(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 762 Dislike
如果你係正常合理咁推度玻璃門
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

遇到呢到野, 梗係 call 東方蘋果 再加 議員 同 律師
唔好 on99 再簽任何野, 唔好再承諾任何野

佢地有電話, 就錄佢音

係推得快 又推到盡嘅 好似係

當時佢仲話要我俾$2500 接金 再簽張賠償同意書先俾走
簽左 你唔講都唔記得
但係俾幾個警察夾住 嚇到仆街咁簽

咁撚仆街!?!?呢個情況你要搵議員幫你
話佢地嚇到你 迫你簽

巴打係咪十世未出過街定點,完全個發生會係咁
又話走左去CID 落口供 再取消? 呢D都係時間證明
搵議員/律師搞應該就可以唔洗賠
如果搵埋蘋果/tvb 搞到好大上埋報 係有可能告返佢地轉頭 不過好大機會樓主你都會比人起底 自己諗清楚要唔要做

冇朋友 唔怕柒
起底請隨便
不過唔洗賠已經好滿足
除咗搵區議員,另外回想下有冇整親手要去醫院檢查(冇外傷但真係發唔到力
同埋你自己上面都有講依家見到玻璃門都有心理陰影,呢啲心身問題你唔好收埋唔講
又或者試下報蘋果,雖然好細單嘢但反正未入司法程序你可以試下,記住心身問題要講出埋
啲物管我有交過手好撚狗乜都屈,唔好怯

冇檢查呀
當時淨係諗住快快手了左件事

物管真係極惡
蘋果會試

物業管理算唔算濕鳩

公道啲講,只可以話做得物業管理(前線)一定要濕鳩
因為好多客/住戶會逼到佢哋痴線,我見唔少俾人投訴到暈跟手上司就壓落嚟班前線就癲晒咁搵人祭旗,樓主呢單就係咁
不過我估樓主呢單係上面唔想煩,又咁啱有人自首所以先咬實
但簽左野都幾難搞,簽得就姐係認左你做

照講話比物管警察圍 受壓而簽
同埋簽個份只係警方份和解同意? 有簽同意賠償?
搵議員/律師搞應該就可以唔洗賠
如果搵埋蘋果/tvb 搞到好大上埋報 係有可能告返佢地轉頭 不過好大機會樓主你都會比人起底 自己諗清楚要唔要做

冇朋友 唔怕柒
起底請隨便
不過唔洗賠已經好滿足

唔怕柒就告佢班仆街 香港樓價鋪租咁貴就係因為佢地
apm個門

on9架
個度門日日咁撚多人出入 唔會有自然勞損架?
我前日放工先推完去搭巴士。

duty of care
商場明知日日咁多人推門出入
有無例行檢查維修
好話唔好聽真係等緊幸運兒

但你真係on9當時竟然走開一個鐘再番去

duty of care
依點我都有聽過

保安話冇事 咁多門都冇事

好撚多人望住我
好似入左去inception入地個夢入面咁
搵埋心理醫生寫好報告屌返轉頭

心理醫生好難book好似係

臨床心理學家得唔得?
中大有得睇 幾有心 叫 Dr. Maggie Wong
上次搵佢寫report 佢諗住free多次比 叫我睇多次佢 但我見冇時間就叫佢就咁寫份report但就預差唔多二千蚊
民事案就係人善俾人欺
你 on99 咁實俾人屈
所有野都要問過律師

有冇相熟介紹?
一般勝數好似幾大

不過同大公司針
議員/律師/法援唔少得

民事案有法援咩

有 但誹謗就冇

譚文豪好似有啲機喎 律師黨
唔該巴打
班物管狗都唔知點同上面講,可能亂9吹
apm就啟x管理嘅(新鴻基子公司)你搵完區議員或者蘋果或者有驗傷報告之後打返件事出嚟send email去晒兩間嘢,講下當時啲人點對你,你事後有冇嚇親整親

真係正有此意
鍵盤戰士 打下email打下電話 send下whatsapp睇下救唔救到自己
你簽左野係without prejudice定點

仲有focus 返件事本身

度門點解爆

度門有冇防快推既措施,例如個門架同有冇門卒

佢地告你你有權問佢拎證據例如cctv

問返佢地有冇相類似事件發生過

門安裝日期同最近維修記錄

門本身設計有冇問題

你自己有冇受傷

你自己當時係咩情況,例如工作?
刑事毀壞

你問問法律意見先
無人夠你知實際情況

個保安話 cid當時都受理左
話警察俾我和解係等我好落台

怕西咩,咁大間野報得警察邊有得話唔受理,告唔告係另一回事,唔係警察話事,係律政司話事

告唔告得入
睇證據
理論上已經有犯罪行為
係差在冇意圖

謝謝巴打
但簽左野都幾難搞,簽得就姐係認左你做

照講話比物管警察圍 受壓而簽
同埋簽個份只係警方份和解同意? 有簽同意賠償?

佢個情況比較煩,警察應該係將事情經過寫落去叫你確認,無問題就簽名。但入面包含左「樓主唔小心推爆左」同「走左一個鐘之後再返黎認」,呢2點對樓主好不利。樓主首先要搵方法推翻呢段statement,如果唔係比邊個睇段野都一定覺得你錯
你快d留tg 應該會有記者睇到聯絡你
有位入大財團佢地實爭住寫

希望係 已經留左
民事案就係人善俾人欺
你 on99 咁實俾人屈
所有野都要問過律師

有冇相熟介紹?

問意見就搵區議員個啲

求其搵個律師問意見 分分秒秒都係錢

民政署個啲有排排 法援應該冇咁快批

check左過唔過資產先
快開道門有咩問題?你諗返你個動作正唔正常先?

你個動作似唔似係為左整爛道門?

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

即場插水要入醫院
成個故事唔同哂

駛咩走
個保安話 cid當時都受理左
話警察俾我和解係等我好落台

怕西咩,咁大間野報得警察邊有得話唔受理,告唔告係另一回事,唔係警察話事,係律政司話事

告唔告得入
睇證據
理論上已經有犯罪行為
係差在冇意圖

謝謝巴打

開門邊有犯罪行為,仲要得個鬼死咁遠影埋去既閉路電視,根本睇唔到有咩可靠證據

即場插水要入醫院
成個故事唔同哂

駛咩走

而家睇落輸左個勢
講真無人知你推門個下係點
你實話自己只係普通咁推
但點解人人推唔爆你推爆左
唔係話質疑樓主
但呢d point都係重點黎
但純粹推門的話 刑事毀壞絕對唔入 放心
(1)任何人無合法辯解而摧毀或損壞屬於他人的財產,意圖摧毀或損壞該財產或罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪。

你正常用道門,佢自己爛左,點會告得入刑事毀壞.. 呢d野仲要係消耗品,用得耐一定會老化易爛,你只係唔好彩中果個。

佢地告你刑毀咪由佢告
晒佢自己d錢姐..
仲要告返佢民事tim呀,佢保養唔好,無比佢整親都留有心理陰影

民事告新鴻基
那有錢

不過我都好同意道門用左咁耐
點有可能冇老化
對門仲要對街
好天哂落雨林

刑事係政府告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞