(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
根本呢件事(顧客)永遠是贏家
屌你無受傷都好都第一時間報警
再大大聲屌柒好唔安全乜乜柒柒
受傷仲好玩即時訓低/坐低搞大佢
新鴻基咁大間公司
分分鐘俾返幾皮野你睇醫生
因為如果你告鳩佢
要求佢成個商場個門都要檢驗仲甘

如果係送貨仔呢?

樓主: 趕住返工要返去自首 唔好搞大佢

當時真係諗住賠錢了結左件事
因為真係好唔想有案底
快開道門有咩問題?你諗返你個動作正唔正常先?

你個動作似唔似係為左整爛道門?

如果唔係,商場班保安狗都幾撚惡,道門冇dup親你佢地已經要還神,而家仲想屈返筆

我覺得先搵區議員幫手去同商場傾會好啲,易啲解決件事。唔掂先搵律師+傳媒數臭佢老母西。

btw,認住邊幾個保安特別臭串/兇狠,記低名,之後搵人集體投訴,慢慢玩到佢工都冇。

呢個真,我做物管呢d自然損耗驚整親人、唔中已經還神
仲要屈尻人賠錢真係幾陰濕
新鴻基啲嘢出名好硬實。。
睇山竹就知,新地嘅樓冇爆過玻璃
而你嘅破壞力一定好大下

負評我做乜?講下我個point有咩錯 一味負評 兒登真係

話鳩人之前用下個腦啦
你自己識講道門硬淨
樓主蓄意既而家入左刑事坐緊啦
定係你想講樓主超人黎?

唔係蓄意呀,但人地樓主自己都話自己無情力一下推到盡啦。。。你知唔知無情力可以有幾大力先
樓主on9 , 樓主女友仲on9

你邊個商場, 等我去研究一下佢其他門, 搵到有一道保養差d佢地就仆街

APM
反問佢道門幾時裝,對上一次維修保養係幾時

點解唔可以係你疏忽無定期保養

鬼咩,反乜鬼問,佢字都簽左
black and white呀,點反轉頭
其實簽左agreement唔代表D咩
可以話係恐慌情況下被逼簽 張野可以變無效
同埋簽左都唔代表你同意所有責任係你度
都係果句 搵律師幫你搞 反告埋佢地都仲得
反問佢道門幾時裝,對上一次維修保養係幾時

點解唔可以係你疏忽無定期保養

鬼咩,反乜鬼問,佢字都簽左
black and white呀,點反轉頭

咁真係輸哂
超級大傻仔
未入黎之前 重諗住係葵興貿易之都推爆玻璃個柒頭tim
新鴻基啲嘢出名好硬實。。
睇山竹就知,新地嘅樓冇爆過玻璃
而你嘅破壞力一定好大下

話鳩人之前用下個腦啦
你自己識講道門硬淨
定係你想講樓主超人黎?

無情力唔可以破壞力大 我有講過話蓄意 邊個無腦
其實簽左agreement唔代表D咩
可以話係恐慌情況下被逼簽 張野可以變無效
同埋簽左都唔代表你同意所有責任係你度
都係果句 搵律師幫你搞 反告埋佢地都仲得

未係,點知推度門幾大力會爛?
當時d保安又確實係兇樓主
告番佢恐嚇都仲得
如果係送貨仔呢?

因為真係好唔想有案底

樓主
大家真係唔想有心笑你on9
但你又真係好天真好傻
老老豆豆
你有無同商場討價還價過呢
如果你唔想搞到件事咁複雜
咁就去還下價先啦
屌你連基本步都未做就跳躍式咁去搵律師搵法律意見
都唔知話你咩好
唔洗驚,佢告你佢都中要搵in-house legal counsel la, 你估佢想唔想

最緊要有啲b&w 既record,

你要寫封信去,問佢拎CCTV(有咩私隱問題 )你口講口賠佢就點吹唔吹到唔比得你

其次,問佢拎度門既保養紀錄同問係咪強化玻璃

如果係強化玻璃門,就問佢拎證據證明呢次唔係因為自爆做成,你先考慮承擔個費用

唔建議搵律師搞,你搵律師介入佢實用返律師招乎你

你信來信往咁問佢野,又無死咬唔賠,佢地自買你怕
樓主到呢一刻啲回應仲係咁淆
咁好難搞架噃,俾人大幾下就縮哂
如果你真係堅信自己淨係推門
就好心你理直氣壯啲,搵個議員出面拆掂佢啦

話鳩人之前用下個腦啦
你自己識講道門硬淨
定係你想講樓主超人黎?

唔係蓄意呀,但人地樓主自己都話自己無情力一下推到盡啦。。。你知唔知無情力可以有幾大力先

咪理鳩佢 多謝你幫我解答條on9
點解會咁驚刑事毀壞?你有心整爆?意外的話應該唔構成刑毀

利申: 9up 不過都祝你好運 轉頭去睇下爛成點先

成道門消失左
冇心整爛呀 但真係急急腳 咁推門 推到盡
下一秒已經全世界好似聽到核爆咁望哂過黎

我唔想有案底呀 因為我好驚有案底

個人咁撚怕事,明明無做錯都驚餐死
真係睇見都燥,成熟d喇
如果係送貨仔呢?

因為真係好唔想有案底

咁你家陣唔賠錢上嚟求安慰?
做男人做到咁細膽真係第一次見
又咩撚都唔識
去背熟香港法例同睇晒d 案例先好出街啦
一陣你畀路面不平搞到仆街,又要賠埋個地下架啦
哩單野直接搵法援啦
放心你sure win
最多平手 自己比法援果舊錢
如果係送貨仔呢?

因為真係好唔想有案底

刑事要有動機架 戇鳩
利申左先, 做物管既, 未做過KS唔知內部係點處理

不過依D情況, 如果翻睇完CCTV真係見到你推完之後就出左事既話
而你又真係咁Kai走返去現場的話, 咁真係只有硬食

上面D巴打話門較有問題, 地牛有問題, 點點點之類野
SHX只要搵到料撐自己有Logbook keep住做巡邏同維修
而且一般商場都係用同一類既門&setup,
商場一方其實已經做好左佢既本份 (當然你都charge唔到佢d人係真睇定hea check), 有本logbook起手就已經可以收檔

第二點就係商場作為occupier, 已經因為上述所提到既措施可以作為正當既precautions, 亦起大老爺既觀點上, 商場已經takes reasonable care for their visitors' safety
Duty of care fulfill 左之後, 其實好難可以駁到任何野

再者講落去, 用返Reasonable man 既test, 正常d門係唔會咁易爛
而且作為推門既人, 你要考慮既係推到, 推唔到, 推爛, 推爆, 整到自己, 乜乜物物, 可以好多情況出現 (唔好話正常人都唔會諗依d野, 我都唔會諗, 但係torts入面係咁理解)
既然推門既動作會有機會引致以上既問題, 即係佢爆都係foreseeable, 用返Thin skull rule黎講, if the kind of damage is foreseeable, you will be liable even if the extent of damages is not, 引用返Vosburg v. Putney既case, 細路A踢左細路B幾腳, 佢唔知B有D隱病既, 但最後B就因為依幾腳跛左, 最後官審都係A要食到應哂

加多樣Ignorantia juris non excusat, 你唔知法律既觀點唔等於你冇錯, 其實管理公司真係要告既可以玩哂, 要玩野起上黎, 依家唔拎你19K, 遲下話行政費, 律師顧問費 (small claims tribunal 唔洗個bar去, 好似係)加加埋埋就唔止19K, 到時即使老爺判contributory negligence雙方都要食D既時候, 可能唔止19K, 又或者可能15K就OK, 不過要花既時間同精神都有排煩

作為行內人我想講多句, 其實樓主有D on99, 你唔返黎現場既時候, MO真係將個Case交俾保險就已經可以等一年收錢, 乜都唔洗搞 (最多俾返多少墊底), 講真句, 大家都係打工, 我諗d同行都係想求神拜佛你唔好返轉頭, 但你返左之後, 最終大家都係搵黎搞.
樓主真係好on9
企硬要求佢賠錢分分鐘仲有錢收

只要佢證明唔到你係有意地整爆佢到門都入唔到你刑事毀壞/蓄意損毀他人財產
相反 你有理由入佢疏忽而導致你受傷 無論係身體上既傷害定係精神傷害 例如嚇到對玻璃門有陰影

但你而家竟然自首
明明好閒一件事 但你自己搞衰左
樓主到呢一刻啲回應仲係咁淆
咁好難搞架噃,俾人大幾下就縮哂
如果你真係堅信自己淨係推門
就好心你理直氣壯啲,搵個議員出面拆掂佢啦

樓主一時又話想賠錢了事,一時又話想全身而退,我都睇到燥
受害人竟然自動簽和解
班物管嗰晚一定通宵直落慶祝
好心樓主諗清楚自己想點先啦
如果你想搞大件事 上面都已經好能多意見 你自己去揀
如果你唔想搞大件事 就死死地氣去傾下個價啦
甚至你去格下價
都會有用過你上黎喊苦喊忽囉
好心樓主諗清楚自己想點先啦
如果你想搞大件事 上面都已經好能多意見 你自己去揀
如果你唔想搞大件事 就死死地氣去傾下個價啦
甚至你去格下價
都會有用過你上黎喊苦喊忽囉

佢似上黎取暖多過搵解決辦法
同佢講完企硬又怕呢樣驚嗰樣
睇都睇到燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞