[月供股票] 2018年12月

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
買咗漒水未?

不如搞個直播
又跌咩料
76。5
買左強水未?
過咗77就得啦,你理得而家咩價
跌到下個星期
唔減供住
競價唔計
月供中電既巴打, 準備又入貴貨, 避險抽升
跌啦跌啦
哭泣聲絕無意義
唔知點解覺得月供開始有d蠢
假設供緊3,5,66,823
如果唔供留資金一手一手入仲易控制
睇邊隻價低就入果隻好似仲好
當我手上有3,平均價15.5,現價15.9,我唔會再買佢住,等低過15$先入,然後用筆錢買另外3隻咁
只要低過平均價/高小小就買果隻一手,如果低好多就買二手,等機會入
由頭到屈都係集中呢4隻咁買,同埋唔會短線放,而係不繼持有,感覺比月供好
純粹個人覺得
你估個個都有閒錢一手手買咩
廢話 有錢我洗月供?
呢個我知,本金好重要
假設月供最多5k,一年6萬
但有時候供足一年個價都未必靚,同埋都係諗長線
等個時機買入好似真係好d,3,5,66,823,點都有隻係會到低價區,再唔係簡多2-3隻做組合,低價就買果隻,好似更加有效,早排66平價係38$,月價變相41$買
所以我而家忍手唔月價住,儲返1年錢等機買入,反正月供又唔會拎去放
識睇幾時高幾時低係真係唔使月供,問題你有無呢們個能力同心態。
同埋講係好易,但實質操作又係未真係做到。
有無呢個能力*
drop to 0!
其實你而家月供都得架 臨截數日睇下邊隻貴/平(對比你自己平均價)
平時咪供DOUBLE 貴咪CUT一半/唔供
如果單日爆升幾%咁無野好講啦 一樣做到你既效果
另外你自己入市 當你均價15.5 今日15.4 咁你會今日入定等聽日睇下佢會唔會15.3 ? 3仔都還好 823果D一手差不多4皮野
月供係俾一班無大量現金加唔識睇市既白痴當儲錢用的
依個真
月供既好處就係唔駛諗咁多野
依頭出完糧,轉頭就拎左去供,錢擺係自己戶口既時間短,減低身痕拎去享樂既機會
而且月供可以用平均成本分散風險,如果要儲夠一年先入一次市,到時可能就會心大心細,又諗錯過左谷低、又諗跌多一排先入市好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞