[寵物美容] 剪狗毛技術交流區 (多圖,慎入)

148 回覆
50 Like 5 Dislike
CC 梳 Mark X ?
好似係寵物展
寵物展年年都有檔野賣CC梳架… 不過平就唔係平架啦~好似都要二百幾

佢仲有好多形狀架~ 我有Mark I Mark II 同 Mark X
個嘴d毛我就一邊吹一邊用Mark X拉直囉~
http://www.chrissystems.com/tools/slicker-brushes.aspx
好羨慕 唔洗日日坐Office又可以見識下
睇黎都係回頭客

嘩賺錢腥喇 興趣
咁你關照下我 唔想剪介紹個客過我
未發市啊
地鋪定撈埋上門?
有冇d鋪係咁
一開始學徒大概幾錢人工
大家就同行 我參巧下
報名果陣應該都quit咗份工了
諗住將來一路返pet shop一路祕撈全年無休

嘩多謝啊好詳細
好清楚!雖然暫時得個知
本黎諗住叫你係張圖加幾隻字講明就算
有張隻圖買工具就易好多
有冇地方可以一次買齊

又dyson 本來以為大家只係追個牌子
都好 人畜共用
暫時用住個客個個先 搵到錢先算~
好hard sell ah 你個回覆
咁啱啊!我都諗住報呢間
最後個考試係咪做個樣 個個都pass到
關於工具…其實我想send個pdf 俾你,係我自己果時考完牌唔忿氣,將學校迫我買既野同市價做個比較,結果學校係貴左8千幾蚊・同埋個pdf可以show左我果時買既完整工具list,但我岩岩先知原來連登好似冇得PM 定係我搵唔到個function

Dyson真係好用…我而家用緊第二部既dyson吸塵機,之前用DC 42,而家用v10 Cyclone, 我自己習慣一邊剪一邊吸,一來d毛唔會影響視線,二來唔想搞到人地屋企周圍都係毛 我用個客既dyson風筒吹雙層毛既狗,husky同埋柴柴,都乾得好快,快過用風機
地鋪
9000-1萬左右都有
關於邊間學校好…我怕我唔係好中肯,因為我自己就剩係返過一間,
剩係知唔好去 pxt pxt grxxp,我自己有d同學係喺果邊返過幾堂,覺得唔掂所以轉黎我果間學,我果間就...你叫佢做「學店」啦,真係學到d基本功既,不過就好hard sell 要你幫襯佢買工具囉,而且d野都唔平....我果間叫 時x , 你應該search下就知邊間…畢竟香港既寵物美容學校唔多

其實我有樣野想講…就係你鍾意貓貓狗狗…唔代表你適合做寵物呢行,
因為我地係「工作」,你俾隻狗我地,我地就要盡所能去完成我地既工作,如果隻寵物唔合作,你都要用盡方法去完成任務,我做上門都還好,主人睇實哂我用咩方法,但係出面鋪頭無人見到既時候,就要用更多其他方法…
正正常常都pass
左手用既鉸剪?
決定左類型/價位/牌子先?
想問下有無邊間肯幫chow chow美容
下…如果講整個寵物美容工作流程,我上面張圖果d工具都係日常會用到,

如果你剩係話「剪毛」呢一part,咁的確係「鉸剪+梳」 既,但係要剪得靚,「梳毛 解結 沖涼 吹毛 拉毛」呢d前置工作都要做得好先得

鉸剪一般都會直剪+牙剪+彎剪共三把,當然你只得一把直剪都可以剪到,技術需求高d同埋剪耐d囉…

鉸剪就上網買又得,去寵物店買都得,如果你無目標話想買邊把鉸剪既話就去寵物店問下叫人介紹下先… 如果你真係去左寵物店查詢,最好可以分享下佢推介左邊隻俾你同埋價錢,因為要買一把好用既鉸剪可以都好多學問… 唔想你做左水魚用成千銀買左把淘寶野
我都想去學 巴打有無學校推介?
唔洗一定要考牌 我想幫自己隻狗剪only

我平時工作會帶呢張圖鉸剪,
1)小彎剪:主要剪圓型嘴

2)大彎剪:用黎修曲線邊位

3)小鉸剪:剪鬍鬚(其實鉸剪好脆弱,而鬍鬚係比較硬,如果你用好鋒利既鉸剪去剪鬍鬚,可能剪幾次你把剪就會頓,所以要一把剪專門剪d比較硬既毛髮)

4)細修鉸剪:VG10鋼材,我最唔捨得用既一把剪,唔係最貴,但係係我親自去台灣同製刀師傅買..好鋒利,用黎修頭部細節位

5)7.5吋直剪:一把好平好平,但係好好用既直剪,果時係學校要我買黎剪海綿波波做練習,因為軸心係bearing,所以好順好好剪,大部分時候都係用黎,缺點係比較短,唔適合用黎剪粗胚

6)8吋直剪:用黎剪粗胚,呢把野係俾學校水左我用近4千蚊去買,完美體現左越鋒利既鉸剪越易打柴既道理(鋼材中碳含量既問題),一跌就收左皮。

7)淘寶9吋直剪:剪大狗必備,一個字:長! 剪得快d

8)魚骨剪:介乎牙剪同直剪之間既鉸剪,預防刀痕,但落毛量亦高。

9)牙剪:另一把俾學校水我用近4千蚊買既鉸剪,………不願置評。 牙剪特點係無咁易有刀痕。
咩狗?
呢度有條淘寶link,係我買過既一set既鉸剪,我覺得都ok,我有客人想買set平時自己修下 我都係俾左呢條link佢,你地唔想煩唔想喺HK做水魚既話可以自行去買。(事先聲明:我同個賣家完全無關係,如果你唔好彩淘左set 唔掂既唔好搵我……)

https://world.taobao.com/item/525899228749.htm?spm=a312a.7700714.0.0.jxDtci#detail
我好耐之前拍過一條片,係比較鉸剪既鋒利度,你地可以參考下,記得開大聲d,因為隔住個mon,無左手感,得返d聲可以明顯compare:

https://www.facebook.com/jasongrooming/videos/471407396653417/
Poodle呀
咁你要搵下坊間有無指定犬種 or 帶自己狗既課程..
你本身有無基礎? 因為基本上練熟左點渣鉸剪就成功左一半(渣鉸剪要學隻姆指唔伸入個指環度)…你狗狗幾歲呀?
poodle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞