Houdini 入門教學 (廣東話) on Youtube

58 回覆
25 Like 0 Dislike
今次唔講 C++,
開始左一個新系列, 由淺入深講解 Houdini 入門, 玩下 3D Animation Effects
歡迎新手, 高手一齊研究分享

之後會陸續更新, 暫時會預大概 10 條片左右, 應該夠入門去跟其他外國 Tutorial

Houdini Basic #001 - Basic UI, View, Select, Move Tool (廣東話, Cantonese) [簡單黎講 C++]
https://youtu.be/17Cv8zYKOpE

Houdini Basic #002 - Poly Model (廣東話, Cantonese) [簡單黎講 C++]
https://youtu.be/P7-DOsZFwFs
估唔到有人開post講
自學緊fx 無program底有啲難入手
可唔可以教下networking 同埋點整multiplayer game
的確入門比較難, 而且講入門 Resource 唔多
無 program 底係會難少少, 不過都唔係下下要用到
我之後會慢慢講點用 script, 會當睇既完全無 program 底
不過就算會講解都好, script or math 都要自己另外去加強,
我一個人好難講得晒
之前有個系列講過 Network
Socket 講起, 直到識自己整 Simple Http Web Server
又講點用 binary packet 同 protobuf

https://www.youtube.com/watch?v=WD-REpG29KQ&list=PLeGk08zVu455jjJgP2iyaML4pP3nNGlNy

Multi-player game 其實比較難講, 因為個個 Game 既要求唔同
所以點解多數既 Game Engine 都係 Rendering 多,
Network Game 好難整一個 Framework fit 唔同 Game

不過只要有一定 Network 底, 要寫簡單既唔難
Advance 既 topic 可以 facebook inbox 問我,
可以俾到相關既 Book / Paper 你
估唔到會有香港教學
以前讀書個tutor成日都自high咁教
全世界都跟唔到
識得玩其實好好玩, 不過唔識既睇著真係完全跟唔到
只係見到無啦啦就變左D野出黎, 改個名叫 Houdini 真係無錯
留名 玩緊houdini個fur
頭都大
巴打邊行?
外國做 Game Software Engineer

瞓覺先 醒咗睇
其實呢行係做咩?成日見呢啲 係幫公司整game?
就係寫 Game 囉
用unity呢啲engine寫定點 負責coding果啲? 對呢方面都幾有興趣知多啲
主要係 coding, 有時用 Game Engine 上面砌 game logic
又時就改 engine source code 加功能

Game Engine 就好幾隻都用過 Unity, Unreal 又或者公司自家既都有
巴打都幾勁 點跳到出外國做?
咁就說來話長, 做左十年, 有 D 經驗,
就試下外國咁囉

不過依十年, 都花幾多時間自己學唔同既野 (你睇我個 Youtube Channel 都會見到學過下 D 咩)
之後做下 D Hobby Project 練習下,
當然仲有工作上有唔同既實戰經驗, 打人工又有, Free Lance 又有
外國寫game好唔好pay?
香港好多師兄都好似做狗咁
好唔好 pay 就個個唔同
Tax 高, 減返唔一定搵得多過香港
不過會有多 D 福利, 例如退休保障
少好多 OT, 多返 D 尊重似返個人唔係做狗
另外就係公司選擇同 scale 都由好細到好大都有
亦可以專心做好一個 Area
我都想跳出香港做
不過岩岩先入行做cg野 唔知到時咩環境
不過你移左民?
都有可能, 我都識幾多係做 CG 既出左外國,
不過好多都係香港捱左十幾年, 做到隻狗咁
之後出左去就好好多, 所以俾心機
俾到我少少信心
仲未揀好track
但香港對比外國既人有乜優勢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞