[點算好?] 大店買相機好狜猾🤔🤔🤔

77 回覆
0 Like 9 Dislike
話說準備買部canon 77D 咁就做左下research
發現原來就算同一間大店 唔同分店都會唔同價錢
仲要男女去問價都會唔同!
咁我就搵左搵price.com 格下價

想問下有經驗嘅師兄係未應該淨買個body 再另開買支鏡會平過一套咁買呢?
抑或有更加平嘅方法買到一手行貨?
暫時目標買77D 加兩支鏡
18-135mm & 大光圈定焦

求賜教
大舖不嬲有分門面價,同暗價
通常問問會有平
樓豬着deep V 可能平多兩舊
去星際行個圈先啦
8千頭應該買到77D 135kit 加埋50 1.8
相機去dcfever 買,鏡頭買sigma 平一大節,廠鏡過一排先買啦!真相機同鏡頭加埋好重,多數人都係買返黎擺。
可惜少見女sales 做相機櫃
唔係露兩舊胸肌出黎實得米
你都認為未應該淨買個body 再另開買支鏡
咁直接成套睇下邊間平D

行貨來來去咁上下唔會差太多
揀到岩就可以
學到野
8000 兩支鏡諗得過啵
多謝你
Sigma 同廠鏡嘅質素同影出黎有咩分別
研究未深
Price.com 搵到啲細鋪平成千銀
啲細鋪係出名嗰幾間係未都信得過?
Dcfever 個網無價錢 都幾唔方便 要落鋪頭問?
星際有邊間唔伏 見人話有啲係黑店
平一大節仲要靚過廠鏡
不得了!!!
岩得一半,米撚聽上面一叫sigma仲靚過原廠就狗沖。
sigma 得art 系列先靚,art系列九成鏡都係定焦
對比返原廠既貴系列定焦鏡,sigma係真係做到一流水準之餘又平過原廠。
但sigma其他平鏡都只係一分錢一分貨,樓主你唔似一買相機就放成萬銀去買鏡,所以我建議你都係買番原廠變焦鏡熟練下構圖先。
原廠18-135 已經好夠用,如果你真係要考慮sigma 或者tamron 呢兩間副廠,唯一可以諗下17-50 f2.8 呢枝,sigma tamron 呢兩間都做得唔差。
係 要去問嘅
有價上到去問咪又係無貨

自己行去問啦
我仲以為sigma 啲鏡平好多 開心左下 點知搵左搵

玩住原廠18-135 先
平又正嘅細光圈有咩推介
平,50 1.8 stm
好撚平 50 1.8 II
掂呀 就呢兩支玩住先
啲定焦 art 玩唔起 好貴
依加邊買到50 1.8ii
買50MM 1.8 STM啦九百有找
我都唔知 邊到買好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞