期二處於過度時間,氣溫會稍為回升。

鄭楚明預計,未來幾天多雲,間中有雨,到下星期二後,雨量逐漸減少,而星期三後氣溫會開始上升,但9至10日後,會有另一股北風補充,氣溫會再度下降。
不斷補充
不過睇延伸預報20 21號又上返26度
但低溫唔過2字 短袖可以安心收起
唔係掛...我12 13度都係短袖加外套
你就唔洗 十二月二十一號 27度wo dllm
短袖加多件長袖heat tech 都夠
咪係,原來佢先係漸凍人
我就咁一件長袖裇衫今日
熱島效應姐,唔厚過唔到山長洲就唔會17.X啦
唔厚錯唔晒唔係都唔會係濕凍啦,但唔關總部氣溫較高事
有無巴打用開天文台個RSS?

整黎整去都係讀到第一句

香港天文台於2018年12月07日19時45分發出之天氣報告
我短袖渣
好失望
原來凍得個幾日
食屎啦
仲諗住封印部冷氣添
你條撚屌有份搞到極端天氣出現
windy話下星期日打風 仲要打到正

信唔信佢好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞