蘋果傳獅子大開口,印度製造 iPhone 提七大要求

29 回覆
2 Like 2 Dislike

蘋果已準備好在印度生產 iPhone,反倒是印度地方政府目前舉棋不定,原因是蘋果開出一長串的獎勵清單,印度過去史無前例。

一個是地表上最有價值的製造商,一個是全球成長速度最快的市場,蘋果在印度生產原是天作之合,蘋果提出什麼不合理要求讓印度政府怯場,請繼續看下去。

據路透社報導,蘋果寄給印度政府的信上共開出七大條件,其中稅務減免是主要重點,蘋果希望印度政府給予零組件進口免稅 15 年的優惠。

蘋果還要求開放進口 3 年以上的舊 iPhone,打算整修後再出口至全球各地。除此之外,蘋果還希望印度政府放寬對旗下供應商的通關檢查規定,以及部分產品標示法規。部分印度官員認為蘋果要求太超過,如果同意將對其他已在印度設廠的外國企業不公平。

蘋果打算分兩階段在印度製造 iPhone,第一階段預計在今年第三季展開。不過就目前為止,雙方取得合作共識還有一段距離。蘋果談判代表將在下周與印度官員會面。

(本文由 MoneyDJ新聞 授權轉載;首圖來源:shutterstock)
咖哩味iPhone
HxH都有教
一開波緊係獅子開大口先
之後比你殺價等你以爲好著數
Apple真係好撚仆街
要求太超過
咩文法
其實蘋果都開始走下波係我就廢事理佢
要求太超過
咩文法

台灣
侵唔係話要係美國整咩?
侵唔係話要係美國整咩?

阿美利堅first, 係講俾窮鬼/redneck聽
商家佬彩佢都on9

我係印度玩撚死蘋果
引佢入黎, 到趕貨時叫工人玩罷工
要蘋果拎百幾億出黎先可以拎走d機
有咩好得過係大陸生產?俾少少錢班官,源源不絕的勞動力提供,又容易管理又個個成隻牛咁同你做。印度冇中央集權,要打點的地方太多,咖哩佬又懶又唔肯捱。
其實,呢一步接受,其他大野都會跟,因為apple 開左先例

而家要印度開放做世界工廠,支那準備收皮

我係印度玩撚死蘋果

你個名
如果佢咁玩法, 仲邊有外資肯入佢度
發展中國家點會咁on9

我係印度玩撚死蘋果

你個名
發展中國家點會咁on9

殺雞取卵
到時d工人會唔會女女女完人再開工
又有閪味 又有血味 又咖哩味又屎味
大陸佬 6 仔果時都傾唔掂數 要分錢啦
依家印度佬重唔做野咩 .

我係印度玩撚死蘋果

你個名
發展中國家點會咁on9

殺雞取卵

似足支那思維
叫你投資果陣就乜都得
想攞錢走果陣就鎖國限滙
LZ 的文章太TM的超過
咖喱味iPhone 定 iPhone味咖啡
侵唔係話要係美國整咩?

阿美利堅first, 係講俾窮鬼/redneck聽
商家佬彩佢都on9

689手段同出一轍
侵唔係話要係美國整咩?

成本呀

我係印度玩撚死蘋果

你個名
發展中國家點會咁on9

得罪美帝想走?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞