[月供股票] 2018年12月

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
有冇人會而家高位賣左823再買番其他平啲的股?
巴打完全講出我嘅心聲
中銀機係多,但係部食錢機好廢
同埋因為個人原因所有現金調走晒,中銀得番月供股票。
渣打卡就只會去渣打機拎錢(雖然我知銀通機都有得拎)
有咩平股介紹下?
係賣之前要諗下買返黎個隻個回報/優質程度比較
如果823 唔回落點算
轉數快
我份工係供orso,基金公司係fidelity,但係管理人係匯豐,不過我唔知如果我用匯豐當唔當係資產,如果當既話取消中銀同恒生戶口,開個advance 都好
而家有轉數快係方便好多,以前如果唔洗即時過數去其他戶口就開e cheque,如果唔係就拎現金入
咁講係因為我覺得冇股票係永遠可以避過大戶洗倉
例如恆生慢慢升由年頭keep到九月尾
但可以十月一個月就跌哂所有升幅而唔會慢慢跌
咁而家雖然823 keep到高位
但唔可以排除突然又會一個月跌哂所有升幅變左乜都冇
曾經有諗過轉供16,不過而家都係供住823先,個人覺得823 仲有得上
愈貴愈要買
我見到恆生的經歷先咁講
可以突然一個月冇哂所有升幅
一場空
唔排除823都可以係咁
港燈ss 我至愛
琴日入左5手7.54,之後再睇情況入
呢度有位善長人翁每月派$50畀每人!
睇#1者有份
上次一派息就上8蚊
依家有fps其實好方便
ORSO好羨慕⋯....
我Mpf都係fidelity,
Fidelity 唔當大貓
無錯,但未有果時已經轉左用同一account 硬係覺得支那銀行差d 雖然大貓都染左些少紅
7.5算係呢年中間數,值得入,見佢個底築返上去
同意
巴打有幾多貨?月供無呢隻,唯有手動
好少,依隻夠穩定, 有多餘錢買下收息幾好
自己鍾意電訊股多d
其實冇咩好
想問下 本身係中銀有買股票但非月供 每半年就會收我150蚊存倉費。
咁如果我開中銀月供戶口 50蚊全包價,會唔會括免我本身個證券戶口既存倉費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞