(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
已經send啲呢個post比新鴻基睇

whatsapp俾郭生

邊個郭生
已經send啲呢個post比新鴻基睇

whatsapp俾郭生

邊個郭生

搵三世祖
而家先明白點解蜘蛛俠會咁窮...
警方驗指紋
check cctv
上門拉人

1. 蚊咁大件事黑警點會彩班食Q, 最多咪兜下附近
2. 道大門一日幾百人摸過,你拉晒佢地做疑犯?

但人哋郭家有錢,佢出聲話追究,到黑警唔做嘢咩

郭家得鬼閒理你過萬9幾蚊咩。
得過萬9銀,物管公司area director 都唔駛佢簽名
有無人影張apm玻璃門相上黎睇下?
萬九咪入小額.
去睇醫生話好撚驚, 再睇心理醫生證明有創傷後遺.

佢個設施係比你推, 無警告你點知推得幾深?
重有以後你推門都驚呢? 做愛回想個畫面搞到交配唔到呢?

我有冇得主動入小額同佢拗賠幾多?

心理醫生

清左一單先還一單, 你家下要盡快處理好佢 claim 你. 清左去你先可以玩返轉頭 (但係咪要呢? 你自己諗. 無錢就唔好貪)

唔會貪呀
真心唔洗賠 or賠小啲就夠
1. 蚊咁大件事黑警點會彩班食Q, 最多咪兜下附近
2. 道大門一日幾百人摸過,你拉晒佢地做疑犯?

但人哋郭家有錢,佢出聲話追究,到黑警唔做嘢咩

郭家得鬼閒理你過萬9幾蚊咩。
得過萬9銀,物管公司area director 都唔駛佢簽名

郭家冶緊喪,分分鐘百9萬都未必理你
1.門校位鬆,所以好易推到盡
2.門玻璃刮地,所以推門爆玻璃,時常有

佢地見度門有問題先會維修,唔會定期維修。
個保安主管主要大聲嚇你,如果你受傷可以告佢地,你話去新鴻基投訴佢地,仲驚過你。(因為個保安為升職同想係人面前攞威。)

在正常使用下突然爆玻璃明顯係佢地問題
如果係惡意既你自己諗啦

你推完門走先,可以話自己當時有急事之後返黎了解事件。
即使簽左協議書都有得拗數。

之前見有個小朋友都係新地商場推爆門受傷,係個商場賠錢比人。其實錢對佢地黎講事小,搞大件事反而會比公司問話,到時佢地自身難保。
另外其他野唔講。
擺明就係 啲門跤鬆左 / 壞左
變到道門太鬆, 所以你一推就推到盡 , 撞到「某啲野」而爆

1. 門跤鬆左 係商場責任
2. 撞到「某啲野」而爆係佢地設計缺憾
3. 爆出嚟 你有機會受傷
就住依幾個 point 都已經可以 大撚返佢轉頭啦

其實玻璃門一定重
用力推究竟有咩問題
因為係一推就盡

大力與否 係主觀睇法
佢證明唔到你用暴力開門而超過道門可承受既上限
所以佢根本告唔入你
我同唔少物管交手嘅
佢地一向都係搵替死鬼
邊個最後經手壞就咬住條友/公司叫對方賠
你牙力唔夠/心態唔夠就實畀佢地咬住
因為佢地職責就係咁
如果咬唔死人,佢自己就要寫份report 講解返點解壞,仲要畀上面d 大佬問點解無檢查,點解無喺壞之前搵人整,係咪收到次貨,申請用錢有無搵幾間公司報價,點解搵呢幾間公司報價等等嘅煩多好多倍
所以巴打你果下爆玻璃個心態咁弱,畀我係物管都屈你賠錢,等自己唔使寫咁煩report,又唔畀申請用錢
你家陣仲係諗住我唔想畀人告同留案底呀呢d 心態
呢d 類似嘅事都會發生喺你身上多次
尤其係果d 咩眾人目光喺你身上面所以好驚,我建議你以後唔好揸車,一陣轉線有目光喺你身上又話驚又呢又路炒車累埋人地
呢單嘢你搵多個fd 陪你去搵區議員啦,一陣我怕你又話好驚唔敢入去搵人
區議員一定幫到你,我同d 物管客傾過,區議員最撚麻煩,所以佢地唔敢同區議員正面打口水戰

我之前都拉爆過道門(道門淨可以推,唔可以拉,拉會撞地下所以lock 咗),一爆完我揸住個手柄呆咗,之後d 保安9秒9嚟到都係屌我嚇我要告我損壞
跟住我定心好之後屌返佢地設計錯誤,淨推唔拉得但整個手柄喺到誤導人;個推嘅指示太低太細個唔清晰,第一次嚟嘅人唔會知點用;而且一拉就成道門爆成碎片好危險等等
最後屌到保安要叫個經理出嚟講對唔住,我都趕住同fd 食飯所以無同佢地再坐低傾賠償,經理叫我留電話我都有留,之後一直無人打畀我,無咗回事
後來問返fd ,話道門改咗design,推嘅方向得粒的,推嘅指示牛龜咁大
而且道門厚同重咗

明明就你做錯不過你夠惡姐

單純我做錯我就唔會一蚊都唔使畀啦
明明佢設計都有問題
我星期日見到apm商場地下玻璃門封左 又有警察守住 同行朋友重話乜玻璃門咁渣咁易碎。。
原來係巴打你呢單野
一於搞大佢啦,依啲 Case 一搞大分分鐘甩到身,人哋家族 reputation 重要過你嗰 19K,佢請一隻奴隸都唔只知個數
會唔會係佢個可能用得耐個較鬆咗,你用正常力度推,當時又可能有陣怪風吹黎,拎到度門爆咗?
正路黎講商埸咁大個玻璃門係正常使用情況下冇可能會爆
除非CCTV睇到你好撚似玩ruby咁爆門就另計
所以民事上claim你都已經大把野要clarify
另外乜野刑事責任 唔好聽電視亂9up乜都話刑事毀壞
你連毀壞既意圖都冇 點會關事

唔比老化?
唔會老化就唔洗請人做維修啦

咁你咪自打嘴巴囉on9
點prove到係樓主責任
lm
都有得打, 佢地又有cctv影晒, 出返段片就証明到你係咪有心

推門既野有安全標準, 問佢拎個出廠証明係咪安全佢頭都大埋, 你簽同意書時有無人講唔簽唔準走呢d野?有就得啦

俾班警察圍住果陣 我已經話賠, 咁個保安咪話等等仲要落去交低5000蚊- 10000蚊接金 表示誠意 收陀地咁
都有得打, 佢地又有cctv影晒, 出返段片就証明到你係咪有心

推門既野有安全標準, 問佢拎個出廠証明係咪安全佢頭都大埋, 你簽同意書時有無人講唔簽唔準走呢d野?有就得啦

俾班警察圍住果陣 我已經話賠, 咁個保安咪話等等仲要落去交低5000蚊- 10000蚊接金 表示誠意 收陀地咁

點解你咁撚細膽
開門快,即係幾快?快極你都係一個正常人,佢又無標明你只可以用幾多joules 嘅力度開門。
再者,你又唔係突登攞嘢扑爛度門,又唔係突登開開閂閂好多次咁好有意圖地整爛,佢唔可以告你刑毀

佢見你咁淆底,梗係惡啲兇你啦。你成個傻仔咁所以先咁多負皮。記住睇錄影唔好淨係睇你自己果段,要佢俾哂前3日你睇,你點知係咪之前有人仲大力已經整到鬆鬆地。你咩都淆無人幫到你

謝謝你 希望冇事
你用把手推門係合規則行為, 力度速度佢又唔會憑 CCTV 證明度啲咩 , 答案咪就係佢根本入唔到你罪

都唔明你簽咩名 自咩首

發夢夢到

當時爆完玻璃好驚, 有陰影個心好亂, 所以返去問下保安咩事, 點知班保安兇鳩我, 令我更加驚, 佢地又誤導我, 將責任推哂畀我, 完全無問我有冇受傷, 仲兇鳩到我不情願地簽紙先放我走
樓主唔一定輸

要打甩個兩點可以試下咁打

1)有無意整爛到門,唔係樓主/SHK話事,睇cctv再定,
玻璃門,門鉸,fixing,總有一part有問題可以賴,再唔係design有問題,如果道門個設計唔可以開盡,點解唔裝door closer去卸力,你估樓主你真係天生神力呀,咁SHK隻隻門都咁整 唔洗去放租 去屈人都夠啦。

2)走左去1小時後先返,更簡單啦
樓主 唔係hit and run , 有緊要事所以事後才返現場,原本返去打算投訴管理處,結果係缺乏法律知識下 被人威嚇 而去簽左個張野,返去問返自己律師意見後,覺得管理處有失實誤導之嫌。

佢係警方本簿寫左不小心

被管理員誤導,之後事後去現場睇返 道門設計上有問題
無提供緩衝裝置/不足/不正確使用。再幫佢檢查埋其他門都有同樣問題,再建議佢要佢出改善

你要做多好多野至得

官好大機會信警察講野
我只係唔明點解有人會講到 OP 死緊, 講真單睇個 Management 死左九成.
重有 PTSD 唔一定係即時發生, 佢走左去一個鐘再返好明顯就係受創而迷失. 直到後來精神上回復一定水平先返去面對.

係呢個情況下佢心理同精神狀態係極到驚恐下被誤導簽左 Statement, 一野就比個官 set aside 啦.

試問香港有幾多個人係試過推爆度門? 有咩人有經驗點 Handle 同追究責任? 你商場好明顯無足夠指示 Breach 左 DOC, 今次好彩係無物理上受傷. 但係一個人每日會推好多道門, 佢點面對呢?

未計其他在場人仕見到既心靈創傷佢有無諗過點陪?

吹到好大wor
推爆左對門之後即刻ptsd

我要去巡樓啦, 不過 PTSD 我已經講左幾時都可以發生.
https://www.clearlawonline.co.uk/personal-injury-claims/post-traumatic-stress-disorder

個場自己根本衰緊, 有人話咩簽晒簿定期 Check. 呢樣只可以 Lower 個 Payout 並唔可以推卸責任. 我好擔心 OP 以後點面對同出入要推門先入同出到既建築物.

謝謝你
你正常行過單手推開到門,當你真係用左好大力,度門都唔應該會爛,比我會屌返個商場轉頭。

除非你比人影到係專登狂推啦,如果唔係支持樓主搵報紙投訴。同大公司有關 d報紙應該肯做。

樓主唔好咁on9開先例丫
你用把手推門係合規則行為, 力度速度佢又唔會憑 CCTV 證明度啲咩 , 答案咪就係佢根本入唔到你罪

都唔明你簽咩名 自咩首

發夢夢到

當時爆完玻璃好驚, 有陰影個心好亂, 所以返去問下保安咩事, 點知班保安兇鳩我, 令我更加驚, 佢地又誤導我, 將責任推哂畀我, 完全無問我有冇受傷, 仲兇鳩到我不情願地簽紙先放我走

番到去發現唔知係咪避玻璃既時候拉一拉到條腰,而家見到玻璃門都有d驚

發夢夢到

番到去發現唔知係咪避玻璃既時候拉一拉到條腰,而家見到玻璃門都有d驚

仲連續發左幾次惡夢, 睇左次心理醫生
仲講番樓主點柒冇意思,單野一定唔會係刑事毁壞,已經簽左和解警方應該唔會再理,民事的話唔想煩就等上小額錢債啦

好啦 當時簽簿個警察同個保安都叫我一定要賠足 話總之賠足就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞