[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(73)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
其實有隻淘佬耳機,都買左4~5千
之前可能final 送哂d e2000比人所以無貨
怪就怪自己整唔見啦
有心落坑嘅係
買耳機就叫做有嘢聽囉
試吓用手機聽18+ 再借鋪頭啲dap 聽下

你會覺得用手機聽根本不堪入目
當有個機會升級e4000囉
我有個同事有隻六百幾蚊嘅鐵三角
佢用nokia 7 plus 聽
放落我部zx300已經好大分別
其實想問好耐,手機推唔推得郁架
窮撚淨係手機搭車聽下歌,覺得2000已經好夠做
咪理條#101600條智將啦

用緊iPhone / 條Lightning Jer嘅話其實用嚟試機都足夠好
俾啲耐性試下唔同類型嘅音樂,睇下隻耳機個取向係咪真係啱自己先
我覺得要推得郁又未必要去到好高階嘅DAP嘅
同埋升級感黎講 係換耳機>換DAP嘅
其實到頭來應該係用部player黎夾隻耳機
所以大不了咪連player都借埋黎試囉
其實咪即係好似打機咁
配點方法係初期舒服定係後期發展勁

你用原裝手機耳機聽
一隻千零蚊三頻平均嘅耳機都好大分別
何況好多手機廠商覺得耳機呢啲配件係盈利負累
應該player 定直上耳機好
耳機 可以拎電話試左先
覺得推唔好 大不了問間鋪借埋player試

UE宜家75折 live講平4000幾
已經夠你買部推得郁嘅player
蘇州過後無艇搭 自己諗下
你鍾意嗰款耳機 咁啱佢有得平咪買咗先囉
但如果你唔鍾意嗰款耳機 可以先考慮dap再配搭耳機
唔爭論啲乜嘢 始終錢係你俾 你自己決定
UE18+ Pro 盲唔盲衝好
本身有對w900+黑磚
聽耐左都係有啲悶, 宜家趁佢仲特價有啲想盲衝
試下11pro
仙女座條線咁難拆既? 原裝3.5嗰條 有冇D咩技巧
我有2隻耳機都係MMCX好易拆
睇個樣耳機個利潤好似比較大

明明萬七可以減到萬二蚊就知咩事啦

係都要逼我講成班都係代理 鋪頭

促銷都唔好做得咁核突啊
衝Live 好過
我就幫襯過2次
我覺得冇伏
同星際都有佢鋪
巴打照你邏輯咁講你又何嘗唔係受害者呢?其實唔止耳機野音響野,好多類型既成品其實本身材料成本都係同一千幾百既咁上下,無可否認依加d野越出越貴,但要用金錢黎衡量人地利潤係咪一定大就點講都有d講唔通。人既耳仔好特殊,聽感亦都好個人,唔一定貴就人人覺得好聽,就算佢萬七減到萬二,唔鐘意佢調音既佢減到五千佢都唔會吸引到你買。又何來換得促銷做得核突既字眼呢?老實講如果你真係要講係受害果個應該係retail, 而得益既係supplier同消費者。以前做個retail依行,你估真係樣樣"促銷"都會補返個差額比個retailer咩。
仲有其實叫人買耳機先唔係利唔利潤大既問題,個個係到講既都係做依行既咁你應該都係從事相關行業既人事黎。我以前都講過初入坑有興趣再玩既就會一步一步黎,如果入完部player 就可以周圍去試清楚d 隻iem 既真實力,但到頭來連自己真係想聽歌既時間就拎住得部dap, 耳機都冇隻,咁究竟係聽音樂,玩音樂,定玩器材呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞