[連登有愛] 有冇dse拎星嘅巴絲分享吓應試心得

157 回覆
13 Like 9 Dislike
中文5* 細卷3份5** 讀緊中文系

可解答中文 中史既問題

想問下新修中史會唔會好蝕底

有冇咩答題技巧好似通識咁

都係想讀你嗰科

我識人新修中史5*
睇你對呢科有冇興趣 加少少天份
其實文科好易考得好
中文5* 細卷3份5** 讀緊中文系

可解答中文 中史既問題

都係想讀你嗰科

我識人新修中史5*
其實文科好易考得好

有冇咩特別要注意
考評局個網有範文
有d考生好屈機, 有篇叫<再沒有限期>
寫得好好

有冇link

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/clit/Sample2012-clit.pdf

第二題5級

文筆唔錯
但雙非嗰part

都係想讀你嗰科

我識人新修中史5*
其實文科好易考得好

有冇咩特別要注意

9-11月打好個底先 始終你上少人地3年堂
目標年尾前熟哂個範圍 大概識點答題
到1月開始操卷+溫書操到3月
每日如是 應該拎5唔難
攞星第一步係SBA做好啲,特別係LS
好多時候係講臨場發揮,我自己做BAFS卷一check卷嗰陣發現頭五條全錯,所以考嗰陣一定要小心,同埋有時間一定要check卷
溫書既話,當年其實我唔係做好多past paper,不過最重要係concept清楚,past paper只係for你了解唔同topic可以考得幾深入
我識人新修中史5*
其實文科好易考得好

有冇咩特別要注意

9-11月打好個底先 始終你上少人地3年堂
目標年尾前熟哂個範圍 大概識點答題
到1月開始操卷+溫書操到3月
每日如是 應該拎5唔難

但係我仲讀緊u

準備sem break先溫 到時quit u

不過我淨係考中史同通識 冇其他科可以放好多時間

想問下抒情文其實適唔適合加中化入去?

如果唔熟唔好夾硬加

其實未必要中化概念先有星

就咁加啲展望同得著都ok

我唔知我係咪個別例子,我只係識作抒情,我會盡量用中化作主題,2017dse中作係5**,感覺日校老師又好 marker又好,其實佢地都鍾意學生展示到對中化既認識,當然無話無中化就無得5**
數:記得係唔係都要寫堆steps落去
有冇link

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/clit/Sample2012-clit.pdf

第二題5級

文筆唔錯
但雙非嗰part

仲有一篇係講動物既, 用擬人法寫作
又係寫得好好

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/clit/2017-Sample-CLIT-Level5-C.pdf
第一題第五級

我唔知我係咪個別例子,我只係識作抒情,我會盡量用中化作主題,2017dse中作係5**,感覺日校老師又好 marker又好,其實佢地都鍾意學生展示到對中化既認識,當然無話無中化就無得5**

我覺得要設合主題,唔好硬套

我覺得要設合主題,唔好硬套

咁當然係以貼題為大前提啦,並唔係話要一定用中化
有系統咁做past paper 呢個真係唯一方法
當年dse 有認真做past paper既都有星
Hea做既就冇
唔係攞星
3升5可唔可以分享
唔係攞星
3升5可唔可以分享

no 太廢

利申:中文5* 細卷3份5** 讀緊中文系
唔係攞星
3升5可唔可以分享

升咁多
咩科
唔係攞星
3升5可唔可以分享

升咁多
咩科

bafs嚟
btw 嗰cut off好撚on9, 5同5*差2%
文科撚

地理:5*

心得係,補下啲應試班😂 小技巧同concept 都幫到下

數學:5*

心得係,睇題解,識唔識做都睇題解,出面有本20定唔知30年既題解 睇哂佢學到好多技巧

thx for sharing

history 5** 背例子 操下CE既DBQ 同 答題技巧 足夠拎lv5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞