疑病症真係好痛苦

62 回覆
36 Like 4 Dislike
我已經唔知我係疑病症定真係有病,呢一年黎開始我身體開始不斷出現唔同既唔舒服,由一開始感冒耳嗚就手痕自己上網check症狀就覺得自己係鼻咽癌,到無事諗住自己嚇自己既時候個胃又開始痛,跟住又以為自己胃癌。好啦,照完胃鏡發現無事仲好健康既時候,屙屎有啲黏液同有小小血就以為自己有大腸癌,又走左去照腸鏡,結果唔洗諗啦,又係咩事都無。到而家成身都唔舒服手指又痛,手又無力,又咳左好耐,仆街啦上網搵症狀搵到肺癌既症狀一樣,又覺得自己生肺癌,又諗住去照x光照ct,呢一年已經用症好多錢去睇啲唔需要睇既醫生,做症好多唔需要既檢查。但感覺身體好似已經失症控返唔到以前讀書既健康咁

而家先得個廿頭,眼見身邊啲朋友,以前既中同個個都u life,又畢業又盛生活咁多姿多彩,而我就不斷煩惱自己既健康

唉,有無人明白呢種痛苦,同埋我究竟應唔應該去睇下個肺好

Sorry for 1999 and too long
心病還需心藥醫,疑病症反映你對死亡嘅恐懼,亦可能係你日常生活中冇乜一樣野特別吸引到你,當你搵到某個信念個價值係可以超越死亡,你就唔會再驚
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!
似焦慮症
我諗我明 我都好似你咁
用咗幾錢睇醫生?
試下放鬆下自己
以家你慣左諗自己有病
我自己都試過 加油
lm
最小都成萬
巴打曾經都疑病?好難令自己唔諗 一病小小唔舒服就覺得有絕症
女朋友都咁叫我,但唔知去邊到睇
希望我同你都快啲好返
曾經 兩星期 係咁狂諗
但放鬆人就ok了
我已經半年有多了
有冇囡囡?有愛情滋潤應該唔會咁
有呀。有女朋友更亂諗,如果真係有咩事佢會點算之類既野
同我一樣
晒左好多錢睇醫生
最後結果都無事,一有少少疑似病徵就google嚇自己,但又停唔到
我都係咁
洗曬d錢 令自己冇得亂睇醫生
就會轉移到視線。。。

我都成日懷疑自己生cancer
但冇錢睇專科
諗下諗下過一排d唔舒服又會冇左
你搵啲辛苦嘅運動做吓,應該唔會再亂諗野
樓主我同你一樣,可以傾下計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞