(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
54 Like 762 Dislike
抵撚死啦走左去係我就告刑毀添
如果你係正常咁打開對門, 即係用手開而唔係用腳踢, 去到民事嗰陣, SHKP要指出你開門嘅力度超過咗對門嘅安全系數, 同時間佢要有類似請輕力開門嘅notes ,你先有機會要賠

建議樓主乜都唔好理, 同班保安講, 問過法律意見, 叫佢首先提出對門嘅證書同埋所有安全系數嘅資料, 同埋最近檢查嘅紀錄
再叫佢搵公證行證明你當時開門嘅力度係超過呢個安全系數

巴打係律師?
公證行條友仲貴…

……… 你咁on9都係賠啦
我未寫明要啟勝搵公證行囉
正常情況下,任何人講野都會偏幫自己,有利自身,令其他人係唔知實情嘅情況下幫同相信自己,但樓主由頭到尾都唔敢講自己唔係好大力,只係強調無情力,而且佢仲要即刻走人同驚比人告毀壞,根據呢個情況去判斷,我覺得樓主係好大力開門

其實我相信係 ,但實際係唔係呢點唔重要,重要係cctv影唔影到佢好明顯咁勁大力開門,同埋有無人證見到
而且亦都唔肯定度門本身有無問題,可能大唔大力遲早都會爛,只係咁岩佢大力咪早d爛咁解

好大力開門一回事,度門大力d開都唔得?

勁大力同大力d都差好遠下
我只可以話正常樓主係無可能輸
但我又唔知佢實際係點,佢又講到1999講d唔講d,所以我都唔敢講
笑左!自已真心on9仔!
你自已同管理公司講數啦好心就,佢自已推爆人野,仲要走人,一定身有屎啦!你而家就講你唔小心,分明就係自已有心推爆之後走人啦,搵蘋果都無用啦今次,一定比人笑番轉頭

快去同管理公司私了左佢啦,唔好搞大件事啦
咁抵你賠啦,成隻牛就咁借埋衝力去推門,試下講下價啦。

趕時間有咩問題?
好肯定樓主唔係唯一一個急步行大力開門既人
只係佢唔好彩同時商場有責任整好道門

趕時間唔代表要好似樓主咁描繪一下力就推到盡,大把人推門個陣會捉一捉道門,一來門後面有人會好易整到,二來真係會撞埋牆,APM 有既門應該都係果D 走廊位門,果到大約推110度就會撞埋牆,如果因為樓主本身既
衝力加埋用盡力一下咁推,我諗唔算係正常既推門方法,置於度門值幾錢、本身損耗左幾多、保養既責任,樓豬唔應承人賠都仲可以嘈下既,認左個責任就小心俾人追埋行政費、維修費、檢查費、公證行費用等待。

唔係個商場應該要設計到user friendly 咩
點會變成要用者遷就返個商場
而且會撞牆唔係應該加返個膠塞(?)係牆邊(射)力
戓者用方法令道門冇可能開得太盡
樓主唔應該冇情力推門但個商場本身就應該設計到預防呢d情況
正常 d 玻璃門係用強化玻璃 , 咁易推爆好明顯唔關 post 主事
就算幾大力都好
如果個動作只係推,而隻門係預你推既
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題
前題預設推門既係正常人類

佢帶本身自己個質量既衝力黎推

咁個個人都會帶自己質量衝力黎推架啦
有幾多個係企定定慢慢推

樓主白癡係無啦啦走人姐,佢講到正常力都推爆好明顯要告商場
樓主準備好開新post啦
趕時間有咩問題?

趕時間唔代表要好似樓主咁描繪一下力就推到盡,大把人推門個陣會捉一捉道門,一來門後面有人會好易整到,二來真係會撞埋牆,APM 有既門應該都係果D 走廊位門,果到大約推110度就會撞埋牆,如果因為樓主本身既
衝力加埋用盡力一下咁推,我諗唔算係正常既推門方法,置於度門值幾錢、本身損耗左幾多、保養既責任,樓豬唔應承人賠都仲可以嘈下既,認左個責任就小心俾人追埋行政費、維修費、檢查費、公證行費用等待。

點USER FRIENDLY都唔會預你搵自己個質量去借力開門,我假切樓主只係一個瘦毒撚,150個LB加衝力都好驚人,如果鬼佬個D 真係不堪設想。
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

點解推門會爆係foreseeable? 點解你會用tort去定性呢件事?你度門係比人推既,咁一般推門點解會係tort? 你引Vosburg v. Putney 個case有問題,呢個case係battery,你首先要證明到樓主既行為係battery先好諗用呢個case.

趕時間有咩問題?

咪係 , 又冇門頂膠又冇門鼓亦冇告示
就算幾大力都好
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題

有幾多個係企定定慢慢推

10個有9個都係收左力,如果唔收力一定成到道撞開。
樓主推門推到上身咁?
唔明點解咁驚cctv影到又驚有案底
仲驚到要走佬
做乜事返去自首

走左就係走左

你宜家要做搵人證明普通人無可能用肉體撞爛正常玻璃門又唔會受傷

盧國強幫到你

有幾多個係企定定慢慢推

10個有9個都係收左力,如果唔收力一定成到道撞開。

同埋D 商場好撚仆街,明明度門係推拉兩邊都得,佢都係話有牌寫著叫你拉,你推其實已經違反左佢既使用方法。

點USER FRIENDLY都唔會預你搵自己個質量去借力開門,我假切樓主只係一個瘦毒撚,150個LB加衝力都好驚人,如果鬼佬個D 真係不堪設想。

有邊個唔會趕時間一路衝一路開門
都係個句
個商場本身就應該要設計到預防到呢d日日都有好大可能發生既事
笑左!自已真心on9仔!
你自已同管理公司講數啦好心就,佢自已推爆人野,仲要走人,一定身有屎啦!你而家就講你唔小心,分明就係自已有心推爆之後走人啦,搵蘋果都無用啦今次,一定比人笑番轉頭

快去同管理公司私了左佢啦,唔好搞大件事啦

唔穿頭
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

點解推門會爆係foreseeable? 點解你會用tort去定性呢件事?你度門係比人推既,咁一般推門點解會係tort? 你引Vosburg v. Putney 個case有問題,呢個case係battery,你首先要證明到樓主既行為係battery先好諗用呢個case.

樓主最on9係出事後立刻離開現場,然後一個鐘頭後再返去⋯ 管理公司事發時見唔到現場有人,係程序上係要報警,所以某程度上,係樓主間接搞大咗件事!

當時驚還驚,如果光明正大嘅話,就留喺現場處理事件,怕咩俾人望姐!

宜家搵咗議員睇下有乜建議先!如果真係要賠(再強調:係樓主on9走咗去,如果事發後留係現場,樓主可以算係受害人),同管理公司講無錢比要分期,應該有得講!打官司分分鐘多過$19000呀!
就算幾大力都好
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題

因為我自己都做開建築相關行業
我覺得設計係預左唔同情況下 一般會發生既可能都要考慮 例如趕時間沖門咁
再者推門用埋自己既mass衝黎推其實都屬於推既範疇
痴線, 你claim佢萬九就差唔多
搵法援啦

有邊個唔會趕時間一路衝一路開門
都係個句
個商場本身就應該要設計到預防到呢d日日都有好大可能發生既事

假設左啦,所以佢地明明道門推到又拉到都剩係會係塊牌到寫拉字,你唔跟說明出左事已經當你係不當使用,當然唔係寫左就一定等於啱,咁做法合唔合理上庭可以嘈。
新鴻基啲嘢出名好硬實。。
睇山竹就知,新地嘅樓冇爆過玻璃
而你嘅破壞力一定好大下

我唔明 點解唔可以係樓主無情力推爆?佢自己都認有推到盡

因為冇睇CCTV
對方話保密問題唔俾睇
盡量俾d意見樓主姐 無話樓主一定冇錯
但唔想佢俾人就咁屈 嘔錢出黎囉 大家都想知真相

謝謝你呀
就算幾大力都好
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題

因為我自己都做開建築相關行業
我覺得設計係預左唔同情況下 一般會發生既可能都要考慮 例如趕時間沖門咁
再者推門用埋自己既mass衝黎推其實都屬於推既範疇

佢方方鐘有明明推到又拉到都有個牌寫著個拉字,假設埋你係拉門唔係推門添
搵區議員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞