(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 762 Dislike
新鴻基啲嘢出名好硬實。。
睇山竹就知,新地嘅樓冇爆過玻璃
而你嘅破壞力一定好大下

負評我做乜?講下我個point有咩錯 一味負評 兒登真係
CLS ,告咩刑事毀壞啫? 差人都落左簿雙方同意和解。刑毀可以用民事告咩?

樓主而家想諗計唔賠丫嘛,咁和解唔到咪
現場係好多好多人

現場多人關你撚事
仲係咁嘅心態你賠錢算啦
以後唔好出街啦
多多錢都唔夠你賠

正常人有啲公德心應該會去搵管理人先

我果次就等人嚟搵我
爆門巴打一味淨係識話現場多人望住所以第一時間跑離現場
唔知係佢真係細膽到咁
定其實仲有嘢佢無講
eg.當時手拎住大大舊嘅嘢,開門時撞咗埋去撞爆

我都係唔跟車太貼好d
而你嘅破壞力一定好大下

我唔明 點解唔可以係樓主無情力推爆?佢自己都認有推到盡

因為冇睇CCTV
對方話保密問題唔俾睇
盡量俾d意見樓主姐 無話樓主一定冇錯
但唔想佢俾人就咁屈 嘔錢出黎囉 大家都想知真相

明白 我唔知佢冇得睇cctv
睇留言真係好多人都識玩
係樓豬咁撚蠢
聽日開始睇鐵打啦
死口話痛就得。
由佢照報驚
由佢驗傷。
玩撚到2046輸嗰個一定唔會係你
大前提要你真係咩嘢都無做過

人地大把錢,你點夠人玩

根本大商場唔會告你 一個大商場因為道門告過客 嚴重影響聲譽 重鬼有人去佢個商場 你真係用手推佢 even 你係大力
咁容易就爆明顯係商場問題 商場多數都想低調解決 死人企硬 投訴返佢就得 話唔得就搞大佢
佢嗰度月租幾多 叫你賠隻門有幾多錢 佢上邊d人識計嫁啦
而你嘅破壞力一定好大下

新地樓無爆玻璃?
未入伙既南昌都爆撚左啦
琴日中午ifc見到有人推爆門
一道門可以俾人正常成人力度下一推就爛既話,咁我學樓上話齋,我以後都唔主動開門啦

如果樓主係真係推門 點會立刻簽簿和解 死都唔認啦
應該係見到19000蚊 覺得好貴 想上連登 搵連登仔攪大佢

利申:有道理 打死唔認

返去自首都唔係問題重點
重點係你唔應該咁順攤認哂自己問題
明明你自己又話係普通推門

當事又認哂
呢加唯有打果陣話你當事驚慌唔識處理 做成壓力先應承賠啦
你理虧
我係律師?

?
唔怪得有啲女人成日都唔開門
係要等人開埋俾佢
原來就係驚呢樣野
做咩番去自首?

痴線
香港地都係鬥惡架咋
當初如果你即場扮傷,報警入院

賠錢俾你果個可能係商場
琴日中午ifc見到有人推爆門

爆門好常見
尤其家陣d 門好多時無門框
ON9緊係告9返佢地轉頭啦
而家係佢地問題導致有機會整傷你
開門果度有冇好清晰既指引叫慢慢開門?
點解要用玻璃門唔用其他?
上到法院我覺得你係會嬴果面
要幾on9先番去自首
搵你老母比啦.生左個智障

說來話長

佢點搵到你返去?
認真
除非佢影到你用鎚/硬物打隻門
否則一定告唔入
可能佢隻門條彈太鬆
亦可能佢D玻璃老化
首先,佢要你賠,係民事索償based on tort of negligence,佢要證明到你開度門有個duty of care,而個standard就係reasonable man test,即係一個正常使用度門嘅人會點開,再證明你breach咗呢個duty,咁就算佢證明到曬呢d,你都仲可以有個defence,話個商場contributory negligent,佢度門咁樣設計/用料有問題。

如果佢報警叫hksar吿你criminal damage,呢個就係刑事,so far聽巴打講咁多佢應該好難證實到你個intention整爛度門,特別係有cctv,特登整爛的話通常都係會不斷重複整佢,同你唔小心係唔同。

另外建議巴打去搵民政事務署d免費法律意見問下先,apm隔離就有。d律師唔係特別廢,佢地唔係民政事務署僱用嘅,佢地都係大狀/律師放工義務過黎服務下市民咁,同俾錢請律師問意見無分別。
之前聽人講有朋友類似又係咁既情況 之後冇錢賠 搞到坐左幾個月監

樓豬
而你嘅破壞力一定好大下

新地樓無爆玻璃?
未入伙既南昌都爆撚左啦

咁係因為新地近幾年轉哂人 近期起個啲先差
但apm咁多年前起個質素應該係好
識個女仔推爆左道玻璃門 爆左然後走左 跟住打電話去商場講返
商場問返佢有無事 有無傷 唔洗賠
樓主唔好咁天真嬌啦
不嬲庭外和解都係有得傾架
人地一拋個數出來就俾人嚇窒左
你與其花時間上網亂9咁搵律師同法律意見
你不如去同間商場講下價還下價啦
商場度門有保險, 萬九大不了上小額錢債同佢屌過
你唔係龜呀
CLS ,告咩刑事毀壞啫? 差人都落左簿雙方同意和解。刑毀可以用民事告咩?

樓主而家想諗計唔賠丫嘛,咁和解唔到咪

駛撚賠咩!19000?曼狗就有
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
邊個最後經手壞就咬住條友/公司叫對方賠
你牙力唔夠/心態唔夠就實畀佢地咬住
因為佢地職責就係咁
如果咬唔死人,佢自己就要寫份report 講解返點解壞,仲要畀上面d 大佬問點解無檢查,點解無喺壞之前搵人整,係咪收到次貨,申請用錢有無搵幾間公司報價,點解搵呢幾間公司報價等等嘅煩多好多倍
所以巴打你果下爆玻璃個心態咁弱,畀我係物管都屈你賠錢,等自己唔使寫咁煩report,又唔畀申請用錢
你家陣仲係諗住我唔想畀人告同留案底呀呢d 心態
呢d 類似嘅事都會發生喺你身上多次
尤其係果d 咩眾人目光喺你身上面所以好驚,我建議你以後唔好揸車,一陣轉線有目光喺你身上又話驚又呢又路炒車累埋人地
呢單嘢你搵多個fd 陪你去搵區議員啦,一陣我怕你又話好驚唔敢入去搵人
區議員一定幫到你,我同d 物管客傾過,區議員最撚麻煩,所以佢地唔敢同區議員正面打口水戰

我之前都拉爆過道門(道門淨可以推,唔可以拉,拉會撞地下所以lock 咗),一爆完我揸住個手柄呆咗,之後d 保安9秒9嚟到都係屌我嚇我要告我損壞
跟住我定心好之後屌返佢地設計錯誤,淨推唔拉得但整個手柄喺到誤導人;個推嘅指示太低太細個唔清晰,第一次嚟嘅人唔會知點用;而且一拉就成道門爆成碎片好危險等等
最後屌到保安要叫個經理出嚟講對唔住,我都趕住同fd 食飯所以無同佢地再坐低傾賠償,經理叫我留電話我都有留,之後一直無人打畀我,無咗回事
後來問返fd ,話道門改咗design,推嘅方向得粒的,推嘅指示牛龜咁大
而且道門厚同重咗

Classical Case 正常人會點比人大, D 警察更加只會話息事寧人.
香港好多人唔知點解係道理明確下都要推小市民去死.

重有 DoC 係 everywhere, 呢個世界係無真正免責所以先要買保險. 佢賠都係保險賠唔會入肉. 而家唔係鼓吹學美國咁屈得就屈 (花生包裝上要寫內含花生, 同過敏者唔能夠進食或接觸) 只係要個公道.

以前搭地鐵個波甩撚左, 你靠渣住個波平衡點知一甩一剎車你跌左. 你覺得你要賠地鐵定佢要賠你?

當然, 如果 OP 係比人影到有心整爆到門就另話.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞