Houdini 入門教學 (廣東話) on Youtube

58 回覆
25 Like 0 Dislike
勁呀巴打
其實外國大既 Studio (CG / Game) 都好國際化
入面咩國家既人都有, 所以唔係太理你係咩國家既人
亦都唔可以對某國家既人有假設同偏見, 要尊重唔同文化
所以最重要既係你做到 D 咩, 可唔可以 Team work
要搵工既都係要見得下人既 Portfolio
今日 upload 左多兩條新片,
開始示範到 houdini procedural modeling
比起其他 3D Software 好既優點

Houdini Basic #003 - Polygon, Curve (廣東話, Cantonese) [簡單黎講 C++]
https://youtu.be/3yPK1WYKqmw

Houdini Basic #004 - Attribute, Copy to Point (廣東話, Cantonese) [簡單黎講 C++]
https://youtu.be/NhTQSjn6wO8
Cg都可以搏到移民?
好難一概而論,
要睇你有無料, 同埋人人際遇唔同
不過都見唔少係可以, 但亦都有好多無咩料到, 走唔到
比個正皮樓主支持下先
雖然對呢方面完全無知
Game Cg同anime 3d cg係咪兩樣野黎
竟然有人開post講Houdini
過一排冇咁忙都諗緊自學,佢D procedural non-destructive workflow有時真係可以好快
Lm
一半一半啦, 基本野一樣既, 例如 Modelling, Math, Shader 原理
不過做起上黎 Game 就要求行得快
而 Cg 就要質素高
game modelling係咪仲要轉做tri?
依家好多 Game Engine 都唔駛, import FBX 時會自動幫你攪掂
巴打整緊咩game多 pc?
咩都有 D
PC, XBox, PS4, PS Vita, iPhone, Android ... etc
巴打做邊間公司?D game support咁多format嘅
依家依份就唔係好方便講, 不過做過幾間都係 AAA 既 Studio
之前做過 Lucasfilm, 2K Games
邊種有挑戰性啲同有無趣事分享下
都差唔多, 樣樣都有佢既難處
Lucasfilm係講緊game division LucasArts定係film division ILM?
LucasArts
美國係咪好易搵工?聽之前有個同事講嗰邊大把工
同埋有冇諗過去EA,有bonus同埋company share好似幾吸引
唔識答你易定唔易, 不過大既 Studio 基本長期請人
Senior position 幾時都唔夠人

有冇諗過, 就只可以講間間都有唔差既 package
聽落好似做game福利好過做vfx
巴打,新手想學下寫apps/web從咩language入手,中學學過C lang 依家係咪要學返C++同Python
都係要睇咩 position 啦
做vfx artist同developer基本上都係冇bonus,除非做到management高層...

game好似普通artist都會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞