[月供股票] 2018年12月

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
no ff la
要櫃台搞。渣打出名系統廢。
不過穩陣打去熱線問一問
2388係銀行股入面算高質,市帳率角度上佢算平
睇長線 2388真係唔錯波
今個月諗住轉另一張中銀信用卡供 點知已經扣左數 轉唔到
點解重未見到有貨
幾多號扣
點解我仲未扣數
信用卡早兩日hold起 只不過未睇到咋 放心

整呢張圖個巴打可唔可以 加埋最後更改指令日期?
2388有咩咁好?

11仲好
2388有一戴一露
個人意見 其實大家接觸到嘅銀行股 撇除地區業務因素 基本上都係睇幾個指標:
-息差
-核心資本充足比率
-不良貸款率/壞帳率
-撥備覆蓋率

銀行行業競爭大 無一間有特別優勢 如果要係行內比較 可以加埋以下比率:
-股東回報率
-經營毛利率

以上資料都係上網/睇書睇返黎 我未深入分析過
不過如果想增加討論價值 建議可以攞幾間嘅數字出黎比較吓
5號仔廣告都有
我估內銀都會有?
其實一戴一露已經半收皮
馬拉定唔知邊度ban左之後
晏d先整
你就7
放一半叫鎖profit
你自己計下數啦
extreme case股價升夠一倍
未放果另一半貨係冇成本咁hold
之後跌幾多都唔會蝕本金
有啲嘢想同大家分享下 討論下
是咁的 近排學校做緊個 project
用excel 計下啲股票 return咁

一般月供:定時定額
咁我地嘅 project就係用 historical data (Yahoo finance有18年嘅數)
搵出喺牛&熊市 改變個供款額 去達致最大嘅 average annual return

咁點定義牛熊呢 我地用左 交易日 對比 上個月嘅平均股價

發現股價對比上個月係 升左or 不變
就應該供最少 ($500)
而如果比上個月跌大約4-6%的話 就要供你嘅max.金額 (e.g.$20,000)

跟依個方法 最後平均年回報可以推高1-2%

當初早project前 係諗住
牛市供 一萬
平時供 兩萬
熊市供 三萬
但原來咁個 return 其實無乜大分別
係唔optimal 架
因為唔係想maximize profit
只係想降低持100%貨的risk
因為係人都估唔到最高位最低位然後做出完美操作
月供股票呢件事本身都唔係optimal啦
咪供款日既前一日囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞