砌NAS 定 買synology 好?

21 回覆
0 Like 0 Dislike
家用nas 放下片 backup 同 拎黎做development server / vpn會行raid 1

應該買現成 定 自己砌(會裝Arch) 好?

主要:慳電

唔該
qnap
砌NAS只係平, 但唔會慳電, 慳電為先就去買部QNAP或者SYNO啦

利申: 用緊自砌i3-3220T做緊NAS
砌唔一定平,
買現成,其實算係比錢買佢個os
講慳電,應該買現成
砌唔一定平,
講慳電,應該買現成

平, 我之前係買碟同殼
i3-3220T, 8G RAM, JW m-itx底板, LSI 8708EM2 SAS CARD
除咗粒U同個殼係淘, 全部都係公司執垃圾執返嚟
synology一流
banana pi+harddisk
我用緊synology, 好易用。

想問自己砌係點砌?
咁用n54L拖 三四隻hdd
又會唔會比砌機慳電
我用synology photo app
Upload 左相去自己acc
Set 左私人
但係我用 pc 入網絡上的裝置
可以唔洗login 任人睇

點解會咁
但synology 每次更新都有機會del 左我ssh 入面d野
例如openvpn d settings (我用ssh入去改)
砌唔一定平,
講慳電,應該買現成

平, 我之前係買碟同殼
i3-3220T, 8G RAM, JW m-itx底板, LSI 8708EM2 SAS CARD

你咁講返公司執部垃圾nas都得啦
現成入門都係千零蚊,雖然性能比唔上,但尺寸,用電贏返,仲有埋套os
砌唔一定平,
講慳電,應該買現成

平, 我之前係買碟同殼

但玩過X86 NAS返唔到轉頭, 公司垃圾NAS全部都係ARM機

平, 我之前係買碟同殼

但玩過X86 NAS返唔到轉頭, 公司垃圾NAS全部都係ARM機

我玩緊x86 vm,我都覺得arm機好廢
用緊synology, 確實好用。
用緊QNAP 感覺良好
買左部行AMD既HP ProLiant MicroServer

行windows server,做乜撚都得
咁用n54L拖 三四隻hdd
又會唔會比砌機慳電

一定會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞