習帝真係北方近百年來第一昏君

285 回覆
2037 Like 25 Dislike
昏君
呢句真
小支支外強中乾,由上到下仲以為自己係天朝上國,十足十慈禧治下既清朝咁
自立為帝唔太準確
共朝已經有幾代皇帝 佢唔係第一個
除非軍方造反 唔係都幾難推翻共朝
08年邊有連登呀 咪搞笑啦
遲下分分鐘連登早過高登開發都有人講
呃人呃到自己都信埋
仲爭個旱災同水災喎
東莞救國
習厲帝佢嘅角色其實係似慈禧,真心膠到無得彈 佢存在嘅價值就係加速朝代嘅更迭
隋煬帝咁 一代敗哂
習柒帝
個60分仲要其實係歐美日捨施俾佢,一話要收返黎唔幫佢就...
講真啊,其實係之前11億窮啊,而家14億係三十四年間增加,而富有左個D保守估計得一億左右,咁只係呢三十幾年間窮人仲多左,你話呢班領導人唔廢就假。

本來一個政府要做既只係保護人民維持秩序,咁D人就會按自由經濟學理論生產然後自給自足,係大陸成日插手,黨企業行先,私人企業插黨委,控制一切去決定可以做乜唔可以做乜,同時上下其手,D官員肥到仆街,黨官仲起埋D浪費奢華建築,大玩炒賣地產,其實係人都知炒賣地產係糖水滾糖魚,根本無助經濟無助生產,結果就係債務急升,然後印銀紙加速,銀紙越印通漲越升普通人人工追唔上,因為印左既錢都係流入官商手,用黎還各種炒賣債俾銀行債主,人工唔可以上升另一個原因係早年靠人工低做世界工廠,人工升到比其他國家高就會令工廠外移,呢D就係今日中國困境。
Wikisource-logo.svg 維基文庫中相關的原始文獻:

袁世凱任正式大總統演說
袁世凱政治會議上的講話

1913年10月10日袁世凱正式就任中華民國大總統之後,各國駐華使節覲見合影
1913年10月6日,中華民國大總統選舉中,袁世凱派手下偽裝組成的公民團數千人包圍了國會,打著「公民團」的旗幟,叫喊「今日非將公民所矚望的總統選出,不許選舉人出會場一步」[39]。從早上8時到晚10時,議員忍飢挨餓,連續投票3次。然而,在前兩輪投票中,袁世凱仍然分別只得到了471票和497票[39],未達到法定3/4的票數規定。最後,議員被迫選袁世凱為正式大總統[40]。10月10日,袁在中華民國正式大總統就職演説中,談及個人從政生涯及共和國成立後,法律、道德、教育和實業發展等方面問題。10月14日,由國會編制的《天壇憲法草案》脫稿,乃是《中華民國臨時約法》的增訂版。袁世凱10月16日在《致眾議院咨請增修約法案文》中指出臨時約法限制過苛,而臨時約法第五十五條規定大總統有提議增修約注之權,所以爲了政務統一,要求國會擴大總統職權。但國會將大總統的提案置於勿庸討論之境地,並在此後再三拒絕聽取袁世凱的陳述。袁的意見遭國會堵塞後,他向全國各省軍民長官發出通電,公開陳述自己對憲法草案的意見,以爭取國會外乃至整個社會的支持。各省軍民長官在電復中均支持袁世凱的意見。[41]

1913年11月4日,袁世凱根據警備司令官查獲贛省起事(即二次革命組成部分)領導者李烈鈞與國民黨本部及國民黨籍國會議員有密電來往勾結之實,遂發布《解散國民黨通令》,並取消國民黨籍議員的資格,內中指出:

……國民黨之所謂黨略,大率借改革政治之名,行攘奪權利之實。凡可以逞其野心者,雖滅國亡種,荼毒生靈,亦所不惜。其運動方法,或以利誘,或以威嚇,或以詐取,務使同種之人,互相殘害,而自為狡兔三窟之謀。其鼓吹之術,或以演詞,或以報紙任意造謠,顛倒黑白。利用一般思想單簡之青年,一入彀中,即為所賣,附和煽亂,至死不明。此等鬼蜮行為,即個人尚不能立身,遑論治國?

國民黨籍議員的資格取消後,國會因法定人數不足而休會,袁世凱派員組織中央政治會議作爲臨時替代機構,在召開的首次政治會議上,袁世凱指出內政紊亂是因部分人錯誤理解平等、自由和共和的內涵所致,還聲明亂黨人員失敗後捲公款而逃,並談及外交及司法獨立問題。1914年1月,袁世凱根據黎元洪等人及政治會議的意見,將國會解散。1914年3月31日,袁世凱頒布了民告官爲特色的《平政院編制令》。1914年5月,袁世凱公布《中華民國約法》,改責任內閣制為總統制。1914年12月29日,公布《修正大總統選舉法》,規定總統任期十年,可以連選連任。
楊廣最大問題係三征高麗,唐最大功績本來係分權制度,不過一到李隆基就玩完。
去到2018年,強國果種道德淪喪已經亂到唔係正常人管得掂
武係有軍事意味,對內就唔計既
屌下下要快速搵錢抵你死啦,搵快錢就係要代價,但你問過D大多數人未啊?
享受就個一二億人,受災受惡果就其他十幾億人受。
原來係民族主義,仇外撚,收皮啦,無人要你自卑,你自己生活自在行為檢點無人睇低你,你有錢但成日周街踎飛劍顧客大晒永遠唔會有人睇得起你。
仲講追美國真係ON撚9到無人有。
原本習近平唔係太子,接班人係李克強

但強強係東北爆左好多鑊,元老先決定由習大大上位

睇返強強總理政績更惡怖

1. 早幾年搞城市化,由於資金太誇張被習大大剎停

2. 用股市拉動經濟,結果2016年差d崩潰

3. 搞2025中國製造,被歐美圍攻

習李組合就係好大喜功志大才疏
武?
剛彊理直曰武。威彊叡德曰武。克定禍亂曰武。刑民克服曰武。夸志多窮曰武。
邊忽似??

厲岩D
暴慢無親曰厲。殺戮無辜曰厲。
原本習近平唔係太子,接班人係李克強

但強強係東北爆左好多鑊,元老先決定由習大大上位

習李組合就係好大喜功志大才疏

李克強係團派,江派唔想佢接班
不過江派自己都無合適接班人選
最後大家協商太子黨習近平上台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞