疑病症真係好痛苦

62 回覆
36 Like 4 Dislike
朋友話叫廣泛焦慮症
直頭係
一樣
完全明白。
我都幾肯定你係疑病症 (hypochondriasis),因為我經歷過。
而你喺keep on上網搵資訊只會令問題惡化 (鬼佬叫呢種情況做cyberchorndriasis),因為一般嚟講人只會向壞果邊諗。
我當時的情況比你麻煩係我有醫護界知識,所以更屬識一啲罕見嘢,而家人都勸我唔掂亦唔知點幫我。
當然,你應該已花了不少錢在睇不同醫生、檢查… (腸鏡都平極都7千啦)
問題係,長此落去你經濟、和身邊人的關係必定有問題。
更甚的是,你稍早前提及的腸鏡係入侵性檢查,有穿腸 (perforation) 或出血等可致命風險… 而 Lung CT係有幅射的(即使係Low Dose 都有約1.5mSv有效劑量 Effective Dose),會增加患癌風險。
所以,你一日唔解決疑病症,你必然會繼續會去接受一啲不必要的檢查、承受一啲不必要的健康風險 (Lung CT 都可以有False Positive, 假陽性。假陽性的出現又會導致你去做進一步的檢查例如活體檢測Biopsy — 即切組織驗)。
所以高度建議你應該搵精神科醫生(psychiatrist),先以藥物例如Benzodiazepines類的Alprozolam (Xanax) / Diazepam (Valium) 穩定情緒,再以SSRI類的Escitalopram (Lexapro) 等理順。
之後再找認知行為療法Cognitive behavioral therapy (CBT)徹底根治問題或你內心的恐懼
對的,係General Anxiety Disorder (GAD) 既一種
係架咩?
我都經常性呢到唔舒服個到唔舒服 我都知已經驚到有啲神經質 一唔舒服就要查到原因搞掂佢 背後係因為我好怕病好怕死 但又唔代表我冇真正唔舒服

只係某部分會過份擔心 但係反過來我覺得身體既野為自己負責任有時有懷疑徹底啲都係對自己負責 始終病就真係自己受 我唔鐘意啲病睇極唔好 拖勁長搵唔到原因 我會好焦慮
我都係...久病不癒就好困擾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞