[月供股票] 2018年12月

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
我都賺緊十五皮,十五十六緊
一百肯定唔係直上
升一輪都幾肯定會跌番一排
日日升咩
呀婆老師:

月供股票一定是長期投資的,起碼都要供5年以上,並持有多年,如優質的,其實可一直供,同時永遠持有。

你持有愈耐,對你財富愈有利,所以不用急於賣出獲利。

風險則視乎你的選股,如果選了質素不好的股票,你的回報會很低,但如果選了優質股,例如多年不斷供領展(0823),你的身家將爆升。
可能你係串緊
話咁做係睇緊高低位買賣 而識分高低位就唔使月供啦
但其實只要唔係放哂100%貨 繼續升你一樣有得賺
隻股升到有30-40%
鎖左profit先真係應對來緊股災的最佳方法
我唔知你地月供既目的係咩,如果係為左高賣低買 咁可以走

我就係為左 平均地去增加被動收入

咁你地問自己一句 你地既被動收入目標達成未.....如果無 我唔會賣走任何一件幫你提供被動收入既「資產」
之前$78直插$69
如果$78走左無買返而家真係頭痕
你等錢使咩
因為貪心 想食埋調整時既波幅 降低成本
同意,你月供個原意係想平均地增加你既投資資產,同埋慢慢製造被動收入
如果短時間去做高賣低買咁其實你即係投機姐,唔洗月供喎
我會覺得「賺左先」、「鎖定利潤」其實係錯誤觀念。放唔放一隻股票係基於佢嘅質素有無變,或者價格遠超價值嘅時候先會考慮減持。

https://youtu.be/kQ4WyeOxjUo
所以買賣之前 都係要諗清楚自己個理念係咩
想賺差價 定繼續累積可以產生被動收入嘅資產
新手有疑問
價值投資係咪要本多既人先有效果
假設我資金只夠買到1手823 假設3年後佢升左20蚊都只係帳面賺左1萬蚊加利息 應覺唔算好多
岩嘅方法本多本少都係岩
錯嘅方法本多本少都係錯

唔單止會買番
而且而家我地都係suggest緊放一半 唔係全走
可以降低成本價
既然係人都知會股災
純粹只係唔知exact time
咁降低成本價hold貨係冇可避免的
同埋講緊係升左三 四成先賣
升得少%就冇謂賣
冇謂搞咁多野
但三 四成真係值得賣左先
龔成
賺一倍放一半股
其餘=0成本keep
好耐無見過呢隻筆

肯定唔係直上
升一輪都幾肯定會跌番一排
日日升咩
見大家月供823,帳面賺左咁多,真係好葡萄

利伸 月供1038 苦主 均價66.x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞