(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
54 Like 762 Dislike
如果你係正常咁打開對門, 即係用手開而唔係用腳踢, 去到民事嗰陣, SHKP要指出你開門嘅力度超過咗對門嘅安全系數, 同時間佢要有類似請輕力開門嘅notes ,你先有機會要賠

建議樓主乜都唔好理, 同班保安講, 問過法律意見, 叫佢首先提出對門嘅證書同埋所有安全系數嘅資料, 同埋最近檢查嘅紀錄
再叫佢搵公證行證明你當時開門嘅力度係超過呢個安全系數

巴打係律師?
公證行條友仲貴…

而家唔係對方話開幾大條數就你賠幾多呀弱智垃圾
你條死窮撚咁驚就賠錢唔好上黎開POST 啦垃圾
其實你咁驚刑事毀壞,係咪你有嘢冇講出嚟?
正常意外導致,點會咁驚係刑事毀壞

真係急步行緊 一推 一下力就推到盡 跟住對門就唔知碎左定霖左
真住已經驚到即走…
冇踢冇打 真係單手扶門把 假o既我自貼J圖ban ac

咁抵你賠啦,成隻牛就咁借埋衝力去推門,試下講下價啦。

趕時間有咩問題?
好肯定樓主唔係唯一一個急步行大力開門既人
只係佢唔好彩同時商場有責任整好道門
Oh, 無了,當時太能太驚走了,之後又無睇醫生,而家唯有同佢講價了
正常情況下,任何人講野都會偏幫自己,有利自身,令其他人係唔知實情嘅情況下幫同相信自己,但樓主由頭到尾都唔敢講自己唔係好大力,只係強調無情力,而且佢仲要即刻走人同驚比人告毀壞,根據呢個情況去判斷,我覺得樓主係好大力開門
話時話,樓主你簽個份agreement, 有無寫定賠償金額?
你諗下你自己咩環境

你認咗自己推得咁大力
答應咗賠償

你覺得議員聽到你咁講會俾d咩幫助你?
幫你搞大佢 頂新鴻基既物管有咩好處?

搵律師拎意見喇戇鳩鳩咁

大把議員鍾意做呢d啦
又可以反地產商又可以做新聞幫自己出名

咁我地等住睇新聞啦
我都好想睇下樓主係點既樣

陣係睇post已經大致想像到樓主點既樣
正常情況下,任何人講野都會偏幫自己,有利自身,令其他人係唔知實情嘅情況下幫同相信自己,但樓主由頭到尾都唔敢講自己唔係好大力,只係強調無情力,而且佢仲要即刻走人同驚比人告毀壞,根據呢個情況去判斷,我覺得樓主係好大力開門

即係有隱瞞?

屌,幾撚大力推都唔應該爆喇
樓主賠錢算啦
代表奸商多謝你
已經知樓主推爆邊隻
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

邊個商場

上星期日果個係你黎?

我都覺, 條友跟本身有屎。 諗諗下自己真係衰先走返轉頭自首

其實我相信係 ,但實際係唔係呢點唔重要,重要係cctv影唔影到佢好明顯咁勁大力開門,同埋有無人證見到
而且亦都唔肯定度門本身有無問題,可能大唔大力遲早都會爛,只係咁岩佢大力咪早d爛咁解

你正常行過單手推開到門,當你真係用左好大力,度門都唔應該會爛,比我會屌返個商場轉頭。

除非你比人影到係專登狂推啦,如果唔係支持樓主搵報紙投訴。同大公司有關 d報紙應該肯做。

樓主唔好咁on9開先例丫

真係推左一下
真係急步行緊 一推 一下力就推到盡 跟住對門就唔知碎左定霖左
真住已經驚到即走…
冇踢冇打 真係單手扶門把 假o既我自貼J圖ban ac

咁抵你賠啦,成隻牛就咁借埋衝力去推門,試下講下價啦。

趕時間有咩問題?
好肯定樓主唔係唯一一個急步行大力開門既人
只係佢唔好彩同時商場有責任整好道門

趕時間唔代表要好似樓主咁描繪一下力就推到盡,大把人推門個陣會捉一捉道門,一來門後面有人會好易整到,二來真係會撞埋牆,APM 有既門應該都係果D 走廊位門,果到大約推110度就會撞埋牆,如果因為樓主本身既
衝力加埋用盡力一下咁推,我諗唔算係正常既推門方法,置於度門值幾錢、本身損耗左幾多、保養既責任,樓豬唔應承人賠都仲可以嘈下既,認左個責任就小心俾人追埋行政費、維修費、檢查費、公證行費用等待。
樓主真係on99

點都好啦
商場有責任要保障場所安全
除非你真係蓄意整爛度門
如果正常咁開
幾大力都好度門都唔應該爛
大力啲就爛既話係佢度門有問題
單係呢點就唔應該係你負責啦

咪係! 如果係大陸人一定要新鴻基賠 !!

正常推門, 無論幾大力推, 推爆都唔係你責任
就算你不當使用, 本來係拉, 但你推, 爆咗都唔係你責任

好大力都唔認為係樓主既問題
如果大力小小都爆咁成個商場都幾危險下
而且淆底好正常 佢應該本身都趕時間同俾人望住 係人都即閃啦

其實我相信係 ,但實際係唔係呢點唔重要,重要係cctv影唔影到佢好明顯咁勁大力開門,同埋有無人證見到
而且亦都唔肯定度門本身有無問題,可能大唔大力遲早都會爛,只係咁岩佢大力咪早d爛咁解

好大力開門一回事,度門大力d開都唔得?
就算幾大力都好
如果個動作只係推,而隻門係預你推既
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題
前題預設推門既係正常人類
推到上報

即係有隱瞞?

APM 個D門九成係入暗行個D,推到110左右就會撞埋牆,等於樓豬150LB加衝力一下撞道門埋牆。

即係有隱瞞?

APM 個D門九成係入暗行個D,推到110左右就會撞埋牆,等於樓豬150LB加衝力一下撞道門埋牆。

有人影左相啦
東張西望好似冇得報料?

即係有隱瞞?

佢度門向街既話,又需唔需要似curtain wall咁,最少頂幾多磅力?
就算幾大力都好
如果個動作只係推,而隻門係預你推既
咁推爛左都唔應該入你數
係隻門設計有問題
前題預設推門既係正常人類

佢帶本身自己個質量既衝力黎推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞