(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
54 Like 762 Dislike
點USER FRIENDLY都唔會預你搵自己個質量去借力開門,我假切樓主只係一個瘦毒撚,150個LB加衝力都好驚人,如果鬼佬個D 真係不堪設想。

有邊個唔會趕時間一路衝一路開門
都係個句
個商場本身就應該要設計到預防到呢d日日都有好大可能發生既事

假設左啦,所以佢地明明道門推到又拉到都剩係會係塊牌到寫拉字,你唔跟說明出左事已經當你係不當使用,當然唔係寫左就一定等於啱,咁做法合唔合理上庭可以嘈。

假設樓主不當使用
佢寫拉 但門拉到又推到係咪即係道門係樓主推之前就壞左
樓主最on9係出事後立刻離開現場,然後一個鐘頭後再返去⋯ 管理公司事發時見唔到現場有人,係程序上係要報警,所以某程度上,係樓主間接搞大咗件事!

當時驚還驚,如果光明正大嘅話,就留喺現場處理事件,怕咩俾人望姐!

宜家搵咗議員睇下有乜建議先!如果真係要賠(再強調:係樓主on9走咗去,如果事發後留係現場,樓主可以算係受害人),同管理公司講無錢比要分期,應該有得講!打官司分分鐘多過$19000呀!

簽左衰仔紙搵議員都無用啦
現場多人關你撚事
仲係咁嘅心態你賠錢算啦
以後唔好出街啦
多多錢都唔夠你賠

正常人有啲公德心應該會去搵管理人先

我果次就等人嚟搵我
爆門巴打一味淨係識話現場多人望住所以第一時間跑離現場
唔知係佢真係細膽到咁
定其實仲有嘢佢無講
eg.當時手拎住大大舊嘅嘢,開門時撞咗埋去撞爆

我都係唔跟車太貼好d

真係冇
隻手乜都冇
全身上面得隻右手掂住門把
謝謝咁多位o既意見
同埋其他巴打tg o既意見
我搵左議員有新update 會再上水
正常一定唔幫大財團
但樓主你咁on9, 陪左佢算啦, 萬九當買個教訓, 唔好成個女人咁, 船頭驚鬼船尾驚賊.
同之前渣車撞冧人地停車場
閘口一樣咁on9
自己錯仲要話人報價高
自己搵師傅幫佢整
樓主最on9係出事後立刻離開現場,然後一個鐘頭後再返去⋯ 管理公司事發時見唔到現場有人,係程序上係要報警,所以某程度上,係樓主間接搞大咗件事!

當時驚還驚,如果光明正大嘅話,就留喺現場處理事件,怕咩俾人望姐!

宜家搵咗議員睇下有乜建議先!如果真係要賠(再強調:係樓主on9走咗去,如果事發後留係現場,樓主可以算係受害人),同管理公司講無錢比要分期,應該有得講!打官司分分鐘多過$19000呀!

係 如果事發果陣樓主留下現場 物管d態度一定唔會咁 實問你個人有無受傷 有無咩特別需要 係咁易record下就得 但你走左去又一個鐘頭後走返返黎 我見你無穿無爛行得走得 仲唔將個波拋俾你
睇留言真係好多人都識玩
係樓豬咁撚蠢

sorry
都係個句

假設左啦,所以佢地明明道門推到又拉到都剩係會係塊牌到寫拉字,你唔跟說明出左事已經當你係不當使用,當然唔係寫左就一定等於啱,咁做法合唔合理上庭可以嘈。

假設樓主不當使用

推到,但唔代表你用得啱,等於你用手球當足球踢,踢到但唔等於你用法啱,當然佢咁寫唔代表係合理,首先佢唔可以要求所有人都要係有限既時間去望到塊牌,有人擋住又點計,可以上到庭再嘈既,等樓豬應承左賠,敢唔敢上庭都成問題。
你番去自首,姐係身有屎啦傻仔!

走左仲要知一地報警,係唔係搵朋友企係果度睇?
你唔係有心我唔係好信囉!
真係搵黎搞,衰左,整到人地爆門,分明有心,仲要走,真係諗好口功啦唔洗同你講法律呀,講常識樓主都無咩

搵佢地自已講數好過啦,唔想全世界知你on9,推到上報對你最無好,唔想見報見到你全名
笑左人!
on9
你告番佢轉頭都得la
推2推就爆

假設樓主不當使用

推到,但唔代表你用得啱,等於你用手球當足球踢,踢到但唔等於你用法啱,當然佢咁寫唔代表係合理,首先佢唔可以要求所有人都要係有限既時間去望到塊牌,有人擋住又點計,可以上到庭再嘈既,等樓豬應承左賠,敢唔敢上庭都成問題。

因為佢本身壞左
所以佢一郁門就話
問題基於佢拉得又推得 即係壞呢個問題
只係樓主做左唔好彩個個
啲物管狗係想搵人食咗單嘢佢,無樓主食咪佢地食
所以點解爛佬怕潑婦
如果個對象係c9班保安仲唔即刻擔埋櫈拎埋水安撫
C9就真係就算佢蓄意整爛
佢都可以屈到人話人地令佢受傷
呢隻門好耐歷史
睇設計都睇到
要幾on9先番去自首
搵你老母比啦.生左個智障

其實樓主應該冇乜選擇
佢講到cctv影到佢分分鐘俾人貼相仲柒
最重要係
咁佢真係整爛左道門 負返個責任有咩錯?
你蚛國人

佢趕時間又淆底俾人望
又冇遇到爆門 走人合理

點會冇用.
咪話當時道門爆左 太嚇人導致精神緊張囉
落左口供都仲可以搵律師改嫁
其實樓主有無再搵翻管理公司傾下先,睇情況係有得再傾囉,估估下咪仲衰。
都係個句

假設樓主不當使用

如果寫拉但樓主推
咁樓主有機會走唔甩
連登仔就係咁廢
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

邊個商場

咁我知邊隻
佢帶本身自己個質量既衝力黎推

因為我自己都做開建築相關行業
我覺得設計係預左唔同情況下 一般會發生既可能都要考慮 例如趕時間沖門咁
再者推門用埋自己既mass衝黎推其實都屬於推既範疇

佢方方鐘有明明推到又拉到都有個牌寫著個拉字,假設埋你係拉門唔係推門添

即係唔識字/睇唔到野 分唔到推定拉 就好大可能整爆道門?
我係個官都叫商場設計返好佢喎

假設樓主不當使用

如果寫拉但樓主推
咁樓主有機會走唔甩

有D 商場係好撚賤明明拉得又推得都會點鳩你拉,我等等去睇下有無寫拉先。

點會冇用.
咪話當時道門爆左 太嚇人導致精神緊張囉
落左口供都仲可以搵律師改嫁

$$$$$
你不直得19k-2.5k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞