[月供股票] 2018年12月

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
呢隻同27今日都升到癲撚咗...
咁因該我先岩岩開始係HSBC供,咁係唔係最好供夠一手先轉去一通?
點解要由hsbc轉返去一通?
因為存倉費同埋派息收費囉,睇落一通5蚊好似平啲,我一個月只係供到5000,打算長揸收息,一個月比5蚊同25蚊好似差好遠。唔識野,待巴打指教
射倉應該要手續費,最好問問hsbc
用開中銀唔洗煩
謝巴打
其實係因為用緊HSBc加HSBC出糧,覺得HSBC方便啲 所以一開始先用

自己比較下
,唔該晒巴打,爬緊文
如果我供2 5 11咁邊間抵?
呀婆你玩野咩
你咁熟
呀婆唔識供
呀婆老師
其實當你供得多時, 幾十$手術費就咪鬼計
個人鍾意錢放係HSBC多過中銀
岩 其實除返開好少錢
中銀50$全包
hsbc唔記得每月25定30+每隻每次收息都收小小
如果供得少咪中銀
供得多,例如1萬1萬咁供咪hsbc,果幾十真係好少,當你1手收千幾$息,都係比幾十$出去
用開hsbc信用卡,唔想搞太多卡,同一一個account最方便 當然有巴打會賺到盡,咁中銀就岩佢。因為我出糧,信用卡,股票都係hsbc方便性好好多。
所以我比多少少錢用hsbc
支娜cs好差
其實都係,出糧股票月供信用卡用晒同一間銀行真係方便好多,起碼唔洗每個月要調錢轉黎轉去。
我係另一個極端 月供出糧同股票倉分開3間唔同銀行 中銀個戶口中學已經開落,而家用黎月供,恒生就係臨大學畢業前開既,而家拎黎出糧。
渣打就係想買股票發覺中銀/恒生手續費好貴而開既,不過都係唔夠一通平 一通仲可以做股票期權
所以唔慳果小小,一個account manage哂,一個綜合戶口睇哂同一銀行account方便好多。我之前都係分開,後尾都決定用死hsbc 拎錢mtr一定有恆生,街上又有恆生同hsbc都幾方便。唔同account真係要轉錢轉黎轉去
一樣全部用哂大貓
不過最衰既係政府工mpf無得用大貓
但市面上中銀機多過匯豐恆生機
其實睇彩數
同想搭的士時附近一架的士都冇一樣
same bro
我都係極端啦
出糧一個
月供一個
不過宜家有轉數快好方便轉錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞