[寵物美容] 剪狗毛技術交流區 (多圖,慎入)

148 回覆
50 Like 5 Dislike
上返水先
有咩趣事…有試過一次自己精神唔好,搞唔掂隻狗,因為果隻狗係咁郁不受控,本來洗剪既,但果次決定沖完涼唔剪就走人,沮喪左一排,之後諗通左就係唔好諗住自己所有狗都處理得到,有好多因素令到你完成唔到單job,尤其我地做一條友上門美容,同做鋪一定好大分別,諗通左之後就冇事囉~
我好少接大狗,你當我全部做一般top poodle啦,剷剪 $420up,多勞多得啦

隻狗不受控你要搵出個原因,係佢本身性格有問題定係佢唔習慣剪毛,定係佢俾人打過有陰影之類,全部都有唔同應對方法,我一腳踢,就要用多d腦,用多d工具去幫自己囉,基本上有安全繩當Groomers Helper用都可以處理到大部分既狗。
圓腳好蓬鬆 << 要d毛鬆起就係要吹毛拉毛做得好,你用某d products都可以有助蓬鬆既,例如鬆毛既沖涼/護毛液,或者剪前噴spray
我自己就無用呢d野,齋吹同拉
你果間咁好既~俾咁多時間你地剪~ 咁平均每人每日整幾隻呀~?
我一開波就話如果係為搵食,唔洗去考牌,為自己興趣,更加唔洗考牌

就係因為我考哂C B牌,所以知考黎無用,政府又冇規定要有牌先可以做呢行,所以奉勸世人唔好浪費金錢去考牌,尤其當中D學院好L黑暗......

考牌前後有咩分別 <<考牌前你有錢,考牌後你無哂錢
除此之外咪就係多左張cert,但係你考試係考賽裝,實際工作係剪pet裝,考牌對工作實際幫助有限,所以我先要自學咋嘛
介唔介意純粹講你果間邊區 無裝tg
我個間平日唔多咖5~7
六日12左右 都唔係隻隻要剪因為
接booking12~5剪毛 咁有啲例外67點都要接既
荃灣 唔係連鎖
咁有幾多位同事呀😮?
其實我自己覺得
放工搭車坐隔離個個成日走去第個位坐
真係 考完無哂錢 跟住返工唔會用
嘩份工幾啱我
呢行好缺人?
我住九龍灣
屋企人係你果區返 次次都搭成個鍾車啊救命
你是員工定boss
我呢份工年尾忙所以唔走得住
聖誕新年唔係香港 去外國探朋友
所以搵新工都是出年3月打後既事
到時仲請人 我再tg你
乜咁等人用
係咪剪過毛既應該會定d
剪果陣用手掹住佢嘴下面執毛?
好多狗狗都勁憎沖涼
要我地沖埋
睇片見有d沖涼前剪毛 有d剪剪下走去沖
所以你頹咗輪 完全冇接job再重新出發?
起咗你底 不安

大狗真是
佢地好似蠢d
But有事個主人都未必猛得實佢

420 車錢都蝕埋
你應該一出黎就做上門?
洗唔洗整個website
但請人果批要睇你個牌
搵你幫洗果個又會唔會要求睇

其實考牌唔係間間都十萬 咁仲有人考
咁工具我洗唔洗自己買定先 唔考牌既
考試仲要design動物衫?
六日都要返
其實又唔係好多狗驚沖涼既…係你沖果時會唔會嚇親佢姐…你兜頭淋落去梗係驚,由尾沖返上去頭就無事

我得一個人就由頭到尾要自己做哂,流程如下:剃腳底毛、剃肚毛、 剪甲磨甲、抆耳毛洗耳仔、清潔眼睛、沖涼清肛門腺、吹毛拉毛、剪靚靚

出面鋪頭好彩既話可能有個助手幫你做頭果堆,你負責剪掛…
頹果時都有接job既,無咩心機剪咁囉

420一隻,悠閒地做每日可以做三隻,你覺得好蝕~? 我就懶d,只係keep住自己時薪唔會低過100…
唔好誤會!唔係間間十萬,係我果間食水深姐..
賽裝 pet裝 唔係動物衫呀~係指剪毛既造型
賽裝係呢類:

pet裝即係平時常見果d啤啤頭~圓碌碌頭果d
賽裝張圖睇唔到既話你可以search: poodle continental clip
六日最忙點會唔洗返工
tatol:2
你有冇買埋沖完涼吹乾果部機 定風筒就得
工具你買咗幾錢
見你話豐澤有
有冇試過俾狗咬 洗唔洗打定針

3萬一個月都餓唔死既
諗起做助手份糧咁奀就好想快d出黎接job
人傻錢多
c牌考試都要考呢d?
Ugly
我明點解份工斷六親了
網上請人果批都有一日休 因為唔夠人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞