[連登有愛] 有冇dse拎星嘅巴絲分享吓應試心得

157 回覆
13 Like 9 Dislike
中文speaking 5** 歡迎提問

點諗point
衰speaking 題目太伏

sepaking題目要求嘅餡不外乎社會時事或者中國人文化 前者就留意多啲時事 後者就睇你中文底 餡夠多嘅話 諗point就冇難度

speaking好睇題目
點諗point

sepaking題目要求嘅餡不外乎社會時事或者中國人文化 前者就留意多啲時事 後者就睇你中文底 餡夠多嘅話 諗point就冇難度

岩 時事仲好 考中中化就食得屎
點諗point

都係架 巴打你衰喺邊條題目手上?
點諗point

今年抽中愛情個題 結果攞左個3
History—補KwHo

條題目擺明恰禾地
Econ 好難嘅嘢黎

仆街考評局 夠膽死咁唔畀面出禾地 欣師話唔出嘅愛情題

條題目擺明恰禾地

呢條題目都有好嘅方面嘅 大大力刮欣c一巴

條題目擺明恰禾地

條題目擺明恰禾地

hkeaa on99
事實上有唔少中學生冇咩戀愛經驗 愛情觀亦太片面
點會為咗針對補習佬出條咁嘅題目
根本係考評局問題

利申唔係呢題

都係架 巴打你衰喺邊條題目手上?

以下均為年輕人追求的目標
以下那項最重要 排優次
溫暖家庭 服務社群 安穩職業
中文一般般only
建議得閑睇吓文言觀止/陳雲本<<中文解毒>>
進階啲嘅書就推介董橋<<英華沉浮錄>>頭三本

你點樣解題同搵寫作靈感

靈感好難講
解題就間低keyword 諗吓考評局點解要用呢個字眼 個字眼同其他近義詞有咩分別 以方便扣題

不如f巴分享吓

我自己就寫開記敍抒情
議論文一d都唔叻
題材要諗好特別既野先可以突出
唔可以太陳腔濫調
你點樣解題同搵寫作靈感

靈感好難講
解題就間低keyword 諗吓考評局點解要用呢個字眼 個字眼同其他近義詞有咩分別 以方便扣題

不如f巴分享吓

我自己就寫開記敍抒情
議論文一d都唔叻
唔可以太陳腔濫調

好難扣題
睇得多董橋啲文 寫記敍抒情好易寫到鬆鬆散散
靈感好難講

不如f巴分享吓

我自己就寫開記敍抒情
議論文一d都唔叻
唔可以太陳腔濫調

好難扣題

其實唔洗好扣, 最後一句點題先精彩
我自己就寫開記敍抒情
議論文一d都唔叻
唔可以太陳腔濫調

好難扣題

考中文嗰日冇咩文思
好難扣題

考中文嗰日冇咩文思

考評局個網有範文
有d考生好屈機, 有篇叫<再沒有限期>
寫得好好
雖然喺俗不可耐,但係考評局確喺幾鍾意見到學生展現對中國文化既認識,琴棋書畫,六藝,袋定d相關例子知識去應試,總唔會蝕底,利申2017dse中作就係用中化做個主題 僥幸5**,無買卷唔知實際幾分

考中文嗰日冇咩文思

考評局個網有範文
有d考生好屈機, 有篇叫<再沒有限期>
寫得好好

有冇link
我覺得認為自己拎到星嘅人應該要用一個放鬆既心情去考,你平時pp, mock點做就點做,唔好落到場注意埋/糾結係啲無謂野到,鑽牛角尖。

我自己過來人經驗,我係認為自己有兩科可以拎星嘅,考第一科果陣就係太緊張,覺得題目每一句都想陰鳩我,最後誤解左題目,做錯左,最後得5。第二科我就選擇放鬆啲去考,最後就5*。

我唔係5**嘅人,不過希望幫到咁多位
中文5* 細卷3份5** 讀緊中文系

可解答中文 中史既問題
心態好重要
理科有嘢唔明唔好由得佢,要發問
多啲諗嘢,concept應該係要理解instead of硬記
中文5* 細卷3份5** 讀緊中文系

可解答中文 中史既問題

係咪speaking拉低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞