(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
54 Like 762 Dislike
假設左啦,所以佢地明明道門推到又拉到都剩係會係塊牌到寫拉字,你唔跟說明出左事已經當你係不當使用,當然唔係寫左就一定等於啱,咁做法合唔合理上庭可以嘈。

假設樓主不當使用
佢寫拉 但門拉到又推到係咪即係道門係樓主推之前就壞左

如果寫拉但樓主推
咁樓主有機會走唔甩

壞左就要封左佢啦
反咬佢話佢道門太鬆,度門爆嗰陣嚇親你,而家見到玻璃門就好驚唔敢掂

不過個官點判都要睇翻cctv你係唔係真係推得好衰格
首先,佢要你賠,係民事索償based on tort of negligence,佢要證明到你開度門有個duty of care,而個standard就係reasonable man test,即係一個正常使用度門嘅人會點開,再證明你breach咗呢個duty,咁就算佢證明到曬呢d,你都仲可以有個defence,話個商場contributory negligent,佢度門咁樣設計/用料有問題。

如果佢報警叫hksar吿你criminal damage,呢個就係刑事,so far聽巴打講咁多佢應該好難證實到你個intention整爛度門,特別係有cctv,特登整爛的話通常都係會不斷重複整佢,同你唔小心係唔同。

另外建議巴打去搵民政事務署d免費法律意見問下先,apm隔離就有。d律師唔係特別廢,佢地唔係民政事務署僱用嘅,佢地都係大狀/律師放工義務過黎服務下市民咁,同俾錢請律師問意見無分別。

謝謝你呀 好感動
我會試下搵議員, 同律師問下先
報唔報蘋果都要睇萁果個whatsapp 受唔受理我
我是一個有經驗的人,只可以話俾你知上面d人講咩侓師費你唔洗擔心,小過50k係只會上小額錢債,以小額錢債係唔洗侓師,佢要追你要好多證據.衰係衰你簽左份野,至於我要知份野寫左咩先幫你到

樓豬

冇呀 空裝用手推炸
樓主正廢柴
首先,佢要你賠,係民事索償based on tort of negligence,佢要證明到你開度門有個duty of care,而個standard就係reasonable man test,即係一個正常使用度門嘅人會點開,再證明你breach咗呢個duty,咁就算佢證明到曬呢d,你都仲可以有個defence,話個商場contributory negligent,佢度門咁樣設計/用料有問題。

如果佢報警叫hksar吿你criminal damage,呢個就係刑事,so far聽巴打講咁多佢應該好難證實到你個intention整爛度門,特別係有cctv,特登整爛的話通常都係會不斷重複整佢,同你唔小心係唔同。

另外建議巴打去搵民政事務署d免費法律意見問下先,apm隔離就有。d律師唔係特別廢,佢地唔係民政事務署僱用嘅,佢地都係大狀/律師放工義務過黎服務下市民咁,同俾錢請律師問意見無分別。

謝謝你呀 好感動
我會試下搵議員, 同律師問下先
報唔報蘋果都要睇萁果個whatsapp 受唔受理我

只要CCTV影你係正常開門
包括推 但你冇聽清楚變左拉
只要你唔係成個人沖過去肉彈戰車咁//拉曬弓屌爆道門
都肯撚定冇事
假設樓主不當使用
佢寫拉 但門拉到又推到係咪即係道門係樓主推之前就壞左

如果寫拉但樓主推
咁樓主有機會走唔甩

壞左就要封左佢啦

寫拉但推得未必係壞架
我諗上到庭個官會認為樓主有部份責任

上到去9成9叫你和解,一人一半
門鼓唔識制動,係商場問題
樓主唔好咁天真嬌啦
不嬲庭外和解都係有得傾架
人地一拋個數出來就俾人嚇窒左
你與其花時間上網亂9咁搵律師同法律意見
你不如去同間商場講下價還下價啦

個保安話就算傾個數都唔會差太遠

冇錯!
根本上係可以反咬商場
如果樓主係正常咁推/拉
樓主唔好咁天真嬌啦
不嬲庭外和解都係有得傾架
人地一拋個數出來就俾人嚇窒左
你與其花時間上網亂9咁搵律師同法律意見
你不如去同間商場講下價還下價啦

個保安話就算傾個數都唔會差太遠

其實你幾歲男定女
俾人拋一拋就咁
建議樓主晚晚收工去商場門口扮痴線佬 寫大字報 周圍同人講冤枉 嚇下班保安

冇錯!
根本上係可以反咬商場
如果樓主係正常咁推/拉

除非拎住野亨落去
其實唔洗賠,不過樓主怕事既心態,怕你唔識做
因為我自己都做開建築相關行業
我覺得設計係預左唔同情況下 一般會發生既可能都要考慮 例如趕時間沖門咁
再者推門用埋自己既mass衝黎推其實都屬於推既範疇

佢方方鐘有明明推到又拉到都有個牌寫著個拉字,假設埋你係拉門唔係推門添

即係唔識字/睇唔到野 分唔到推定拉 就好大可能整爆道門?
我係個官都叫商場設計返好佢喎

咁人地放埋小心地滑既塊又會唔會假設佢係唔識字又或者盲,其實都只係轉個責任轉移出去,係唔係所有對象都轉移到,又係唔係合理,上到庭有得講,你講到盲既,佢咩門都有可能用壞架LA,但當道門一年壞10次,其中一次係盲人整壞既,未照硬食或者搵保險,博有5-6次推到個責任出去都有賺。
坑口?
趕時間有咩問題?
好肯定樓主唔係唯一一個急步行大力開門既人
只係佢唔好彩同時商場有責任整好道門

趕時間唔代表要好似樓主咁描繪一下力就推到盡,大把人推門個陣會捉一捉道門,一來門後面有人會好易整到,二來真係會撞埋牆,APM 有既門應該都係果D 走廊位門,果到大約推110度就會撞埋牆,如果因為樓主本身既
衝力加埋用盡力一下咁推,我諗唔算係正常既推門方法,置於度門值幾錢、本身損耗左幾多、保養既責任,樓豬唔應承人賠都仲可以嘈下既,認左個責任就小心俾人追埋行政費、維修費、檢查費、公證行費用等待。

唔係個商場應該要設計到user friendly 咩
點會變成要用者遷就返個商場
而且會撞牆唔係應該加返個膠塞(?)係牆邊(射)力
戓者用方法令道門冇可能開得太盡
樓主唔應該冇情力推門但個商場本身就應該設計到預防呢d情況

係囉 所以除非樓主特突整爛
唔係既話一定係商場責任啦
如果寫拉但樓主推
咁樓主有機會走唔甩

壞左就要封左佢啦

寫拉但推得未必係壞架
我諗上到庭個官會認為樓主有部份責任

上到去9成9叫你和解,一人一半

佢寫拉 但推到 仲要可以推得好盡
咁算係壞定所有門錯label
搵蘋果啦, 屌到佢賠返錢俾你都仲得
如果你係正常合理咁推度玻璃門
刑事毀壞 ???
靠嚇咩?

遇到呢到野, 梗係 call 東方蘋果 再加 議員 同 律師
唔好 on99 再簽任何野, 唔好再承諾任何野

佢地有電話, 就錄佢音

係推得快 又推到盡嘅 好似係

當時佢仲話要我俾$2500 接金 再簽張賠償同意書先俾走
簽左 你唔講都唔記得
但係俾幾個警察夾住 嚇到仆街咁簽

簽左賠償同意書?

樓主on9 , 樓主女友仲on9

你邊個商場, 等我去研究一下佢其他門, 搵到有一道保養差d佢地就仆街

觀塘apm
東亞銀行 G/F 個出口
話比門整傷左,傷埋右,收錢嘅就係你啦
其實唔洗賠,不過樓主怕事既心態,怕你唔識做

依家乜都唔洗做,一路賴皮咪得
唔覆唔賠,啟勝吹得你漲

佢告你上小額先講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞