[寵物美容] 剪狗毛技術交流區 (多圖,慎入)

148 回覆
50 Like 5 Dislike
我用風筒only, 豐澤係有個電剪~唔係話風筒
咬損少少就有,都係一兩次...
如果想搵大錢...我諗呢行唔係咁岩
唔係...B 先一定要考賽裝,C 牌 我果時無記錯好似係剪松鼠狗...好hea...
另外,工具果度其實格下價都可以慳唔少, 學校會迫你買好多唔等洗既野,結果計實際工作必要既,其實唔洗好多... 有興趣既話我遲啲影下我啲工具丫
咁平日一定有一日休
點同啫 興趣>錢啊

香港養得狗都非富即貴啦
識人好過識字啦

你是咪考完牌就做上門?未返過普通pet shop
是咪要有c牌先可以考b牌
好啊
牌子就唔跟足你了 唔是同考完牌冇分別
Yes
正常都係 睇考咩協會 佢會有寫
咁就真係要問下你自己點解想做呢行,我自己會形容剪毛既時間過得好快,有d似打機,或者似人地砌模型咁,因為有興趣~所以做做下就唔覺d時間過得咁快..

養狗唔一定係有錢人,有錢人窮人都有,難道窮人d狗你就唔接?
我既客住公屋到豪宅都有,
有d要我自己行餐死行到入村,有d搵車接送我,
經驗之談就係,住公屋既唔一定係孤寒,住豪宅都唔一定係闊佬..有俾幾百蚊tips既公屋主人,亦有斤斤計較既豪宅主人,總之做好自己本份就得..

我係考完牌,去miss 鋪頭幫過手一排之後就自己做上門,因為我都有朋友自己開鋪,所以我唔諗住做鋪頭果種style,想做上門多d~
其實呢,C牌B牌 呢d無一個統一標準,可能X學院B牌學既野先等於Y學院既C牌… 所以唔洗咁執著.. 畢竟無政府規管,所有野就好黑暗好亂。 所以我主張練好自己技術,用自己既作品去說服人.. 我咁耐以黎可以話未做過宣傳,我只係得facebook一個page,亦無俾過錢賣廣告…個page仲要唔係幾update… 係d客見到我既作品岩佢心水,就自然會查詢..
今日先考完C牌 而家仲搵緊工
考啲乜
贊成自己技術去說服人
上面我無答到點解我以前講競爭大(純粹個人覺得)
多咗好多人學 個個都有c牌咁濟 但養貓狗嘅人無多得咁快 加上e家好多主人都傾向鐘意自己沖剪
你哋唔知覺唔覺啦 好多鋪頭慢慢執咗
轉哂去上門 但上門美容師暴增
剪poodle
考咩裝呀~?
好似係啤啤裝
因為興趣可以搵食好幸福㗎
好過行屍走肉做牛工
想搵大錢仲洗咩返工做人隻
全職炒股啦不如
明白 其他野擺埋一邊

的確 冇咁有錢既闊佬好多
D有錢客是咪好西 又孤寒又要求多
有冇d真係會做到frd 關照你

你家陣每日係咪都有工開
每日3單就話餓唔死
冇 我始終覺得有返張cert又有經驗易搵食好多
未知上門份工是咪好撈
放工去下秘撈都好
但做做下再考又覺得都識曬點剪 仲考黎做咩
或者易d pass過
你話過某d同學都剪到pat屎咁

受益良多

又話影d工具黎睇下
你係邊間考 報名費幾多
考試是咪剪到pat屎咁都pass
覺得學唔學到野
行行都俾‘人才’入侵
咁你呢 前景諗住點
無咩特別關照架...都係煲湯煲涼茶會俾埋我飲...會嗌飯俾我...旅行返黎有啲手信咁架咋

而家有時三隻有時二隻~ 懶
繼續做下先
你而家做緊咩工呀? 你可以學完之後趁星期六日做下上門囉~
其實工具我有好多(學校會迫你買)…但實際工作最常用既其實得以下呢d:

我地由左上角睇起:
1) 左上角粉紅色係Laube大電剪,大電剪可換唔同刀頭(如1mm 3mm 6mm, etc),唔同牌子既大電剪都用各自唔同形狀既刀頭,例如laube用laube頭、andis用andis頭、wahl用wahl頭等等,不過圖中呢把Laube比怪奇怪(又係學校累事...),呢個黑色、中間有粒圓型鏍絲既並唔而家常見既Laube刀頭,而係「日本清水刀頭」,可能係當年laube為左打亞洲市場而出掛(?) 大電剪通常用黎做heavy work,剷身 手 腳等

2) 左上角紅黑色係普通codos小電剪,一般你去寵物店都應該會見到,用黎剃比較細面積、需要細緻操作既位,如腳底毛、肚底毛、肛門四周毛髮等

3) 右上:指甲鉗 同埋 磨甲器

4) 下面果排,左起:棉花、止血鉗、耳毛粉、洗耳水,呢4樣用黎清潔耳仔用。 然後兩把鋼絲刷,一小一大,小果把我剩係用黎梳面部。右邊三把梳分別係:蚤梳(Flea Comb),好密齒,用黎梳走d眼屎就最fit;右下角最尾兩把係一短一長美容師梳(或稱「排梳」),可以用黎檢查底毛有無死結,同埋落刀前用黎挑起d毛方便造型

另外就仲有個普通風筒囉~ 你買我真心建議你買Dyson,真係好好用,有dyson風筒連風機都可以唔洗用
報名費萬二 上十堂 學到野
間野叫香港寵物美容協會
你把小針梳邊到買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞