[TRPG][COC] 長期開團,克魯蘇的呼喚系列(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
收集下意見,睇下大家意向先:

扑爆雪球:
Dio
小智
杜格
白銀
G

全力救火:
鳥海
已經大比數喇
因為d火點睇都救唔熄
快快手爆咗個波佢
睇下係完場定撕卡
爆左波可能一切都幻覺黎
我地係唔係唔可以車輪咁用水桶?
裝水要1TURN 車輪極都係兩TURN 倒一次
我意思就係同一回合 當我同你完成一之倒水行動 其他人仲可唔可以再裝水倒水咁輪住
裝水呢個動作本身要1TURN 其他人接力極 都係1TURN 倒一次
同埋人手夠唔夠咁做
如果當倒水裝水係一個動作唔係一個turn
依家
火勢24
滅火工具滅火筒x2 有砂筒x1 吉筒x1 人力x8
T1
1. 倒沙 人力-1=7 火勢-2=22
2.裝水倒水x2 人力-4=3 火勢-6=16
3.用滅火筒x2 人力-2=1 火勢-4=12
4.裝一筒水 人力-1=0
T2 火勢+5=17
1.倒水+裝水再倒x2 人力-5=3 火勢-9=8
2.(當滅火筒已經用晒唔俾用) 再裝水倒水同裝多次水 人力-3 火勢-3=5
T3 火勢+5=10
1.倒水-3 裝水倒水x2 人力-5=3 火勢-9=1
2.跟住可以搬野 就仲有兩個人可以郁 或者裝水倒水多次咁就一個人可以郁
大前題係
真係計動作唔係turn
所有動作完美/唔駛判
中間無突發事件要應付/加強火勢
講真 其實幾難
裝水果到fail咗
我上面問過a裝水b拎去倒係唔得嘅
呢個行動唔可以同一回合做
裝完水一定要下一回合先可以倒
沙只可用一次,但個桶可以重用來裝水
裝水呢個動作要一回合
所以一回合內不能裝完就傳俾其他人

滅火值去到第4回合為34

剩3回合,均勻為11+11+12
可重覆:
4個動作如無意外拎7
滅火筒2
滅火筒2
水桶3
水桶裝水等下回合用0

消耗性:
滅火沙 2 一次性。
扣血搬枱 2 一次性

咁樣1回合,硬食火傷用左6個人拎到11

剩返2個人要幫手偵新方法滅火

——————————
上個回合無人噴兩下滅火筒先已經出左事,條數無話無得追,但要用好多生命值硬接

除非KP出聲,唔係我相信總會有得玩落去,最多全員燒死(好似上次呂望咁bad end)

得我一個選滅火我都無謂再推滅火路線,我盡量配合你地揼雪球
「富仔醒來,發現暴風雪已停止,冬甩婆和光頭等人都生勾勾,好像發左個夢,但是菊花卻是隱隱作痛。」
菊花流出的龍汁提醒著他
也許不只是夢
今日有新人要train 可能覆得慢d
大家商量很久了,係時候商量個行動出來了
教主扔波出去之後,就未有行動了
滅火筒係咪可以連續用幾回合?定都係一次性消耗品
教主掟波應該係上輪最後一個行動
咁不如殺條路出去拎番個波
大門/玄關係咪唔會燒著
係就衝過去執波先
用滅火桶開路 衝出去
有冇得扣少d 血
要點樣推進落去
大家都揀直接打波啦嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞