(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
想問一下你簽字個內容寫左咩?
除非佢動作好誇張,如果唔係,用力推一下就爆既門,有乜可能入到樓主?

樓主講咗“當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂”

咩叫盡?開門推到盡,要有舊膠頂住,舊膠呢?
咩叫過份用力開門?推門力度 連膠門頂膠都可以撞爛/輾過 先可以叫 過份用力/太大力

唔好俾 好似/睇落 呢d字誤導
嘗試用d客觀數據 去解釋

依啲應該揾公證行
正路黎講商埸咁大個玻璃門係正常使用情況下冇可能會爆
除非CCTV睇到你好撚似玩ruby咁爆門就另計
所以民事上claim你都已經大把野要clarify
另外乜野刑事責任 唔好聽電視亂9up乜都話刑事毀壞
你連毀壞既意圖都冇 點會關事

單手 出盡力 如果都爆門
度門都有問題
個stopper 唔應該 因爲個力度而導致爆門

你係咪支那狗來
出盡力都 唔應該爆門 ,笑撚死

On9仔
年中大把人出盡力推門啦
係咁爆門啦
你講野用下腦啦
串親你幾句追住我咬
傻仔,你個下走左去捉鬼到你咩,仲要自己返去認
話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

首先你唔好驚

你夠可以話佢係用次貨 / 無用安全制動

令到上述事件發生

你只係誤中呢個陷阱既受害人

如果佢地唔改善以上問題,就會有第二第三個受害人

試問係咪每個受害人都要賠返錢比商場?

可以同佢再拗下
但次貨問題 佢地話揾公證行 check嘅話 收費都入我數

公證行啲友廢架喎
學樓上清話齋,試下搵議員幫手啦,佢地依家明恰你
人哋大把錢,屈你坐五年監都得,快啲交保護費啦
唔係好明
你都走咗
佢點搵到你?
因為你返轉頭?

樓主幾歲?咩都唔識

樓主夠18歲未?
未夠既話,返屋企叫阿媽去管理處投訴
再報蘋果 「商場陷阱」「大陸玻璃門」之類

夠哂
根本就係你 on9
當時走咗去已經 on9
之後自首更 on9
仲會自認係自己整爛對門

哩啲嘢其實係人善人欺,見你 onon99 咁咪搞你囉
冇有簽左個份野睇下
首先呢SHK唔可以高因爲你唔賠就叫警察告你刑事毀壞
佢咁做你可以報警話勒索
另外你都可以話你係威嚇之下先簽份野
所以唔係有效承認責任
就算承認左責任你都可以就數額爭議
話當日達成口頭協議係話1萬以內
超過呢個數你係唔會賠
但留意翻上面兩項抗辯方法應該唔可以一齊用
頭盔下先 不構成法律意見
其實你驚cctv 影到你
即係你都覺得自己開門開得柒?
但你仲要咁on9 番轉頭
你估你整爆左人地舊古董咩
邊個得閒搵你出黎呀
大把通緝犯都未捉到啦
你番得轉頭就算你冇心
人地都當你有心啦
商場又係on9 小小野搞到咁大件事

度門都有問題

你係咪支那狗來

on9 仔, 你講既全撚部係主觀野,
何謂大力? 何謂推爆 ?

但每道安上去之前就有哂報告 , 證明玻璃可以承受咩力度等既客觀資料

你柒撚完好深潛啦
門有冇老化唔係你講
問對方拎返安裝日期同維修記錄
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品設計同有關資料例如受力程度
產品有冇相關易爛記錄
最近台風後商場有冇檢查記錄及報告等等

責任問題之外再質疑佢價錢
要求睇返單據同上面講維修同安裝資料

門嘅資料 可能要公證行先攞到?
我都想睇單

其實你都唔駛咁擔心, 好多時d 保安要做足功夫叫你簽依樣個樣同報警。 咁大個商場點會冇錢換門叫你賠, 真係唔驚影響形象咩。 我係你就唔駛理佢, 佢有搵你先諗之後點都未遲。 好多時都係不了了之。

我同意
佢地報保險
保險打完風再搵你都唔知得唔得閒

回應返上面樓主話未告就唔拎得資料
係邊個話既,佢claim得你佢就有責任比哂你合理要求既資料你
另外尋晚太夜唔記得問樓主有冇影相
俾我哋捉到正,你今次仆街啦死賤民
你同新鴻基法律部就咪玩啦
你一係用三千蚊或免費律師出翻封律師信同新鴻基講你都有心理問題,家下唔敢推門,賠翻一半算啦
已經send啲呢個post比新鴻基睇
老閪都話隻較壞左/鬆左細細力就推到好大幅度啦,況且都爆曬死無對証唔通真係為左單細野搵法証咩分分鐘佢地人工仲貴過道爛鬼門
同樣道理,當你天生大力咁啲人肥200公斤撘扶手電梯一樣,重得濟踩爆左塊鐵板唔通又要佢賠咩,唔告佢架野廢都偷笑啦,根本公眾比人用嘅野就要預大好多個承受力

好有道理
但應該唔會再同新鴻基apm deal住
揾左議員再睇下點
點解唔開口話要睇CCTV
除非你惡意整爆
否則係你可以告返佢道門整傷你

話係私隱問題唔俾睇 除非再報警
好驚再報警又俾人告刑事毀壞

新鴻基啲保安真係好撚惡
我覺得佢好想嚇到我快d俾錢

佢惡係想靠嚇幫佢維修
呢場官司絕對有勝算
唔好俾佢哋大到

唔好跟車太貼啊 師傅 ~

唔比老化?
唔會老化就唔洗請人做維修啦
搵議員拎免費法律諮詢先

度門都有問題

你係咪支那狗來

on9 仔, 你講既全撚部係主觀野,
何謂大力? 何謂推爆 ?

但每道安上去之前就有哂報告 , 證明玻璃可以承受咩力度等既客觀資料

你柒撚完好深潛啦

道門點解爆好多野拗
就算你有cert証明佢受力夠

1. 老化
2. 安裝不當
萬九咪入小額.
去睇醫生話好撚驚, 再睇心理醫生證明有創傷後遺.

佢個設施係比你推, 無警告你點知推得幾深?
重有以後你推門都驚呢? 做愛回想個畫面搞到交配唔到呢?

樓主唔撚離開現場都仲有得打

推爆門走左成粒鐘先返現場

仲創你老母傷咩傻閪

屈創傷係都即場插水

而唔係離開現場

咁都打得入屈到賠償

我幫全連登既人含撚啦

Under duress 佢簽咩都可以係無效.
一個 Reasonable person 無咩機會會遇到爆門重要係咁大, 亦無足夠法律知識清楚知道自己權利.

商場應該確保及有足夠指示, 如果你話開門過大先爆. 你道門有無提到可開合度?
PTSD 唔一定係即刻發生, 所以叫佢搵 GP 再 Refer Delayed-Onset PTSD. 再 Counter Sue

你有無推爆過商場既門? 你推爆左後點處理? 不如你又分享下?

等等google下啲
商家佬又恃著自己大把錢,唔怕同人打官司,係度恰鳩小市民,連錄影片段都唔俾人睇下

呢單野要散出去俾多d人知,如果唔係樓主做錯既,就唔應該要樓主賠錢

(大家諗下,呢單野樓主需要既,其實唔係各位既專業意見)

好需要
已經send啲呢個post比新鴻基睇

whatsapp俾郭生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞