(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
civil都會有案底
快開道門有咩問題?你諗返你個動作正唔正常先?

你個動作似唔似係為左整爛道門?

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

啟勝物業管理公司
姓丘, 佢話佢係主管

我係捉住個門把 一推 推到盡 撞到門stop

其實你都戇尻尻 cctv咁高影落黎只會影到你推完爆玻璃 點影到你出盡奶力推到盡 你冇動機形毀差佬都告唔到你 賠錢個到而家搞到咁你都幾難唔賠
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

𨳒,依啲咪高質回覆囉,好撚似嗰傻child登仔以為個世界圍住佢轉咩

你睇都睇唔撚明就話人高質,不如問下自己有幾低質先喇
其實你驚cctv 影到你
即係你都覺得自己開門開得柒?
但你仲要咁on9 番轉頭
你估你整爆左人地舊古董咩
邊個得閒搵你出黎呀
大把通緝犯都未捉到啦
你番得轉頭就算你冇心
人地都當你有心啦
商場又係on9 小小野搞到咁大件事

唔好咁那, 商場真心唔ON9, 晒個保安廢老1-2日人工就搵到人賠2皮野, 抵玩.
香港其實好多鱷魚頭老襯底
樓主死毒撚
根本樓主如果冇疏忽責任係條cctv片睇到
一蚊唔使賠, 大佬度門係遇左比人推拉, 就算我大力d推同拉你都吹我唔賬, 只要我唔係一腳車落度門度就得

你同apm講, call支那01記者, 要求要雙方一齊睇片,你連cctv都未睇就認責任只係你一時無知, 佢威嚇你要賠更多錢ar ma, 咪同佢搞大佢
賠錢啦 講咁多
我覺得我地俾意見的同時 要先記得樓主是個乜撚都驚的人
對住個乜都驚一餐的人 你叫佢去抗爭 真係算9數啦
樓主你番工賠錢算啦, 成日諗埋D ON9野同法子, 尋日又去影左一日門, 比心機做運輸都賺番成千番來, 番多2星期咪清左條數囉, ON9.

所以我家下建議佢旁水算, 條友除左唔係男人之外仲係ON9.
傻閪 豬咁撚蠢

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話

SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.

𨳒,依啲咪高質回覆囉,好撚似嗰傻child登仔以為個世界圍住佢轉咩

俾一堆英文拋窒
都好過樓主俾萬九蚊一個銀碼嚇窒呀

所以佢乖乖地賠錢吧啦
呢個世界係弱肉強食架啦
弱肉唔想抗爭又唔想比人食呀?有無咁著數呀

好低質回覆
有巡邏同維修logbook
就可以證明度門無問題
己經唔洗睇
管理公司有冇講咩野叫大力?咩野叫快?佢有冇係事發嘅玻璃門寫門唔可以快,唔可以大力?
個stopper嘅存在就係防止個門撞壞,依家有stopper,但個門都爛,會唔會本身個門有defect,所以你只係開下個門就壞呢?

叫佢證明曬呢啲先算啦。

所以我家下建議佢旁水算, 條友除左唔係男人之外仲係ON9.

佢性格咁撚驚,解決方法比錢啦。
你都認你一推到盡,關鍵係法官接唔接受你咁樣推門係正常使用或商場要接受你呢種使用方法,你自己認為呢?
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
邊個最後經手壞就咬住條友/公司叫對方賠
你牙力唔夠/心態唔夠就實畀佢地咬住
因為佢地職責就係咁
如果咬唔死人,佢自己就要寫份report 講解返點解壞,仲要畀上面d 大佬問點解無檢查,點解無喺壞之前搵人整,係咪收到次貨,申請用錢有無搵幾間公司報價,點解搵呢幾間公司報價等等嘅煩多好多倍
所以巴打你果下爆玻璃個心態咁弱,畀我係物管都屈你賠錢,等自己唔使寫咁煩report,又唔畀申請用錢
你家陣仲係諗住我唔想畀人告同留案底呀呢d 心態
呢d 類似嘅事都會發生喺你身上多次
尤其係果d 咩眾人目光喺你身上面所以好驚,我建議你以後唔好揸車,一陣轉線有目光喺你身上又話驚又呢又路炒車累埋人地
呢單嘢你搵多個fd 陪你去搵區議員啦,一陣我怕你又話好驚唔敢入去搵人
區議員一定幫到你,我同d 物管客傾過,區議員最撚麻煩,所以佢地唔敢同區議員正面打口水戰

我之前都拉爆過道門(道門淨可以推,唔可以拉,拉會撞地下所以lock 咗),一爆完我揸住個手柄呆咗,之後d 保安9秒9嚟到都係屌我嚇我要告我損壞
跟住我定心好之後屌返佢地設計錯誤,淨推唔拉得但整個手柄喺到誤導人;個推嘅指示太低太細個唔清晰,第一次嚟嘅人唔會知點用;而且一拉就成道門爆成碎片好危險等等
最後屌到保安要叫個經理出嚟講對唔住,我都趕住同fd 食飯所以無同佢地再坐低傾賠償,經理叫我留電話我都有留,之後一直無人打畀我,無咗回事
後來問返fd ,話道門改咗design,推嘅方向得粒的,推嘅指示牛龜咁大
而且道門厚同重咗

當下走左去真係好傻仔
俾d時間我
一定會搵議員
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
因為佢地職責就係咁
如果咬唔死人,佢自己就要寫份report 講解返點解壞,仲要畀上面d 大佬問點解無檢查,點解無喺壞之前搵人整,係咪收到次貨,申請用錢有無搵幾間公司報價,點解搵呢幾間公司報價等等嘅煩多好多倍
所以巴打你果下爆玻璃個心態咁弱,畀我係物管都屈你賠錢,等自己唔使寫咁煩report,又唔畀申請用錢
尤其係果d 咩眾人目光喺你身上面所以好驚,我建議你以後唔好揸車,一陣轉線有目光喺你身上又話驚又呢又路炒車累埋人地
呢單嘢你搵多個fd 陪你去搵區議員啦,一陣我怕你又話好驚唔敢入去搵人
區議員一定幫到你,我同d 物管客傾過,區議員最撚麻煩,所以佢地唔敢同區議員正面打口水戰

我之前都拉爆過道門(道門淨可以推,唔可以拉,拉會撞地下所以lock 咗),一爆完我揸住個手柄呆咗,之後d 保安9秒9嚟到都係屌我嚇我要告我損壞
跟住我定心好之後屌返佢地設計錯誤,淨推唔拉得但整個手柄喺到誤導人;個推嘅指示太低太細個唔清晰,第一次嚟嘅人唔會知點用;而且一拉就成道門爆成碎片好危險等等
最後屌到保安要叫個經理出嚟講對唔住,我都趕住同fd 食飯所以無同佢地再坐低傾賠償,經理叫我留電話我都有留,之後一直無人打畀我,無咗回事
後來問返fd ,話道門改咗design,推嘅方向得粒的,推嘅指示牛龜咁大
而且道門厚同重咗

謝謝巴打你o既經驗
嗱。。我就同你係apm個fb度問下啦
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
因為佢地職責就係咁

而且道門厚同重咗

當下走左去真係好傻仔
俾d時間我
一定會搵議員

議員 笑話
希望佢地會幫你爭取啦

唔好講你搵佢地約時間見面果段時間
講你自己本身認哂理虧
你呢加一定唔係搵議員 係去搵法律上專業人士尋意見
你無惡意意途 刑毀好似唔會告得入
樓主可以睇塊玻璃係咪強化玻璃,塊玻璃有機會自爆

佢話係強化玻璃呀
但點解會自爆?
我試過同個女仔朋友都係依個商場推度門 因為好重就大力少少推 跟住成度門轟埋左去隔離 勁大聲 勁驚佢爆 第二日見佢封左待修 根本個門鼓有問題 我諗如果我地係男仔大力少少可能已經爆左

已經爆左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞