(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
54 Like 762 Dislike
你check 清楚自己身體有邊部份俾玻璃界傷未?
身外物事小
身體既野可大可小呀
其實真係走咗,就唔駛返去。班驚察都唔會幫佢地搵你出嚟啦。

唔通管理處搵私家偵探查你咩⋯
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
邊個最後經手壞就咬住條友/公司叫對方賠
你牙力唔夠/心態唔夠就實畀佢地咬住
因為佢地職責就係咁
如果咬唔死人,佢自己就要寫份report 講解返點解壞,仲要畀上面d 大佬問點解無檢查,點解無喺壞之前搵人整,係咪收到次貨,申請用錢有無搵幾間公司報價,點解搵呢幾間公司報價等等嘅煩多好多倍
所以巴打你果下爆玻璃個心態咁弱,畀我係物管都屈你賠錢,等自己唔使寫咁煩report,又唔畀申請用錢
你家陣仲係諗住我唔想畀人告同留案底呀呢d 心態
呢d 類似嘅事都會發生喺你身上多次
尤其係果d 咩眾人目光喺你身上面所以好驚,我建議你以後唔好揸車,一陣轉線有目光喺你身上又話驚又呢又路炒車累埋人地
呢單嘢你搵多個fd 陪你去搵區議員啦,一陣我怕你又話好驚唔敢入去搵人
區議員一定幫到你,我同d 物管客傾過,區議員最撚麻煩,所以佢地唔敢同區議員正面打口水戰

我之前都拉爆過道門(道門淨可以推,唔可以拉,拉會撞地下所以lock 咗),一爆完我揸住個手柄呆咗,之後d 保安9秒9嚟到都係屌我嚇我要告我損壞
跟住我定心好之後屌返佢地設計錯誤,淨推唔拉得但整個手柄喺到誤導人;個推嘅指示太低太細個唔清晰,第一次嚟嘅人唔會知點用;而且一拉就成道門爆成碎片好危險等等
最後屌到保安要叫個經理出嚟講對唔住,我都趕住同fd 食飯所以無同佢地再坐低傾賠償,經理叫我留電話我都有留,之後一直無人打畀我,無咗回事
後來問返fd ,話道門改咗design,推嘅方向得粒的,推嘅指示牛龜咁大
而且道門厚同重咗

當下走左去真係好傻仔
俾d時間我
一定會搵議員

議員 笑話
希望佢地會幫你爭取啦

唔好講你搵佢地約時間見面果段時間
講你自己本身認哂理虧
你呢加一定唔係搵議員 係去搵法律上專業人士尋意見

你諗下你自己咩環境

你認咗自己推得咁大力
答應咗賠償

你覺得議員聽到你咁講會俾d咩幫助你?
幫你搞大佢 頂新鴻基既物管有咩好處?

搵律師拎意見喇戇鳩鳩咁
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

點解推門會爆係foreseeable? 點解你會用tort去定性呢件事?你度門係比人推既,咁一般推門點解會係tort? 你引Vosburg v. Putney 個case有問題,呢個case係battery,你首先要證明到樓主既行為係battery先好諗用呢個case.

笑閪咩佢,識少少就係到尻嗡
又要走,返博頭又要認,事後又唔想賠

你咁戇鳩點幫到你呀
即走個下已經輸左啦,
緊係即時大叫好驚又手痛咁,成班保安掉返轉同你傾賠償呀
賠錢把啦
樓主你搵議員幫手時記住講明你唔想出鏡
陣間阿議員覺得你個case幾有新聞價值
call埋記者俾你訴苦時
大家就準備在新聞睇你個大樣喇
門係比人推同拉,不論你係大力定細力,商場正常一道門係遇左比人日夜強姦式推拉,只要你唔係用撞門破門力量去撞佢就得,如果你係咁做一早比人拉左去告刑事毁壞。

而家你係冇足夠資料佐證下加上受驚嚇下簽字,不如你放上黎,等我地一齊同你去問下新鴻基究竟發生緊咩野事
話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

商場執住我cctv好快咁開門依個問題

咁個商場係咪expect所有人slow mo咁開門
認真樓主如果執住呢個point都私了唔到不如直接蘋果搞大件事
當下走左去真係好傻仔
俾d時間我
一定會搵議員

議員 笑話
希望佢地會幫你爭取啦

講你自己本身認哂理虧

你諗下你自己咩環境

你認咗自己推得咁大力
答應咗賠償

搵律師拎意見喇戇鳩鳩咁

大把議員鍾意做呢d啦
又可以反地產商又可以做新聞幫自己出名
佢賠湯藥費就真喎,正常點會一推就成道門跌落黎。
首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

商場執住我cctv好快咁開門依個問題

咁個商場係咪expect所有人slow mo咁開門
認真樓主如果執住呢個point都私了唔到不如直接蘋果搞大件事

贊成,何況,佢冇定義何謂快、慢、大力同細力。

有冇出warning叫人小心拉推門?

呢啲已經唔可以話曬樓主有責任。
要幾on9先番去自首
搵你老母比啦.生左個智障

其實樓主應該冇乜選擇
佢講到cctv影到佢分分鐘俾人貼相仲柒
最重要係
咁佢真係整爛左道門 負返個責任有咩錯?
你蚛國人
樓主真係on99

點都好啦
商場有責任要保障場所安全
除非你真係蓄意整爛度門
如果正常咁開
幾大力都好度門都唔應該爛
大力啲就爛既話係佢度門有問題
單係呢點就唔應該係你負責啦
有陣毒味
打電話報警睇醫生 話塊玻璃爆整到自已 要佢地賠 你用手推點都無事
其實你咁驚刑事毀壞,係咪你有嘢冇講出嚟?
正常意外導致,點會咁驚係刑事毀壞

真係急步行緊 一推 一下力就推到盡 跟住對門就唔知碎左定霖左
真住已經驚到即走…
冇踢冇打 真係單手扶門把 假o既我自貼J圖ban ac
議員 笑話
希望佢地會幫你爭取啦

講你自己本身認哂理虧

你諗下你自己咩環境

你認咗自己推得咁大力
答應咗賠償

搵律師拎意見喇戇鳩鳩咁

大把議員鍾意做呢d啦
又可以反地產商又可以做新聞幫自己出名

咁我地等住睇新聞啦
我都好想睇下樓主係點既樣

真係急步行緊 一推 一下力就推到盡 跟住對門就唔知碎左定霖左
真住已經驚到即走…

賠錢啦傻閪閪
如果你係正常咁打開對門, 即係用手開而唔係用腳踢, 去到民事嗰陣, SHKP要指出你開門嘅力度超過咗對門嘅安全系數, 同時間佢要有類似請輕力開門嘅notes ,你先有機會要賠

建議樓主乜都唔好理, 同班保安講, 問過法律意見, 叫佢首先提出對門嘅證書同埋所有安全系數嘅資料, 同埋最近檢查嘅紀錄
再叫佢搵公證行證明你當時開門嘅力度係超過呢個安全系數

巴打係律師?
公證行條友仲貴…
告翻佢地轉頭 到時再上黎報告下

真住已經驚到即走…

咁抵你賠啦,成隻牛就咁借埋衝力去推門,試下講下價啦。
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

Business law
一陣有個肥婆跳兩下地板凹鳩咗又怪個肥婆咩
原來樓主認左
咬住保安chur報警令你好驚呢點
Cls the rock 咩推門都爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞