(法律)係新鴻基啲商場推爆玻璃門 要賠萬九

1001 回覆
53 Like 761 Dislike
正路黎講商埸咁大個玻璃門係正常使用情況下冇可能會爆
除非CCTV睇到你好撚似玩ruby咁爆門就另計
所以民事上claim你都已經大把野要clarify
另外乜野刑事責任 唔好聽電視亂9up乜都話刑事毀壞
你連毀壞既意圖都冇 點會關事
根本呢件事(顧客)永遠是贏家
屌你無受傷都好都第一時間報警
再大大聲屌柒好唔安全乜乜柒柒
受傷仲好玩即時訓低/坐低搞大佢
新鴻基咁大間公司
分分鐘俾返幾皮野你睇醫生
因為如果你告鳩佢
要求佢成個商場個門都要檢驗仲甘
搵議員幫你
刑事係政府落控訴

你簽左和解唔賠

坤熊基最多告你民事

5皮以內,上小額

小額拖返一年半載,就算輸左,唔賠都無人吹得你漲

屌 小額判左之後樓主唔還錢
咪違反法庭命令跟著去番刑事
樓主好撚廢 咁既人唔值得咁多位巴打幫佢

而家呢個世代,心地好唔識搞大件事,就已經係錯誤?

佢自己都話心急推到盡啦
大部份事只要牽涉到大財團,小市民就做乜都係無辜

一道門可以俾人正常成人力度下一推就爛既話,咁我學樓上話齋,我以後都唔主動開門啦
你簽左野係without prejudice定點

仲有focus 返件事本身

度門點解爆

度門有冇防快推既措施,例如個門架同有冇門卒

佢地告你你有權問佢拎證據例如cctv

問返佢地有冇相類似事件發生過

門安裝日期同最近維修記錄

門本身設計有冇問題

你自己有冇受傷

你自己當時係咩情況,例如工作?

道門推完就爆
淨係用手推

門冇任何防快推嘅措施, 玻璃冇鐵框包住 有門頂

佢地未告 仲傾緊和解

有冇類似事件 應該唔會答我

安裝日期 維修記錄 都應該唔會答我…因為未告

門頂係勁細舊

冇受傷

當時係放緊假 諗住經商場返屋企
都唔過50000
最多咪小額見
唔會搵律師
唔洗理佢啦
呢d property damage 有限數
佢出信都係嚇你多
等你淆賠錢
如你確信你推門動作正常,又唔係故意整爛
到時個官判都未必會判19000
(1)任何人無合法辯解而摧毀或損壞屬於他人的財產,意圖摧毀或損壞該財產或罔顧該財產是否會被摧毀或損壞,即屬犯罪。

你正常用道門,佢自己爛左,點會告得入刑事毀壞.. 呢d野仲要係消耗品,用得耐一定會老化易爛,你只係唔好彩中果個。

佢地告你刑毀咪由佢告
晒佢自己d錢姐..
仲要告返佢民事tim呀,佢保養唔好,無比佢整親都留有心理陰影

民事告新鴻基
那有錢

不過我都好同意道門用左咁耐
點有可能冇老化
對門仲要對街
好天哂落雨林

刑事係政府告

門有冇老化唔係你講
問對方拎返安裝日期同維修記錄
另外門既產品資料
例如生產商
生產地點
產品設計同有關資料例如受力程度
產品有冇相關易爛記錄
最近台風後商場有冇檢查記錄及報告等等

責任問題之外再質疑佢價錢
要求睇返單據同上面講維修同安裝資料

門嘅資料 可能要公證行先攞到?
我都想睇單
搵區議員蘋果搞大佢啦
咁都仲諗住賠
以後你行過商場個燈膽燒左都話關你事咪慳返唔少管理費?
正路黎講商埸咁大個玻璃門係正常使用情況下冇可能會爆
除非CCTV睇到你好撚似玩ruby咁爆門就另計
所以民事上claim你都已經大把野要clarify
另外乜野刑事責任 唔好聽電視亂9up乜都話刑事毀壞
你連毀壞既意圖都冇 點會關事

單手 出盡力 如果都爆門
度門都有問題
個stopper 唔應該 因爲個力度而導致爆門
樓主過20歲未?
唔該巴打
即刻search緊

法律諮詢中心,快D去預約定啦

謝謝你 圖已cap

民政處義務法律諮詢得個問字,排隊排成個幾兩個月,見面又見得半個鐘,個義務律師又唔會幫你打官司。

我就唔信多信有議員肯幫你出頭,班尊貴議員 你都係要有心理準備自己俾錢搵律師。
你會唔會自己最近比蜘蛛咬過自己唔知呀?

好L好笑呀屌你老味
大家個觀點係咪
樓主咁啱唔好彩,中左伏。
事後衰淆底(1個鐘)之後臨涯勒馬
最終因怕事被逼簽字賠償
都唔過50000
最多咪小額見
唔會搵律師
唔洗理佢啦
佢出信都係嚇你多
等你淆賠錢

再者shk 未必會搞到去小額
老實講你乜都簽哂就俾錢算啦
而家呢個世代,心地好唔識搞大件事,就已經係錯誤?

佢自己都話心急推到盡啦

一道門可以俾人正常成人力度下一推就爛既話,咁我學樓上話齋,我以後都唔主動開門啦

如果樓主係真係推門 點會立刻簽簿和解 死都唔認啦
應該係見到19000蚊 覺得好貴 想上連登 搵連登仔攪大佢

利申:有道理 打死唔認
大家個觀點係咪
樓主咁啱唔好彩,中左伏。
事後衰淆底(1個鐘)之後臨涯勒馬
最終因怕事被逼簽字賠償

觀點

樓主戇鳩鳩 當買個教訓
萬九唔算貴
On9仔 即場報警入院 再吊鳩人整傷你
而家要人賠萬九既就係你

吊你老母
佢自己都話心急推到盡啦

如果樓主係真係推門 點會立刻簽簿和解 死都唔認啦
應該係見到19000蚊 覺得好貴 想上連登 搵連登仔攪大佢

利申:有道理 打死唔認

有道理
係新鴻基旗下其中一個商場推爆左一道玻璃門 要我賠$19000
當時我急步入商場 單手捉住門把 無情力好快 一推推到盡 道門就即時碎哂
發誓 我除左推門我冇做過其他野
當時即場勁淆底走左 俾cctv影哂(我冇睇過cctv, 佢地聲稱影到我好快咁推門)
商場即時報左警

大概一個鐘之後 返去現場自首
當時雙係警察log book簽左名話"不小心導致"玻璃門碎裂, 雙方同意私下和解
如果商場再報警 告我刑事毀壞 會唔會告得入?

但新鴻基商場間管理公司 覺得道門推一推就爆 完全係我問題, 唔承認自己道門有問題, 因為咁我係要全數硬食 如果唔係佢地就會再報警
道門係咁二 大力啲推就爆會唔會太兒戲太唔安全

各位巴打 咁嘅情況我有咩可以做
目前google揾緊律師 唔知律師咩收費
有冇得拗係道門口題 真係一推到盡就爆

自己番去自首咁傻仔
破璃門會老化嘛
警察唔想做就當你私了
香港警察
如果真係意外推爆,佢有CCTV都唔撚驚

不過樓主咁淆底你都係畀算啦

你唔撚畀佢唔會告你,而係去claim insure
新鴻基咁大間公司
因為如果你告鳩佢

如果係送貨仔呢?
都唔過50000
最多咪小額見
唔會搵律師
唔洗理佢啦
佢出信都係嚇你多
等你淆賠錢

真心?
新鴻基咁大間公司
因為如果你告鳩佢

如果係送貨仔呢?

樓主: 趕住返工要返去自首 唔好搞大佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞