(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
發夢夢到

當時爆完玻璃好驚, 有陰影個心好亂, 所以返去問下保安咩事, 點知班保安兇鳩我, 令我更加驚, 佢地又誤導我, 將責任推哂畀我, 完全無問我有冇受傷, 仲兇鳩到我不情願地簽紙先放我走

番到去發現唔知係咪避玻璃既時候拉一拉到條腰,而家見到玻璃門都有d驚

仲連續發左幾次惡夢, 睇左次心理醫生

落街要經過屋企樓下玻璃門會喊
但其實apm 個對門
都唔係話細細力就推得到好開個啲黎
每次入去都要用啲力先開到
去過就明
新鴻基啲嘢出名好硬實。。
睇山竹就知,新地嘅樓冇爆過玻璃
而你嘅破壞力一定好大下
樓主照你地咁講可能冇事, 但如果警犬一睇返呢個post
樓豬走左去已經輸左
即時現時話整親商場仲驚過你
好耐無會心微笑了,唸起巴打熬底衝返去自首個驚青樣 係車笑左
開門果下出面太大風唔得ge?
仲有就算佢要告你 佢都要有文件去證明道門有保養
in good condition 佢少一樣文件 少一粒螺絲 你都可以話返佢轉頭 最緊要係你當時睇住 唔好俾佢做到手腳 你等左一晚 咩都無啦
你有冇用腳踢先。平常用手快開到爆
唔係你問題。係商場既設施唔安全。
反咬番你。推爆

真係用手
樓主唔洗驚
而家開始扮精神失常
再揾蘋果報導你嚇到變左弱智
社會輿論就會傾向你個邊
到時新鴻基咁上下就會唔追究責任
大家記得係mall有咩整爛跌親 一定要自己影相留證據
影 1. 有冇指示牌 或者其他防止意外發生既措施
2. 整爛左個件野+部件
3. 傷勢
4. 四周環境 人流 擺設等等
唔好比人屈
聽日開始睇鐵打啦
死口話痛就得。
由佢照報驚
由佢驗傷。
玩撚到2046輸嗰個一定唔會係你
大前提要你真係咩嘢都無做過

人地大把錢,你點夠人玩
今次賠硬架啦
最多賠少d

我就唔明,明明係樓主做錯野(大部份),成班就教佢點走灰色地帶,試圖逃避法律責任。
俾人捉到出貓,就屈張貓紙由窗邊飛過嚟。
child 登

咪撚on9
中stopper
爆左 你肯定唔係度門老化?
你同樓主一撚樣 去自首啦

如果當時我唔撚肯定,我就唔會好似樓主咁乜鳩都會簽
但前提係至少我唔會推盡道門,
假設無推盡道門,道門依然爆左,我都唔會離開現場

現場係好多好多人
大家記得係mall有咩整爛跌親 一定要自己影相留證據
影 1. 有冇指示牌 或者其他防止意外發生既措施
2. 整爛左個件野+部件
3. 傷勢
4. 四周環境 人流 擺設等等
唔好比人屈

On9仔 即場報警入院 再吊鳩人整傷你
而家要人賠萬九既就係你

呢個真 樓一正一on9
仲講番樓主點柒冇意思,單野一定唔會係刑事毁壞,已經簽左和解警方應該唔會再理,民事的話唔想煩就等上小額錢債啦

好啦 當時簽簿個警察同個保安都叫我一定要賠足 話總之賠足就冇問題

On9 香港地夠惡就得架啦
一開波就輸左個勢
一開始就應該大聲屌9 d保安
佢地叫你賠錢就搵蘋果
睇下到時邊個淆底
樓主照你地咁講可能冇事, 但如果警犬一睇返呢個post

係 ptsd 無得呃 會有報告
不過我覺得樓主有機會真係有
ptsd唔一定即場發生 發生呢d事 心有餘悸可能會產生 以後影響生活

樓主最緊要真係講自己心底感受 唔好怕柒 俾個官知呢件事令你個心好困擾

香港係仲有好官既 未必有錢人贏哂 但前提你要誠實 同埋講出自己真係無做過 唔好俾人兇就小事俾錢了咗佢
一定係商場驚過你,係啲保安唔想自己揹鑊。
佢話告埋你刑毀都係嚇你,因為刑事要證明埋動機。
話唔係惡意都口同鼻拗
我講邊有人信 真係無情力

你受傷或者嚇親 你根本就sure win

嚇親都得?

incase佢地會當唔關你事先
樓主唔洗驚
而家開始扮精神失常
再揾蘋果報導你嚇到變左弱智
社會輿論就會傾向你個邊
到時新鴻基咁上下就會唔追究責任

係呀係呀 咪撚亂教啦 等陣入埋小欖等報告呀
聽日開始睇鐵打啦
死口話痛就得。
由佢照報驚
由佢驗傷。
玩撚到2046輸嗰個一定唔會係你
大前提要你真係咩嘢都無做過

人地大把錢,你點夠人玩

你唔好傻啦 人地成個大集團會貪你個萬九蚊? 佢開一日冷氣都唔止啦 係物管d人驚穫氣 難得有個傻仔肯食未算
冇檢查呀
當時淨係諗住快快手了左件事

物管真係極惡
蘋果會試

物業管理算唔算濕鳩

公道啲講,只可以話做得物業管理(前線)一定要濕鳩
因為好多客/住戶會逼到佢哋痴線,我見唔少俾人投訴到暈跟手上司就壓落嚟班前線就癲晒咁搵人祭旗,樓主呢單就係咁
不過我估樓主呢單係上面唔想煩,又咁啱有人自首所以先咬實

即係狗閪喇
仲講番樓主點柒冇意思,單野一定唔會係刑事毁壞,已經簽左和解警方應該唔會再理,民事的話唔想煩就等上小額錢債啦

好啦 當時簽簿個警察同個保安都叫我一定要賠足 話總之賠足就冇問題

On9 香港地夠惡就得架啦
一開波就輸左個勢
一開始就應該大聲屌9 d保安
佢地叫你賠錢就搵蘋果
睇下到時邊個淆底

同意 最緊要搵傳媒幫手 佢仲驚過你
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

你當場畀佢 震 到內傷要求賠償
雙方同意私下和解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞