有無人最近買咗機票去台灣?

957 回覆
14 Like 112 Dislike
我應該都係下個月中
不過未firm日子 睇下邊日平少少
睇你包膠
所以係自己一間房?
去夠3次可以申請 (第一次起計12個月內)
但你申請嗰陣要準備去第4次,因為要有入臺證冧巴。
咁個證可以由發出日起計12個月。
要過咗12個月,先可以續。(但你之前12個內要去咗3次)
即係你無得叠埋之前1年嗰啲。

12個月內去咗3次
由第一次起計12個月內可以申請,如果你係12個月後先出發,咁就唔好咁急申請着,因為早咗申請,你會用少咗日子,最好到 DEADLINE 先做。

例子:
你第一次係 1月1日出發
第三次係 10月1日
咁你已經可以申請
但係下次去係2月1日

咁你最好等到12月尾先好申請,因為你要申請埋2月1日嘅入臺證,入臺證有效期3個月,就算你12月31日申請,都可以最遲3月31日入境。

咁你個證就可以由12月31日用到第二年12月31日。

你十月份就申請只用到第二年嘅十月。
民航處係可以限制唔俾佢哋收,但油價回升咗 (同高位比都係得一半多啲),民航處就批准航空公司可以收。

所以咪間間唔執輸都收。
T1 有 FAST PASS 就唔垃圾架啦。

我都排過個幾個鐘先入到境。

夜機去,4點先返到酒店CHECK IN。
係呀,單人包廂黎
唔同嘅係以前唔理航空公司一律收同一價錢
而家係符合條件嘅話可以自由定價

雖然大部份短途return trip加300長途加1300
BUSAN AIR 收 280 來回

我已經好感恩。

俄航仲等我買埋出年九月十月都未收。

感覺慳咗好多。(雖然可能到時佢會減票價)
姐係有得鎖門??咁幾好喎!
一聽到佢11月收附加費即刻仆去買
$1300 HX 來回
好貴
上年10月去 2300到買package 4日3夜
今年11月尾去 3500 5日4夜
貴成千蚊
飛台灣基本依家都要1500以上
平過就西時間
同去韓國一樣錢 又package咁買
HX 飛台北班A350 時間超靚
上個月買早幾日飛收$1300即
好詳細 感謝
第4次去係攞證?
咁出境用入台證定快證?
會唔會降返架
我見好多背包客都推薦
而且有野飲自助餐,有D仲會有漫畫任睇
貴咗咁多
咁貴都買,佢更加唔會減yq
A350好唔好坐?
係要book咗先?
一定要有入臺證
入臺證同個FAST PASS 係兩樣嘢

你去本地人COUNTER 要拎張FAST PASS 佢睇

否則無得用,要乖乖排番外國人通道。

FAST PASS 係網上PRINT 出嚟架,去到臺灣係無手續要辦。

只係 PRINT 出嚟俾佢睇,佢唔會收番,你可以循環用。

不過依家出境無機會用,因為都用晒自助機。
係,執左
明明油價跌
business trip唔撚驚
照坐靚時間魚翅
真?
btw我等緊睇
可能果D唔係飛機油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞