[寵物美容] 剪狗毛技術交流區 (多圖,慎入)

148 回覆
50 Like 5 Dislike
你唔好彩 淘寶都真係七分靠運氣... 我就好彩買到正常既...
咁你用鏟剪定手剪多
我手剪成日剪到一忽忽
剪到一層層咁
為興趣 本身鍾意狗
呢行搵唔搵到食
你交咗幾錢學費
其實都係學吓剪毛技巧 唔係完全唔識邊個會俾隻狗你試
亦唔想做無牌行銷
個頭順毛剪 下身就逆剪
一忽忽 著咁冷衫咁
個腳應該留返長些少毛好似好d
一般黎講個身就多數用剷,頭尾就一定手剪,四隻腳就視乎主人想唔想留圓筒
手剪唔岩方向就會剪到一級級有刀痕
餓唔死囉,啲鋪頭成日都請人,
落鋪度做就好似工場咁一車車咁送黎一車車咁剷剷剷... 無咁多時間俾你慢慢剪靚靚

我學費連工具十萬左右
初頭我自己都好執著,連剷咁貼都唔肯,但係做耐左就明白其實要配合返主人既生活方式去揀一個對隻狗同主人都好既邊案,例如個主人根本無時間梳毛,你為左靚而夾硬留長佢啲毛,最終啲毛打哂結,隻狗又易有皮膚病,解結又痛,最終都係得不償失
一車車.. 一黎就咁大壓力
通常工作時間幾長?剪一隻要幾耐搞掂
未捱過

rich
睇黎你自僱啦
第一單上門點開始
謝賜教
d人又係 要養又唔幫打理隻狗
上面有巴打請人呀,鋪頭既野我都唔熟,希望有做緊鋪既巴絲講下

剷剪一隻出面好似俾一個鐘你,我自己慢慢整一隻就兩三個鐘

第一單都係朋友多架啦 友情價咁開始囉
你剛做呢行有冇咩‘趣事’較難忘分享下
人工又大概幾多
隻狗狗剪毛果陣極度唔受控點算
有咩要執生

一日半打要剪

之後上門 唔識既 個價係幾多 我參巧下
佢冇我有
講下工作情況大概係點
請人有咩要求咁
我之前成日懶型好似用手剪好d
所以個身一忽忽一層層咁
之後用鏟鏟個身手剪個頭就好小小
隻腳圓腳好蓬鬆係梳出黎定剪出黎?
睇黎我都係無天份
剪自己個頭都會出事
我個間就剷身頭尾就二個半至三個鐘啦
手剪就3~4個鐘
喱行你夠勤力就搵到食既
做學徒人工唔多 要接受到
其實比錢去考牌都學唔到啲咩 啲model狗咁乖
舖頭咬人剪唔到嘴吹毛又唔肯既狗 你唔識handle 剪得幾靚都無用
我有上過政府啲堂 基本概念囉 反而返工學返黎仲多
反正係咪都做學徒 點解唔一邊返工一邊學 咁返到咁上下 你去學返考個牌仲好
會啊 自問鍾意應該會享受返工
人工有最低工資就得
係?
咁我直接返工唔去學了 慳返唔小
樓豬用成十萬 睇到呢度唔知有咩感受
工作時間幾長
考牌先後有咩分別
呢行是咪缺人 直接walk-in 見工
問定先
一日做一打狗
咁多狗狗排隊等剪
你d成品實好‘可愛’
打電話問下先啦
見e家好多都唔請無經驗/學徒 要比多少少時間搵
工時多數8-9個鐘一日 預你開鋪做到收鋪
起完底了 師姐同行
冇曬朋友 放工成陣狗味
你點入行㗎
睇黎都要考返個c牌先易搵工
http://www.hkdog.com/?o=article&a=view&id=2487
呢間點睇
好難約fd出街
一開始學徒 之後學下做下
你慢慢睇下有無請兼職/學徒 我覺得考牌唔太有用
呢間嘢無咩印象
咁後生就要斷六親 幾時到老
咁d狗味點搞
都搵到d唔洗牌既學徒 都要半年經驗
見你個po話競爭好大 即是點

做呢行又話牌唔緊要 但個個請人都要個牌
人工有冇最低工資 有冇加過
其實我只係有興趣剪毛 要唔要做埋打雜

冇印象=不過不失
咁師姐有邊間推介
你住邊區呀 我個間請人 可以黎試工
唔care你有無牌最緊要有愛心 有耐性好緊要
有心學就有心教
可以tg我問資料
考完個c牌都係由低做起咖喇
一路返工之後再考啦
基本上返工有衫換 又有圍裙
狗仔沖完涼香噴噴 我未試過放工間舖同個人會有狗味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞